Novinka: Stát zvýhodní solární panely na střechách

Pavel Baroch
14. 9. 2010 10:35
Regulační úřad chystá rozdílnou výkupní cenu proudu z fotovoltaiky na budovách a na zemi
Foto: SOLEG

Praha - Kdo si příští rok namontuje sluneční elektrárnu na střechu domu, dostane z každé vyrobené kilowatthodiny více peněz, než kdyby postavil tmavé panely na louku nebo na pole.

Energetický regulační úřad totiž chystá od ledna novinku - rozdílné výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren na střeše a na zemi. A zvýhodní právě solární panely na budovách.

"Střešní instalace budou mít vyšší výkupní cenu," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda úřadu Blahoslav Němeček. Konkrétní výkupní ceny ovšem regulátor oznámí až na konci roku. Už dnes sice existují dva tarify pro fotovolatické elektrárny s nižším a vyšším výkonem, ovšem rozdíl je mezi nimi jen haléřový.

Zvýhodnění slunečních elektráren na střechách je v duchu dlouhodobé státní strategie, která chce zastavit budování rozsáhlých solárních panelů na zemědělské půdě. Panely na střechách podporuje i Česká průmyslová fotovolatická asociace nebo ekologické organizace.

Německo 80 %, Česko 10 %

Výhodnější výkupní ceny pro proud ze střešních elektráren mají různé evropské země, například Německo.

"Výkupní cena je o polovinu vyšší než z elektráren na zemi," řekl Aktuálně.cz Bronislav Bechník z České agentury pro obnovitelné zdroje energie. Dodal, že v Německu je na střechách nebo protihlukových stěnách asi 80 procent všech fotovoltaických elektráren. V Česku to je okolo 10 procent.

Podle Bechníka je důležité, aby i rozdíl v českých cenách byl dostatečně velký.

"Bude tam výrazná cenová diferenciace," slíbil Blahoslav Němeček z Energetického regulačního úřadu.

Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

Panely jako 200 tisíc Václaváků

Česká agentura pro obnovitelné zdroje s odvoláním na zprávu Evropské fotovoltaické průmyslové asociace uvedla, že solární elektrárny na střechách budov by mohly pokrýt až 40 procent spotřeby elektřiny v Evropské unii.

"Celková plocha střech v EU se pohybuje kolem 22 tisíc kilometrů čtverečních. Asi 40 procent střech a 15 procent fasád je vhodných pro instalaci fotovoltaických panelů," uvedla agentura. Pro představu: Vhodné "solární" střechy odpovídají rozloze více než 200 tisíc Václavských náměstí.

Práce pro solární průmysl i stavební firmy

Solární panely na budovách nabízí podle České agentury pro obnovitelný rozvoj ohromný rozvojový potenciál nejen pro fotovoltaický průmysl, ale rovněž pro stavební firmy. Montáž na střechy vytváří mnohonásobně více pracovních míst než velké parky na zemi.

Fotovoltaické systémy mohou navíc nahradit tradiční stavební prvky a posloužit například jako tepelná izolace. V Evropě ovšem zatím převládají fotovoltaické systémy, kdy se panely montují až na hotové konstrukce místo toho, aby se staly součástí budovy už při její stavbě nebo rekonstrukci.

 

Právě se děje

Další zprávy