Nejdražší bruslařská dráha? Nedokončený obchvat Znojma

Pavel Baroch
11. 9. 2010 20:30
Dokončení brání spory se zahrádkáři, ministr Bárta stavbu-nestavbu pozastavil
Foto: ceskedalnice.cz

Znojmo - Měly po něm jezdit tisíce aut, která zatím projíždějí centrem Znojma. Místo toho po znojemském obchvatu jezdí v létě bruslaři a v zimě běžkaři.

Kvůli dlouholetým sporům o trasu obchvatu a neukonečným soudem s několika zahrádkáři začíná a končí tato silnice v polích. A odlehčení od husté automobilové dopravy na jedné z nejdůležitějších tras mezi Českem a Rakouskem se lidé ve Znojmě jen tak nedočkají.

Ministr dopravy Vít Bárta tuto stavbu-nestavbu za stovky milionů korun nyní stejně pozastavil. Stát nemá peníze. Nebude se tedy nic stavět ani tam, kde by se třeba i mohlo.

"Obchvat Znojma je důkazem, jak investor podceňuje právní rizika a účast veřejnosti na takových stavbách," řekl Aktuálně.cz nový Bártův poradce Miroslav Patrik z ekologického hnutí Děti Země.

Patrik má s podobnými případy mnohaletou zkušenost. Je to především on, kdo kvůli ochraně přírody oddaluje dokončení dálnice D8 přes Chráněnou krajinnou oblast. Zamezení podobných sporů a průtahů je hlavním důvodem toho, proč Patrik nakonec kývl na Bártovu nabídku stát se jeho poradcem.

Starosta Znojma: Máme silnici odnikud nikam

Podle znojemského starosty Petra Nezvedy leží největší díl odpovědnosti na státu. "Samozřejmě není dobře, když máme kus silnice odnikud nikam, která slouží jen bruslařům," řekl před časem Nezveda v rozhovoru pro Znojemský deník.

"Nevím, co koho vedlo k tomu, že stavbu odstartoval, když ještě nebyly pozemky vyřešeny. Mohu se domýšlet, že si někdo řekl, že když začne stavět, tak těch pár lidí ustoupí. A mohla tam být i motivace politická," dodal Nezveda, který ještě nebyl v úřadě, když se o obchvatu rozhodovalo.

Podle Nejvyššího správního soudu ovšem v kauze obchvat pochybilo i město Znojmo, když se změnou územního plánu snažilo legalizovat nedostatky v trase dálnice.

Silničáři: Snažíme se zachránit, co se dá

Ředitelství silnic a dálnic, investor obchvatu odmítá, že by kvůli nedokončené silnici okolo druhého největšího města na jižní Moravě špatně hospodařilo s veřejnými penězi.

Znojemská radnice (ilustrační foto).
Znojemská radnice (ilustrační foto). | Foto: Město Znojmo

Tvrdí, že dělá vše pro to, aby obchvat dokončilo. "Kritiku nehospodárného vynaložení finančních prostředků zásadně odmítáme," řekla Aktuálně.cz mluvčí ředitelství Martina Vápeníková.

Dodala, že kvůli nevyřešeným majetkoprávním vztahům se obchvat Znojma rozdělil na dvě části. Jedna etapa, na níž příspěla i Evropská unie, je hotová s výjimkou posledních 120 metrů.

V druhé části se kvůli sporům se čtyřmi majiteli zahrádek, respektive se sdružením Obchvat ještě nekoplo do země.

Soud dal kritikům obchvatu za pravdu

Zdlouhavý postup při přípravě této etapy je způsoben činností občanského sdružení Obchvat, jejímž cílem je znemožnit výstavbu obchvatu Znojma v dané trase," konstatovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Jenže Nejvyšší správní soud dal sdružení Obchvat za pravdu. Podle něho se při přípravě stavby nepostupovalo podle zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy