Bouřlivá noc: V Praze zranily kroupy několik lidí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 8. 2010 23:50
Meteorologové vydali na nedělní noc varování před bouřkami
Prahu večer zasáhla prudká bouřka s kroupami.  Snímek z Prahy 4
Prahu večer zasáhla prudká bouřka s kroupami. Snímek z Prahy 4 | Foto: Karolína Zikmundová

Praha - Na celém území ČR hrozí až do pondělního rána velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, meteorologové očekávají i vzestup hladin vodních toků.

Zároveň až do odvolání platí povodňová pohotovost pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj. Místy může napršet kolem 50 mm, někde i nad 60 mm srážek, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Pokud se to strefí do nějakého potoka, může dojít k velmi prudkým vzestupům," sdělil meteorolog ČHMÚ. Zároveň upozornil, že předpovědět takové lokální bouřky není v jejich silách, a výstraha proto platí pro celé území ČR. Přívalové deště prý ale k letnímu počasí patří, nejedná se o mimořádný jev. Vydatné srážky a bouřky očekávají meteorologové ještě v pondělí a úterý, pak by se mělo vyjasnit a mírně oteplit.

Podívejte se, co večerní bouřka napáchala v Praze. Fotografie redakci poslali čtenáři:

Situaci sledujeme v online reportáži:


Událost

Důležité

Zajímavost

23:50 - Hasiči v Praze zatím vyjížděli k více než 50 případům. Odčerpávali vodu ze sklepů, odstraňovali spadané stromy a větve. Voda také zaplavila několik garáží včetně aut. V Čajkovského ulici v Praze 3 déšť a kroupy nahnuly pavlač u jednoho domu. V Libuši a Kunraticích vypomohli dobrovolní hasiči. Pod svědků voda natekla i do vestibulu stanice metra Můstek v centru Prahy, odkud ji museli vyčerpávat.

23:15 - Upřesněné informace lékařů mluví o šesti zraněných v souvislosti s večerní krupobitím v Praze, nejvíc v Praze 4 Krči. Podle mluvčí pražské záchranné služby bylo patrně nejvážnější poranění muže, na kterého spadlo střešní okno - rozbité sklo mu poranilo nohu a bylo příčinou tepenného krvácení. Další muž utrpěl úraz hlavy. Zraněny byly i čtyři ženy, a to po pádu na záda nebo utrpěly zranění na hlavě.

22:05 - Podle předběžných informací záchranné služby v Praze museli lékaři v souvislosti s krupobitím ošetřit nejméně čtyři zraněné. Buď uklouzli, nebo je kroupy přímo zranily. Vyšší počet výjezdů měli také pražští hasiči, voda mimo jiné natekla do vestibulu stanice metra Můstek, odkud ji museli vyčerpávat.

Na Jižním městě kroupy poničily i některá auta
Na Jižním městě kroupy poničily i některá auta | Foto: Kristina Helena Kudlová

21:40 - Po deváté hodině večer zasáhla prudká bouřka s kroupami i Prahu. Přívalový déšť zaplavil některé frekventované silnice, například na Kačerově v Praze 4 byla komunikace dočasně neprůjezdná. "Pod mostem je tu úplné moře, auta jezdí po chodníku, úplná zácpa," informovala z místa čtenářka Aktuálně.cz.

20:45 - Ústecký kraj dnes deště ušetřily. Krátkodobě spadlo do deseti milimetrů srážek, řekla dnes pracovnice ústecké pobočky ČHMÚ. Řeky se zvedaly jen mírně a v neděli večer byl alespoň na prvním povodňovém stupni jen dolní tok Labe.

17:50 - Bílý Kostel nad Nisou dnes odpoledne znovu vyplavil asi půlhodinový intenzivní déšť. Na hladině řeky Nisy se příliš neprojevil, záplavová vlna ale přišla z okolních polí. Obec přitom patří k těm, které záplavy před týdnem zasáhly nejvíce. Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli a dnes mohou začít znovu, řekl dnes ČTK starosta Jiří Formánek.

16:10 - Odpolední bouřka zkomplikovala situaci u Chrastavy na Liberecku, informoval mluvčí tamních hasičů Radek Vojík. V Horním Vítkově se podle něj sesula další části přístupové silnice od Chrastavy, což hasičům ztížilo práci. V Bílém Kostele n. N. přetekla kanalizace a voda vytvořila laguny a zaplavila asi třetinu území obce a sklepy. Vodu odčerpává 6 jednotek hasičů. Představitelé obce vytipovali 2 místa, kde budou prokopány strouhy pro odtok vody přímo do řeky Nisy, informovali hasiči.

15:40 - Bouřky s kroupami a silným větrem, které dopoledne potrápily východ území, už dorazily i do Čech. Nejsilnější bouře byly po 15:00 v oblasti Šluknovského výběžku a další bouřky postupují od Plzně směrem na sever. Hladiny řek, které jsou rozvodněné ještě po záplavách z minulého týdne, to ale zatím nijak výrazně neovlivnilo.

14:00 - Libereckým krajem se po poledni prohnala bouřka. Na potocích a řekách se ale neprojevila, potvrdil dispečer Povodí Labe. Průtrž mračen jen na chvíli zpomalila práce na výstavbě dvou provizorních mostů v Rousínově na Českolipsku a Chrastavě na Liberecku. Řeky a potoky v kraji se po sobotním dešti znovu vrátily do normálu, jen na Ploučnici v Mimoni na Českolipsku stále platí první povodňový stupeň. Další déšť vylekal lidi v zaplavených oblastech. "Prohnalo se nám to tu dvakrát, žádné problémy to nezpůsobilo, lidé jsou ale nervózní a všichni sledujeme oblohu," řekl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

13:50 - Vojáci začali dnes po poledni stavět provizorní most v Chrastavě na Liberecku. Nahradí secesní most, který vzala voda. Je to ale jen provizorium, které má sloužit kamionům mířícím do průmyslové zóny a odlehčit přetížené Pobřežní ulici, řekl dnes agentuře ČTK starosta Chrastavy Michael Canov. Zhruba do tří týdnů by měl vedle provizorního mostu vyrůst jiný, který pak na místě zůstane, dokud nebude postaven nový most

13:40 - Záplavy na severu Čech poškodily 2586 domácností, 57 domů čeká demolice. Je to více než při loňských červencových záplavách, peněz na kontech humanitárních organizací je ale o desítky milionů méně, upozornil Tomáš Urban ze společnosti Člověk v tísni. Jen v Libereckém kraji bylo zaplaveno 2496 domácností, nejvíce ve Frýdlantu, kde voda vnikla do 1157 obytných prostor, v České Lípě poškodila 517 domácností, v Liberci 230 domů a bytů. V Ústeckém kraji patří k nejvíce postiženým městům Rumburk s 50 vyplavenými domácnostmi, ve Varnsdorfu jich bylo o deset méně. Do těchto čísel se nepočítají domácnosti, kde voda pronikla jen do garáží nebo zahrad.

12:05 - Ve Višňové na Liberecku pyrotechnici začali odstřelovat hráz, kterou u jezu Harta vytvořilo naplavené dřevo a další materiál, který tam přinesla velká voda. Hráz odstřelují po částech, a nebylo proto nutné evakuovat osadu Víska, která je pod Hartou, řekl velitel tamních hasičů Lubomír Erban. Zároveň podle něj začali vojáci vyprošťovat z koryta Smědé kamion, který tam voda zanesla před týdnem z Frýdlantu.

9:33 - Na Liberecku bude v neděli Hasičský záchranný sbor čistit koryta řek a odčerpávat vodu ze zatopených sklepů. V Chrastavě budou započaty práce na stavbě pontonového mostu. Hasiči se zde rovněž budou podílet na demolici jednoho ze zničených bytových objektů.  

8:19 - Bouřky nyní postupují přes východ Moravy, jinde se vyskytují ojediněle, uvedl pro Českou televizi Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.  

8:00 - Bez energie zůstávají po povodních na severu Čech už jen jednotlivé domy. Elektřinu nemají jen některé silně podmáčené domy v okolí Chrastavy a Frýdlantu, podobná situace je i s dodávkami plynu. Obnovena je i doprava na většině méně poškozených železničních tratí, jen ve Frýdlantském výběžku jezdí na řadě míst autobusy. Trať z České Kamenice na Jedlovou bude mimo provoz až do poloviny října.

18:46 - Hasiči, armáda a policisté dál zůstávají v zaplavených oblastech. Pomoc zůstane v zasažených obcích, dokud ji bude potřeba, ujistil dnes veřejnost liberecký hejtman Stanislav Eichler. Reagoval tak na fámy o odchodu pomoci, které se v městech a obcích Libereckého kraje začaly šířit.

18:07 - Policie pátrá kolem Nové Vsi na Chrastavsku po zmizelém podnikateli. Sedmatřicetiletého muže z Liberce připravila velká voda o živnost a jeho rodina má obavy i jeho život. V souvislosti s povodněmi pohřešuje policie ještě muže z Dětřichova, kterého údajně strhla rozvodněná řeka.

16:12 - Hladiny řek v Libereckém kraji začaly dnes odpoledne pomalu klesat, déšť se změnil v jemné mrholení. Stav ohrožení platí už jen na Smědé ve Višňové, kde se řeka vylila z břehů v Předláncích. Druhý povodňový stupeň platí na Řasnici ve Frýdlantu a také na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem. Na jedničku už klesla Lužická Nisa v Liberci a Hrádku nad Nisou. V Hrádku bylo kvůli obavám ze záplav evakuováno 35 rodin, nyní se ale postupně vracejí zpět a dobrovolníci, hasiči a armáda a se znovu pustili do úklidu.

15:24 - Oblíbená rajčatová bitva v areálu Šťastná země v Českém ráji byla dnes kvůli deštivému počasí odložena na neděli. Také tento termín je ale podmíněn dobrým počasím, informoval dnes ČTK organizátor akce Pavel Charousek. Minulý týden musely být tamtéž kvůli dešti zrušeny populární Slavnosti slámy.

"Počasí je extrémně nepříznivé, prakticky celou noc tu vydatně pršelo. Terén je podmáčený a pro akci to není ideální," vysvětlil Charousek. Součástí odpoledne má být kromě velké rajčatové bitvy také potápění v rajském protlaku na výdrž, házení rajčaty na pohyblivé cíle nebo zápasy v kečupu.

14:58 - Kámen z podmáčené zeminy, která se sesunula do výkopu u soukromé chalupy v Horních Albeřicích na Trutnovsku, dnes po 13:00 hodině zabil dvaadvacetiletého mladíka. Příčina neštěstí se vyšetřuje, řekla dnes ČTK mluvčí trutnovské policie.

"Jeden z kamenů mladíka smrtelně zranil, mladík i přes poskytnutou lékařskou pomoc zemřel," upřesnila mluvčí.

14:15 - Obec Višňová navíc počítala s tím, že dnes dojde k odstřelu hráze naplaveného dřeva na jezu Harta, která ji rovněž ohrožuje. "Počítali jsme s tím, že ta hráz se dnes odstřelí, ale kvůli stoupající vodě jsme od toho museli upustit," řekl ČTK velitel místních hasičů Lubomír Erban. Připustil, že zatím nikdo neví, co se bude dít dál, v současné době se čeká, až voda opadne.

14:10 - Nejhorší situace je nadále v Libereckém kraji. Na Řasnici ve Frýdlantu-Řásnici a Smědé v Předláncích vyhlásili třetí povodňový stupeň, v nedaleké Bulovce, na Lužické Nise v Liberci, Hrádku nad Nisou a na Jeřici v Mníšku je zatím jen první povodňový stupeň. Nejhorší situace je ve Višňové, kde starostka Marie Matušková rozhodla o preventivní evakuaci rodin s dětmi z osady Víska.

Ve Višňové, která patří k obcím nejvíce postiženým záplavami, přišlo dnes celotýdenní odklízení jejich následků vniveč, zjistila zpravodajka ČTK. Odčerpaná voda je zpátky, hasiči a dobrovolníci by mohli začít s úklidem znovu. Voda, která stále přibývá, jim však brání v práci. Obec vypadá, jako by tudy prošla fronta. V ulicích jsou spadlé a podepřené domy, vyvrácené stromy, most se částečně zbortil, břeh řeky je zcela zničený, všude se rozlévají laguny.</p>

14:00 - Bez větší újmy přestál Ústecký kraj noční deště, které nakonec nenaplnily pesimistické prognózy a příliš nezvedly hladiny zanesených řek. Alespoň prvního povodňového stupně dosáhla jen Mandava ve Varnsdorfu a i vzedmutí Ploučnice a Kamenice jen jen velmi slabé, řekl dnes ČTK Martin Cidlinský z Povodí Ohře. Klid ale prý může trvat jen krátce, od nedělního rána se opět čekají silné bouřky.

11:40 - Krátce po jedenácté dopoledne dosáhla na Liberecku řeka Smědá opět třetího stupně povodňové aktivity. "Ve Višňové - Předláncích byl dosažen III. stupeň povodňové aktivity a došlo k rozlivu vody z řeky Smědé," informoval Aktuálně.cz mluvčí tamních hasičů Radek Vojík.

11:35 - Počasí už ovlivnilo i nejvýraznější sportovní událost v Česku tohoto víkendu. Silná noční bouře podmáčela louky v okolí brněnského Masarykova okruhu, na nichž by měli parkovat návštěvníci motocyklové velké ceny. Pořadatelé museli ještě před svítáním změnit režim parkování - hlavní parkovací plochou se nově stala takzvaná Stará dálnice. Účastníky akce na ni směrují policisté, řekl dnes ČTK jejich mluvčí Bohumil Malášek

11:13 - Noční bouře vyvracela ve Zlínském kraji stromy. Z cest je museli odstraňovat profesionální i dobrovolní hasiči. Déšť také krátkodobě zvedl hladiny některých vodních toků, řeka Bystřice pod přehradou Bystřička na Vsetínsku dosáhla až třetího stupně povodňové aktivity.

Řeka Bystřice dosáhla pod přehradou třetího povodňového stupně dnes kolem 01:00. "Místo je známo svou schopností rychlého vzedmutí toku, a to i po relativně mírných deštích, které však v praxi neznamená žádné výrazné ohrožení," uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Ostatní toky zaznamenaly podle něj jen krátkodobé a lokální zvednutí hladiny

10:50 - Celé Česko zasáhne v neděli další vlna bouřek. Silné bouřky mohou být doprovázeny přívalovými dešti, silným nárazovým větrem a kroupami, píše se v čerstvé výstraze Českého hydrometeorologického ústavu.

10:32 - Mezi Třeběticemi a Hulínem narazil nad ránem osobní vlak do uvolněné kovové části konstrukce místního mostu, která ležela na kolejích. Nehoda se obešla bez zranění. "Konstrukce se mohla uvolnit po bouřce," řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Více se dočtete zde.

10:15 - Už během dopoledne budou srážky slábnout a postupně ustávat, řekla Aktuálně.cz Dagmar Honsová z Meteopressu. Odpoledne se občas vyskytnou přeháňky. Žádný trvalý déšť jako o minulém víkendu ale neočekáváme, naznačila vývoj počasí.

09:50 - Z rybníka ve Višňové-Vísce přetéká voda přes hranu hráze. Hasiči vodu odčerpávají, sdělil Aktuálně.cz jejich mluvčí Radek Vojík. Hydrogeolog podle něj posoudil stav hráze a prohlásil, že je stabilní a vodu by měla udržet.

09:36 - Hasiči evakuovali v Hrádku nad Nisou 36 domů. Do bezpečí museli obyvatelé ulic U Lávky a Rybářské.

09:23 - Na Řasnici ve Frýdlantu i v nedaleké Bulovce platí druhý povodňový stupeň. Podle hydrologů Řasnice i Smědá vystoupají v nejbližších hodinách až na 3. SPA.

08:50 - "Od pěti jsme vzhůru a sledujeme řeku, dost kolísá ale zatím je v normálu," popsal situaci starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Lidé ve městě se podle něj modlí, aby voda nestoupla ještě více. Teprve ve středu tam totiž řeka klesla pod 150 centimetrů a v níže položených částech mohli začít čerpat vodu ze zaplavených domů.

08:02 - Nejvíce přes noc napršelo v Liberci. Podle Pavla Borovičky z Českého hydrometeorologického ústavu tam během čtyř hodin spadlo 44 milimetrů srážek. Lužická Nisa vystoupala na první stupeň.

 

Právě se děje

Další zprávy