Na pomoc čekali tři dny. Přitom jim jezdila pod okny

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 8. 2010 6:00
Dětřichov: Pomoc jezdila přes obec, ale nebyla pro ně
Na všechno sami?
Na všechno sami? | Foto: Jan Langer

Praha - Stovky dobrovolníků, hasičů i vojáků s těžkou technikou odklízejí v severních Čechách následky víkendových tragických povodní. Jsou ale místa, na která jako by se zapomnělo. Obce, kam první pomoc dorazila dva nebo tři dny po povodních.

Dlouho čekali třeba lidé v Dětřichově u Frýdlantu, obci ležící nedaleko polských hranic, kde byly v sobotu na návsi tři metry vody. Všechno, co tak nutně potřebovali, přitom paradoxně měli na dosah ruky. Nebylo to ale určeno pro ně.

Vesnicí už od neděle směrem na Frýdlant projížděly kolony aut s humanitární pomocí, desítky vojenských i hasičských aut. "Žádná pomoc tady ale nezastavila, všechno mířilo do Frýdlantu. My jsme ani nemohli přejít ulici," říká starosta Jaromír Toman.

Dětřichov si pomohl sám

Voda, jak popisuje, strhla silnici do Frýdlantu a jedinou přístupovou cestou se tak stala právě silnička přes Dětřichov. Tamní most zůstal jako jediný nepoškozený. "Jezdili přes most tam a zpět s pontony. Naštěstí vydržel." Nervy místních napínají i povodňoví turisté, kteří blokují už tak přetíženou silnici.

Na krajský krizový štáb se starosta nakonec nespolehl a pomoc si sehnal sám z nabídek, které mu přišly. "Volal jsem tam, pořád mě odkazovali na později a nakonec v neděli odpoledne řekli, že pomoc jede, ale ne pro Dětřichov. Ztratili jsme den, ale co je to proti věčnosti... Teď už tady máme hasiče ze Studence, ze Semil. Přijela cisterna s pitnou vodou z Plzně."

V úterý dopoledne dorazili do Dětřichova i první vojáci.

Předpověď lidi děsí

Krizový štáb se brání, že rozhodně nikoho s žádostí o pomoc neodmítá. "Vždycky je málo techniky, vždycky je málo rukou. Pomoc rozdělujeme podle priorit. Některé obce musí čekat na techniku, která jinde něco dodělává, to se může stát," říká Andrea Fulková z libereckého krajského úřadu.

Lidé s obavami sledují nepříznivé předpovědi počasí na pátek. "Čistíme koryta, kdyby náhodou přišly další přívaláky. Ale myslím, že tady už to tak zlé nebude. Problém byl v tom, že vesnici spláchla voda z rybníků, kterým se protrhly hráze," vysvětluje starosta.

Na zmatky s pomocí a koordinací si stěžují i v nedalekém Bílém Kostele nad Nisou, kde je povodní postižena většina z osmi set obyvatel. Trosky a harampádí tam pomáhá odklízet bagr, který zapůjčil soused z vedlejší vsi.

"A vojáci? Ti mě žádali, abych jim pomohl tahat džípa!" zlobí se vesničan.

Vojáci se střídají po pár hodinách

S pomocí od vojska není spokojený ani krizový štáb obce. "Vojáci, kteří přijeli včera odpoledne, dnes ráno odjeli na Hrádek, sotva se tu rozkoukali. Přijedou jiní a zase je budeme muset provádět, ukazovat jim, co je potřeba, co kde je. Každá obec by měla dostat jednu skupinu na dobu, kterou potřebuje," říká ředitelka základní školy v Bílém Kostele Irena Kostelencová, která spolu se starostou zajišťuje pomoc pro zaplavenou obec.

Kraj se brání, že šlo o vojáky, kteří museli odjet na přípravu k zahraničním misím a podobné situace se už nebudou opakovat.

Pomoc do Bílého Kostela přišla pozdě i kvůli špatné komunikaci. "Z počátku jsme ztratili spoustu času, než jsme našli někoho kompetentního. Všichni si nás přehazovali mezi sebou," míní ředitelka.

Kontakty, které na úřadě měli, často nebyly aktuální. "Obecní úřad je navíc v takovou chvíli často nedostupný. Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby do obcí byly distribuovány aktuální seznamy kontaktů. To by pomohlo," dodává Kostelencová.

 

Právě se děje

Další zprávy