Uhlí a plyn dostávají 10x větší dotace než zelený proud

Pavel Baroch
8. 9. 2010 16:38
Fosilní paliva dostala 557 miliard dolarů, v minulosti přispělo i Česko
Větrníky - ilustrační snímek
Větrníky - ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - V době, kdy se české úřady chystají radikálně snížit podporu slunečním elektrárnám, zveřejnila renomovaná finanční agentura Bloomberg analýzu, podle níž uhelná a plynová energetika dostává desetkrát větší veřejné dotace než zelené zdroje energie.

Podle agentury dostaly v roce 2008 uhlí a plyn globálně z veřejných zdrojů na 557 miliard dolarů, tedy více než 10 bilionů korun. Obnovitelné zdroje prostřednictvím daňových úlev, garantovaných cen elektřiny a dalších opatření jen 43 až 46 miliard dolarů, tedy asi 900 miliard korun.

"Naše analýza ukazuje, že přímé dotace na fosilní paliva jsou přibližně desetkrát vyšší než na obnovitelné zdroje energie," řekl Michael Liebreich, výkonný ředitel Bloomberg New Energy Finance.

Česká vláda podpořila lignitový důl

Také Česko přímo i nepřímo dotovalo a dotuje uhelnou energetiku.

"Na podzim 2005 podpořila vláda dotací 155 milionů další rozvoj lignitového dolu Mír v Mikulčicích na Hodonínsku," připomněl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Lignit přitom patří mezi nejšpinavější energetické zdroje.

"Patří mezi suroviny s poměrně nízkou výhřevností," vysvětlil Kotecký. O dotacích pro lignitové doly se zmiňuje i studie Perverzní dotace, která popisuje různé dotace s negativním dopadem na životní prostředí.

Stát rovněž dává ročně desítky milionů korun na zahlazení povrchových dolů po těžbě hnědého uhlí v severozápadních Čechách.

Podle Vojtěcha Koteckého je oproti Česku štědřejší například Německo, které dotuje těžbu uhlí. "Země v jihovýchodní Asii zase subvencují benzin a naftu," řekl Aktuálně.cz Kotecký.

Brusel chce uhelné dotace zakázat

Ekologické Hnutí Duha uvedlo, že na stole Rady ministrů Evropské unie leží návrh, který by měl od roku 2014 zakázat veřejnou podporu ztrátových uhelných dolů. V roce 2008 činila celková výše dotací na těžbu uhlí  v unii 3,2 miliardy eur.

Instalace zdroje 100% čisté ekologické energie.
Instalace zdroje 100% čisté ekologické energie. | Foto: Aktuálně.cz

"Společnosti musí být životaschopné bez dotací," upozornil evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. "Prostředky by měly směřovat naopak více k nápravě ekologických škod a podpoře pro propuštěné horníky."

Edvard Sequens ze sdružení Calla uvedl, že pro zaměstnanost jsou perspektivnější právě obnovitelné zdroje energie a úsporné technologie.

"Pokud by vlády chtěly reálně podpořit vznik nových míst, mají příležitost v přechodu na ultraefektivní čisté zdroje. Ty přinášejí daleko větší růst nových pracovních míst a jejich počet by převýšil postupně utlumované obstarožní fosilní odvětví," tvrdí Sequens.

Renomovaná agentura McKinsey v propočtech pro evropskou energetickou koncepci Roadmap 2050 zjistila, že do roku 2030 vznikne v sektoru čisté energetiky 420 tisíc pracovních míst. Oproti tomu ve fosilní energetice jich zanikne 260 tisíc.

Stát nezvládnul solární dotace energetiky

Česko ovšem start sluneční energetiky kvůli příliš štědrým dotacím nezvládlo a úřady nedokázaly včas zareagovat na nekontolovatelný rozmach fotovoltaiky.

Proto hrozí, že se od nového roku zdraží elektřina až o desítky procent. Hrozí i to, že chystaná státní regulace přinese druhý extrém a další rozvoj sluneční energetiky se naopak zastaví.

 

Právě se děje

Další zprávy