Nová data o ovzduší: Legerova je nejšpinavější v zemi

Pavel Baroch
17. 8. 2010 6:00
Údaje za loňský rok ukazují, že zúžení ulice v centru Prahy ovzduší zásadně nepomohlo
Seznamte se s ulicí s nejšpinavějším ovzduším v zemi
Seznamte se s ulicí s nejšpinavějším ovzduším v zemi | Foto: Michal Štůsek

Praha - Pražská Legerova ulice získala podle aktuální údajů o znečištěném ovzduší smutný primát: vloni tu byly největší koncentrace oxidu dusičitého z celé republiky.

Je to důsledek husté automobilové dopravy. Legerovou ulicí, která je součástí Pražské magistrály, projedou denně desítky tisíc aut.

Tamní radnice přitom loni na jaře nechala ulici zúžit o jeden pruh. Slibovala si od toho i méně výfukových emisí.

Po roce se ukázalo, že omezení dopravy přineslo minimální efekt. "Nemohu říct, že to nemělo žádný smysl, ale žádný podstatný skok dolů to nepřineslo," řekla Aktuálně.cz Jana Ostatnická z Českého hydrometeorologického ústavu.

Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu jde ještě dál. Domnívá se, že kvůli zúžení Legerovy ulice se kvůli jejímu zúžení ještě zhoršilo. "Myslím, že to tak je kvůli tomu, že se doprava zhustila, ale je to jen můj názor, mohu se mýlit." řekl Aktuálně.cz Kotlík.

Tuto teorii podporuje srovnání emisí oxidu dusičitého v roce 2009 a o rok dříve, kdy se ještě Legerovou ulicí jezdilo čtyřmi pruhy namísto současných tří.

V Legerově přibyly dva mikrogramy

V roce 2008 byla podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu roční průměrná koncentrace oxidu dusičitého 65,9 mikrogramů, přičemž platný lomit je 40 mikrogramů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tato hodnota řadila Legerovu ulici na třetí místo za ulici Svornosti v Praze 5 a ulici Sokolovská v Praze 8.

Vloni stanice v Legerově naměřila 68,2 mikrogramů a ulice se vyhoupla do čela pomyslného žebříčku, když druhá v pořadí Všebořická ulice v Ústí nad Labem "ztrácí" bezmála deset mikrogramů.

"Je skutečně možné, že kvůli zúžení emisí přibylo, špatně se to porovnává. Nikdy nenajdete stejné meteorologické podmínky," vysvětlila Jana Ostatnická z hydrometeorologického ústavu.

Dodala, že na loňských vysokých číslech se podepsala dlouhá a tuhá zima, kdy byly špatné rozptylové podmínky. Podobné to ovšem bylo i letos, takže meteorologové očekávají vysoké koncentrace dusíků i v tomto roce.

Zúžení pomohlo, tvrdí radnice

Radnice v Praze 2 trvá na tom, že zúžení Legerovy ulice ze čtyř na tři pruhy vloni v březnu bylo správným rozhodnutím.

"Samozřejmě to mělo smysl," řekl Aktuálně.cz místostarosta druhého pražského obvodu Václav Vondruška. Podle něho nejde jen o oxid dusičitý, ale rovněž o jiné škodliviny, které vypouštějí automobily.

"Co se tam zlepšilo, jsou emise drobného prachu, na který se vážou i další škodliviny," dodal Vondruška.

Vloni naměřila stanice v Legerově ulici průměrnou koncentraci mikroskopického prachu 31,9 mikrogramů, což je o 6,5 mikrogramu méně než o rok dříve.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jde přece o to, aby tam lidi mohli aspoň trochu žít, aby tam mohli i zastavit autem a vyložit, co potřebují," dodal, místostarosta Vondruška.

Zúžení Legerovy ulice loni přivítalo i sdružení Pražské matky, podle nějož je zklidňování a omezování provozu v centru metropole správným krokem. V ulici kromě exhalací přitom ohrožuje na zdraví tamní obyvatele i nadměrný hluk.

O desítky procent víc mrtvých

Eva Rychlíková ze středočeského zdravotního ústavu podle expertního odhadu zjistila, že v Legerově ulici se kvůli prachu, dusíku a dalším výfukovým škodlivinám zvyšuje pravděpodobná úmrtnost o desítky procent.

Například u nádorů plic je to více než 50 procent a u kardiovaskulárních chorob o 44 procent. Vyšší je i pravděpodobnost kojenecké úmrtnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy