Ghetto bezdomovců je msta za volby, zní z Jižního Města

Michal Štůsek Michal Štůsek
19. 8. 2010 13:00
Magistrát se v tuto chvíli rozhoduje mezi trojicí lokalit na okraji města
Hlavní zastánce plánu - radní Jiří Janeček
Hlavní zastánce plánu - radní Jiří Janeček | Foto: www.jirijanecek.cz

Praha - Plán na zřízení tábora pro bezdomovce, který v úterý schválila Rada hlavního města, má další odpůrce mezi obyvateli Prahy.

Členům Občanského sdružení Hezké Jižní Město se nelíbí, že jedna z uvažovaných lokalit je i v ulici Stříbrského na jihu Prahy.

"Důvodem je jednak nesouhlas s koncentrováním bezdomovců do jakékoli pražské lokality, a tím spíše do již tak přehuštěné zástavby jakou je největší pražské sídliště," uvedl člen výboru sdružení Zděnek Kvítek.

Podle něj působí záměr umístit tábor na Jižní Město jako pomsta radního Jiřího Janečka (ODS) místním obyvatelům, kteří jej nepodpořili ve volbách do parlamentu. "Velmi dobře ví, že na Jižním Městě chybí občanská vybavenost a že se Jižní Město potýká s hrozbou vzniku městského ghetta," dodává Kvítek.

Ve hře jsou tři místa

Další členka sdružení Radka Soukupová vidí ve vzniku tábora pro bezdomovce populistické gesto. "Místo skutečného řešení to vypadá na předvolební snahu vyjít vstříc volání po jednoduchém odklizení problému bezdomovectví z očí pražanů, bohužel, na úkor obyvatel některých městských částí," tvrdí.

Akční plán problematiky bezdomovectví, který v úterý schválili pražští radní, chce odsunout bezdomovce z centra Prahy na její periferii. V tuto chvíli přicházejí v úvahu tři místa, kde by mohl tábor vzniknout.

Radní Janeček uvedl, že v současné době je nejpravděpodobnější Průmyslová ulice v Malešicích. Jako další lokality se objevily pozemky u ďáblické skládky a na Jižním Městě.

Koncentrák, ghetto nebo pomoc

Přijetí plánu vyvolalo vlnu nevole jak mezi opozicí tak i neziskovými organizacemi, které s bezdomovci pracují.

Kandidát ČSSD na primátora Jiří Dienstbier mladší označil bezdomovecký tábor za koncentrák a populistické předvolební řešení, které nemůže přinést žádost změnu.

"Nemohu se ubránit dojmu, že místo pomoci pro osoby bez domova a snahy o jejich návrat do běžné společnosti přichází pražská ODS s plány na jejich definitivní vyčlenění," uvedla v tiskové zprávě zelených zastupitelka Prahy 10 za SZ Ivana Cabrnochová.

Zelení zároveň nazvali tábor ghettem a vyzvali radního Jiřího Janečka, aby do konce svého mandátu nedělal ve věci žádné další kroky. Ten od začátku projekt obhajuje.

"Jedná se o materiál, který nemá ambice nahradit koncepci řešení bezdomovectví, ale snaží se řešit do hloubky pouze některé aktuální problémy bezdomovectví na území hlavního města Prahy," sdělil Janeček v den schválení.

Podle radního si akční plán klade za cíl pomoci osobám bez přístřeší a zmírnit negativní jevy, které bezdomovectví doprovázejí a usnadnit tak běžným občanům hlavního města jejich každodenní život.

 

Právě se děje

Další zprávy