Teplice, eko-symbol listopadu '89 znovu otravuje síra

Pavel Baroch
27. 8. 2010 15:03
Limit pro oxid siřičitý byl loni ve městě překročen 12krát, povoleno je 3krát

Teplice - V severočeských Teplicích, které byly v éře totalitního Československa symbolem extrémně znečištěného ovzduší, meteorologové znovu naměřili vysoké hodnoty jedovaté síry.

Podle aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu byla v uplynulém roce překročena 24hodinová koncentrace oxidu siřičitého dvanáctkrát v roce. Je to čtyřikrát více než tolerovaná tři překročení do roka.

"Přikládáme to tomu, že byla dlouhá zima," řekla Aktuálně.cz Jana Ostatnická z hydrometeorologického ústavu. "Šlo zejména o epizodu zvýšených koncentrací na přelomu listopadu a prosince 2009."

Podle meteorologů byly zdrojem vysokých hodnot síry v teplickém ovzduší kotle, v nichž lidé nejspíš spalovali nekvalitní uhlí. Uhelné elektrárny jsou totiž odsířené. Tak vysoké koncentrace navíc nebyly nad celým městem.

Jiné stanice v republice překročení imisních limitů nenaměřily.

Demonstrace za čistý vzduch

Teplice jsou se "špinavým" ovzduším velmi úzce svázané. Jen pár dní před 17. listopadem 1989 se ve městě konaly největší republikové demonstrace za čisté ovzduší.

Lidem během opakovaných inverzí, kdy bylo nedýchatelné ovzduší plné síry a dalších jedů, došla trpělivost, stovky z nich se sešly na náměstí v centru a volaly: Chceme čistý vzduch!

Lidé z Teplic a dalších severočeských měst se však dočkali až po letech, po plynofikaci obcí a odsíření elektráren. Podle expertů čistší vzduch zachránil od roku 1995 v severozápadních Čechách minimálně tři tisíce lidských životů.

Ovzduší nebude nikdy ideální

Manifestace za čistý vzduch ale hned neskončily. Opakovaly se několikrát ještě na počátku 90. let. Pak definitivně skončily. V posledních letech si ani nikdo na špinavé ovzduší na teplické radnici obecně nestěžuje.

Údaje z Českého hydrometeorologického ústavu dokládají, že koncentrace oxidu siřičitého v ovzduší klesly v Teplicích od počátku 80. let o více než 90 procent. Poslední data ovšem ukázala, že Teplice nejsou zdaleka čisté. Třeba i proto, že se někteří lidé vrátili k levnějšímu topení uhlím.

Jednou z hlavních postav listopadových ekologických demonstrací před dvaceti lety v Teplicích byl Petr Veselý.

"Ovzduší tady asi nikdy nebude takové, abychom si mohli spokojeně mnout ruce. Ale znečištění je řádově o něčem jiném než tenkrát," řekl Veselý před časem Aktuálně.cz.

V Teplicích se umírá o 2 roky dříve

I tak ovšem Tepličané stále zaostávají za celostátním průměrem. Průměrná délka života obyvatele Teplic je stále asi o dva roky kratší.

"Zátěž populace byla ohromná a bude to ještě přetrvávat dlouhou dobu," řekl nedávno Aktuálně.cz Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny. Šrám se dlouhodobě specializuje na zkoumání vlivu znečištěného ovzduší na zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy