Studie: Víc než slunce zdražují elektřinu příjmy ČEZ

Pavel Baroch
8. 9. 2010 11:10
Elektřina může kvůli fotovoltaice zdražit méně, než předpokládají státní úřady
Foto: Jan Langer

Praha - S blížícím se koncem roku se ze solárních elektráren stává strašák, který od ledna zdraží elektřinu až o desítky procent.

Analýza uznávané České agentury pro obnovitelné zdroje Czech RE Agency ovšem ukázala, že na zdražování proudu se podílejí i faktory, o nichž politici, energetici nebo úřady moc nemluví - například příjmy ČEZ a dalších výrobců elektrické energie.

Podle Czech RE Agency a České průmyslové fotovoltaické asociace navíc zdražení proudu kvůli solárním panelům nemusí být až tak drastické, jak varují ministerstva a další úřady.

Agentura analyzovala vývoj cen elektřiny za poslední roky a dospěla k závěru, že největší podíl na zvyšování cen měla právě liberalizace a otevření trhu s elektřinou - tedy příjmy společnosti ČEZ, která loni vydělala takřka 52 miliard korun, a dalších elektrárenských firem. Významný vliv na zdražování měla i inflace či distribuce elektřiny.

"Pokud bychom předpokládali, že cena elektřiny poroste podle obecné míry inflace, vzrostla by do roku 2009 průměrná cena 1 kilowatthodiny pro domácnosti asi o 0,43 korun. Cena se však zvýšila zhruba o 1,32 Kč. Na podporu obnovitelných zdrojů připadalo 0,05 korun, zbytek - 0,84 korun - je zvýšení ceny v důsledku liberalizace a otevření trhu s elektřinou," konstatoval Bronislav Bechník z Czech RE Agency.

Graf z analýzy Czech RE Agency ukazuje, proč zdražoval proud:

Foto: Czech RE Agency
 

ČEZ: My prodáváme za korunu, fotovoltaika za dvanáct

ČEZ argumentuje: Máme své odborné analýzy, podle nichž proud příští rok může pro domácnosti zdražit o více než 15 procent a pro firmy o více než 20 procent. A na vině je nekontrolovatelný rozvoj slunečních elektráren, nikoli tržní cena elektřiny.

ČEZ navíc připomíná, že mezi výrobce proudu patří i majitelé fotovoltaiky, i jim jde zisk z prodeje elektřiny. A zatímco ČEZ provádá jednu kilowatthodinu něco přes korunu, majitelé fotovolatických elektráren 12 korun.

Co zdraží proud v následujících letech?

Česká agentura pro obnovitelné zdroje vymodelovala i vývoj zdražování proudu až do roku 2035. A dospěla k závěru, že i v následujících letech bude hrát "liberalizace trhu" dominantní roli.

I agentura ovšem uznává, že příští rok elektřina kvůli letošním vysokým výkupním cenám z fotovoltaických elektráren skokově naroste.

Co v příštích letech zdraží elektřinu:

Foto: Czech RE Agency

O patnáct, nebo o třicet procent?

Czech RE Agency ovšem zpochybňuje, že by elektřina mohla od nového roku kvůli sluneční energie zdražit o desítky procent, jak se nyní často uvádí.

Například sdružení ČSRES zastupující společnosti ČEZ, EO.N, PRE a ČEPS odhaduje zdražení o 15 procent pro domácnosti a 20 procent pro podniky. Společnost Cyrrus dokonce tvrdí, že nárůst cen elektřiny pro firmy může dosáhnout až 30 procent. Sám ČEZ odhaduje zdražení pro domácnosti o 15 až 18 procent.

"Tyto odhady jsou postaveny na extrémních předpokladech," oponuje Bronislav Bechník z České agentury pro obnovitelné zdroje.

Co v příštích letech zdraží elektřinu (v procentech):

Foto: Czech RE Agency

Rozhodne konec roku

Rozhodující vliv na to, o kolik zdraží proud, bude mít konec roku, kdy se očekává masivní připojování nových fotovoltaických panelů do sítě. Od ledna totiž výkupní ceny, které jsou nyní mimořádně výhodné, výrazně klesnou.

V současnosti vyrábějí proud solární elektrrány o celkovém výkonu asi 650 megawatt, podle odhadů, s nimiž pracuje i ČSRES a další by se ale na konci roku celkový výkon mohl přiblížit k 200 megawattům nebo ještě víc.

Foto: SOLEG

Podle Bechníka je ovšem reálný výkon na konci roku okolo 1200 megawattů. Také proto, že úřady na začátku roku pozastavily připojování nových slunečních elektráren do sítě.

K Bechnikovu expertnímu odhadu se přidává i exministr životního prostředí Martin Bursík nebo Edvard Sequens ze sdružení Calla a někdejší člen Pačesovy energetické komise.

Pokud by se do konce roku nepřibylo tolik nových slunečních elektráren, nemusel by ani tolik zdražit proud. Bechnik proto odhaduje zdražení pro domácnosti asi o 10 procent, Bursík se Sequensem jdou ještě níž.

"Pokud je průměrná cena elektřiny před zdaněním pro domácnosti někde na 4,60 korun za kilowatthodinu, zdražení bude okolo 6,5 procenta," řekl Aktuálně.cz Sequens.

Také podle České průmyslové fotovoltaické asociace se proud ze slunce v ceně elektřiny odrazí minimálně: "Podle našich výpočtů pouze pěti procenty v případě podpory fotovoltaických elektráren a sedmi až osmi procenty v rámci podpory všech obnovitelných zdrojů energie," tvrdí František Smolka z vedení asociace.

Energetický regulační úřad zatím mlčí

Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ upozornil na to, že do ceny elektřiny na příští rok se musí promítnout další "zelené" miliardy.

Energetický regulační úřad totiž kvůli prudkému rozvoji sluneční energie nepřesně odhadnul výši příspěvku na obnovitelné zdroje v letošní ceně elektřiny. A tato suma - zatím ve výši asi sedmi miliard - se proto přesune do dalšího roku.

ČEZ zároveň odmítá, že by od příštího roku zdražila elektřina kvůli tržním cenám. "Letos je totiž poměrně stabilní," řekl Aktuálně.cz Kříž, podle něhož bude mít dominantní vliv na zdražování proudu právě fotovoltaika. Podle ČEZ se navíc z tržní cenou elektřiny moc dělat nedá, ovšem podporu solárních panelů lze regulovat.

S tím souhlasí i Energetický regulační úřad, který ceny elektřiny podle různých kritérií stanovuje. Cenu na příští rok ovšem oznámí až na podzim, podle místopředsedy úřadu Blahoslava Němečka bude nejvýraznějším faktorem konečné ceny právě solární energetika.

Úřad neofciálně odhaduje, že by průměrná domácnost, která elektřinou pouze svítí, mohla příští rok za proud zaplatit kvůli solárům až okolo 1200 korun ročně, dvakrát víc než letos. 

Výkupní cena se výrazně sníží

Energetický regulační úřad rovněž plánuje, že od nového roku výrazně sníží výkupní ceny pro nové solární elektrárny. O kolik, to úřad sdělí až na konci roku.

S uvážlivým snížením výkupních cen souhlasí i fotovoltaická sdružení nebo ekologické organizace. Souhlasí i s přísnější regulací obřích slunečních parků na polích a dalších zemědělských plochách. Zároveň ovšem varují, aby státní zásahy další rozvoj sluneční energetiku v Česku zcela nezastavily.

 

Právě se děje

Další zprávy