Průhonický park je na seznamu památek UNESCO

Domácí Domácí
20. 8. 2010 7:17
Potvrdilo to zasedání výboru v Brazílii
O park náležícímu k zámku Průhonice se zasloužil zejména hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Nejstarší památkou je kostelík Panny Marie, který byl vysvěcen v roce 1187.
O park náležícímu k zámku Průhonice se zasloužil zejména hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Nejstarší památkou je kostelík Panny Marie, který byl vysvěcen v roce 1187. | Foto: Wikipedia.org

Praha - Průhonický park se stal po centru Kutné Hory druhou lokalitou Středočeského kraje, zapsanou do světového seznamu chráněných památek UNESCO.

Radiožurnálu to potvrdil ředitel odboru mezinárodních vztahů na Ministerstvu kultury ČR Zdeněk Novák.

Zařazení parku na seznam chráněných památek potvrdil na výročním zasedání výbor UNESCO v Brazílii.

Jako mimořádné dílo zahradní architektury 19. století Průhonický park už v roce 1992 na seznam nominovalo ministerstvo životního prostředí.

"Od té doby ale nebylo úplně zřejmé, zda je a nebo není Průhonický park pod ochranou UNESCO. Nebylo úplně vyjasněné, jestli je park přímo v ochranném pásmu jako centrum Prahy. Vedení výboru potvrdilo, že se hlavní město stalo sériovým statkem Praha. Tvoří jej  střed města a právě Průhonický park," řekl Novák Radiožurnálu.

Unikátní park o rozloze 250 hektarů začal v roce 1885 budovat hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. V roce 1927 ho prodal československému státu.

"Park je v posledních letech útočištěm četných rostlinných i živočišných druhů, jež se sem uchylují z okolní krajiny narušené překotnou výstavbou.Uchování značného genofondového bohatství rostlin, hub a živočichů umožňují vhodné podmínky v parku. Na jeho území zůstavají zachována cenná lesní a luční společenstva," uvádí se na internetové stránce Průhonického parku.

 

Právě se děje

Další zprávy