Blíží se konec slunečních elektráren, píší firmy vládě

Pavel Baroch
19. 8. 2010 7:30
Nový kabinet utahuje šrouby. Podmínky pro obnovitelné zdroje výrazně přitvrdí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát chystá několik nových zákonů a předpisů, kterými výrazně sešněruje další rozvoj slunečních a větrných elektráren.

Z podnikatelských kruhů už přišla první ostrá reakce. Deset významných firem napsalo dopis předsedovi Legislativní rady vlády Jiřímu Pospíšilovi, aby odmítl návrh nového zákona o obnovitelných zdrojích energie z dílny ministerstva průmyslu.

"Je nepochopitelné, že schválení návrhu zákona může znamenat likvidaci podnikání v oblasti výroby elektřiny z některých druhů obnovitelných zdrojů energie, zejména pak solární energie a energie větru," stojí v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Ministerstvo průmyslu se proti tomu ohradilo. Tvrdí, že připravovaný zákon i dlouhodobá strategie úřadu obsažená v chystaném Národním alokačním plánu mají za cíl rozvoj obnovitelných zdrojů.

"Obavy o likvidace tohoto oboru jsou tedy naprosto neopodstatněné," sdělil ministerský mluvčí Pavel Vlček.

Na několik let konec, říká člen Pačesovy komise

Ke kritice chystaných předpisů na "podporu" solárních a větrných elektráren se připojil i Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla.

"Pokud budou nové zákony a další předpisy přijaté v současné podobě, obávám se, že to bude znamenat úplný konec fotovoltaiky. Minimálně na několik let," řekl Aktuálně.cz Sequens, který byl i členem Pačesovy energetické komise.

Kromě nového zákona o obnovitelných zdrojích bude vláda brzy schvalovat i zmiňovaný Národní akční plán, který nastavuje podmínky pro obnovitelné zdroje až do roku 2020.

Chystá se i novela energetického zákona, Energetický regulační úřad plánuje od příštího roku radikální snížení výkupních cen ze solárních elektráren a ministerstvo průmyslu pracuje na přísné vyhlášce o minimální účinnosti fotovoltaických panelů.

Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

Zelený proud přijde o výhody

Skupina podnikatelů připojila k dopisu Legislativní radě vlády i právní analýzu, v níž vysvětlují, jak jsou chystané novinky dokonce v rozporu s evropskými předpisy.

Uvedli, že se například ruší právo přednostního připojení ekologické elektrárny k přenosové nebo distribuční soustavě, čímž se podle analýzy porušují čtyři bruselské předpisy.

Návrh národního alokačního plánu počítá s takzvanými ročními stropy pro sluneční či větrné elektrárny. Podnikatel, který by se do tohoto stropu nevešel, by přišel o státní podporu v podobě zvýhodněných výkupních cen.

"Stropy jsou strašně nízké," tvrdí Edvard Sequens ze sdružení Calla. Podnikatelé dodali, že navrhované hodnoty jsou naprosto neodůvodněné a navíc nedávají firmám jistotu, že se jim investice vrátí.

Právní analýza advokátní kanceláře Glatzová & Co., která zastupuje firmy Afimo, Conergy či SolarFM, upozorňuje i na to, že pro větrné elektrárny a větší fotovoltaické parky mají být finančně podporovány takzvanými zelenými bonusy, jejichž stanovení bude podle navrhovaného zákona zcela netransparentní. Bonus může mít teoreticky i nulovou hodnotu.

Podle Edvarda Sequense navíc pro všechny sluneční elektrárny předpokládá nový zákon maximální výkupní cenu na 6 korun za kilowatthodinu (letos je 12 korun). "Za šest korun nebude nikdo montovat ani malé panely na střechy," řekl Aktuálně.cz Sequens.

Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Výrobci budou navíc muset podle návrhu zákona získat od ministesrtva průmyslu autorizaci, aby mohli elektrárnu provozovat. Úředníci tak budou moci ovlivňovat, která z firem certifikát dostane a která nikoli.

Nebojte se, zákony pomohou

Ministerstvo průmyslu všechny tyto argumenty odmítlo. Tvrdí, že podnikatelé dopisem Legislativní radě vlády jen lobbují za svůj byznys.

Mluvčí ministerstva Pavel Vlček uvedl, že cílem všech opatření je "skoncovat s nerovnováhou mezi růstem výroby energie z obnovitelných zdrojů a ekonomickou zátěží s ní spojenou".

Kvůli rychlému rozvoji především slunečních a větrných elektráren totiž podle správce elektrizační soustavy ČEPS hrozí kolaps sítě. Podpora zeleného proudu navíc stojí miliardy a prodražuje elektřinu.

Mluvčí Vlček zároveň odmítl, že by nové zákony ohrožovaly český závazek Evropské unie 13procentní výroby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020.

"V praxi to bude znamenat, že do naplnění kvóty třinácti procent bude zákon garantovat přednostní připojování a podporu zdrojů vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů," tvrdí Vlček.

Odborná sdružení se bojí budoucnosti

Podnikatelé souhlasí s tím, aby se současný systém podpory obnovitelných zdrojů upravil a vyčistil například od spekulantů, chystsné změny ovšem označují za krok špatným směrem.

"Prostřednictvím navrhované právní úpravy má být mimo jiné nahrazen stávající systém podpory nefunkčním, diskriminačním a netransparentním režimem," řekl Jakub Hájek z advokátní kanceláře Glatzová & Co., která skupinu podnikatelů zastupuje.

Aktivitu firem podpořila odborná sdružení. "V sázce je likvidace oboru, který vytvořil několik tisíc pracovních míst a generuje ročně obrat v řádech desítek miliard korun," řekla Zuzana Musilová z České fotovoltaické průmyslové asociace.

Obdodně se vyjádřila i Česká společnost pro větrnou energii. "Jsme velmi znepokojeni navrhovaným zákonem, může opravdu znamenat definitivní zastavení oboru větrné energetiky," tvrdí předseda společnosti Michal Janeček.

 

Právě se děje

Další zprávy