Severem Čech se přehnala blesková povodeň, umírali lidé

Domácí Domácí
7. 8. 2010 23:45
Sledovali jsme povodně v Česku minutu po minutě
Fotografie byla pořízena mobilním telefonem v Chrastavě.
Fotografie byla pořízena mobilním telefonem v Chrastavě. | Foto: Petr Nutil

Mníšek/Frýdlant - Po přívalových deštích, jež udeřily v noci z pátku na sobotu, je řada obcí na severu ČR pod vodou. Nejhorší situace byla na Frýdlantsku, odkud jsou hlášeni dva mrtví. Další je z Lindavy na Českolipsku, čtvrtý člověk zemřel v Raspenavě.

Evakuováno muselo být nejméně 2000 osob.

Pod vodou je Mníšek u Liberce, Chrastava či Hrádek nad Nisou. Frýdlantsko je prakticky odříznuté od okolního světa. Centrum Frýdlantu je zaplavené, v Libereckém kraji voda přerušila dopravu na frekventované trati do Hrádku nad Nisou a dál do Žitavy a Varnsdorfu.

Železniční přeprava byla přerušena také mezi Libercem a Varnsdorfem a na Ústecku mezi Velkým Březnem a Boleticemi nad Labem. Celá řada obcí je odříznuta od světa a zůstala bez elektřiny. Nasazeno bylo 170 hasičských sborů, 700 hasičů a pět vrtulníků, tři sta mužů posílá armáda. Ta dala k dispozici třínápravové automobily Tatra 810.

Pršet by mělo na řadě míst až do nedělního dopoledne. Během dne se má ale situace postupně zlepšovat, na pondělí jsou hlášeny jen slabé srážky.


Událost

Důležité

Zajímavost

00:10 Níže najdete minutu po minutě přenos událostí ze soboty, nedělní dění můžete sledovat online ZDE.

23:29 Českolipští hasiči dokončili evakuaci Kunratic u Cvikova. "Jednotky se přesouvají k obci Lindava, kde budou pokračovat v záchraně osob," sdělila Aktuálně.cz mluvčí krajských hasičů Iva Michalíčková. "Podle informací operačního střediska z České Lípy povolila hráz jednoho z rybníků ve Cvikově. Momentálně jsou zaplaveny i Zákupy. Voda z rozvodněné Svitávky míří do řeky Ploučnice."

22:56 Podle ředitele liberecké policie Milana Franka bude mít policie v noci k dispozici kamery s termovizí jako prevenci pro případné rabování. Termovizí bude vybaven i policejní vrtulník. Policie posílila svou přítomnost na ohrožených místech a hlídat bude zejména evakuované objekty a obchody.

22:49 Pozitivní zpráva přišla od přehrady Mlýnice u Mníšku na Liberecku. Hladina v nádrží klesla již natolik, že protržení hráze a zaplavení Nové Vsi a dalších obcí pod přehradou podle správy povodí již nehrozí.

22:34 Ze Srbské Kamenice evakuoval vrtulník Horské služby Krušných hor, kterou požádala o pomoc Letecká Záchranná služba z Ústí nad Labem, devatenáct osob. Situaci komplikoval fakt, že v obci bylo elektrické napětí v síti a rozvaděč budovy, kde záchranáři zasahovali, byl pouhých pět centimetrů nad vodní hladinou. Evakuace se týkala osob, jejichž domy zůstaly odříznuty rozvodněnou Kamenicí.

22:20 Situace se vyhrocuje také v jižních Čechách. Stav ohrožení byl vyhlášen na Černovickém potoku v Tučapech na Táborsku a na Lužnici v Bechyni. Nejdramatičtější je situace u obcí Lejčkov a Oblajovice.

21:51 Protržením hrozí hráze dvou rybníků u Kunratic poblíž Cvikova na Českolipsku. Policie přistoupila k nucené evakuaci obyvatel, potýká se ale s neochotou obyvatel opustit své domovy.

21:40 Dopravu v Ústeckém kraji komplikují podmáčené a propadlé silnice a sesuvy půdy. Platí to pro E55 v obci Bořislav, pro kamiony je úsek zcela uzavřen. V Lovosicích je doprava odkláněna na silnici I/30 směrem na Ústí nad Labem. Mezi Litoměřicemi a Ústím se propadla část vozovky v obci Řepnice na silnici číslo 261.

21:30 Ředitel policie v Libereckém kraji Milan Franko potvrdil Aktuálně.cz, že jsou pohřešovány další tři osoby. Jedná se o dvě ženy a jednoho muže ve věku kolem padesáti let, kteří kolem 14:00 odešli z Heřmanic směrem na Alberchtice a nejsou o nich žádné zprávy.

21:27 - Situace ve Varnsdorfu podle agentury ČTK: Krom řeky Kamenice se vylila do obydleného území i říčka Mandava, která zatopila část šestnáctitisícového města. V některých místech teče úplně mimo své koryto, našla si novou cestu. "Zaplavených je zatím asi 20 objektů, včetně škol a části nemocnice," řekl starosta Varnsdorfu Josef Poláček.

21:26 - Podle starosty Hřenska Josefa Černého je dnešní povodeň desetkrát horší než ta, která poničila obec v červnu.

21:00 - ČTVRTÁ OBĚŤ ZÁPLAV - V Raspenavě je lékařem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje potvrzena již čtvrtá oběť povodní.

Podle zatím dostupných informací hasiči evakuovali na Frýdlantsku průběžně asi 100 osob. V Hrádku nad Nisou hasiči zachránili asi 300 osob, z nichž jich asi 20 zachraňoval vrtulník. 3 osoby byly zraněny, mezi nimi i 1 dobrovolný hasič. V Hrádku nad Nisou byla zřízena 4 evakuační centra.

V Heřmanicích se hasičům podařilo evakuovat ze zaplavených domů asi 20 osob. V Hejnicích byla zřízena další dvě evakuační centra, a sice v místním kině a v základní škole.

20:46 - Lidé v zaplavené Raspenavě se zlobí na úřady. I když se tu funkčnost sirén testuje co chvíli, v den, kdy bylo zapotřebí, aby je signál varoval před nebezpečím, se vůbec neozvaly, hlásí z místa reportér Aktuálně.cz Ludvík Hradílek.

20:36 - SESUV PŮDY - Masivní sesuv půdy přerušil silnici mezi Smědavou a Bílým potokem. Podle Horské služby sjela lavina zeminy o přibližně tři sta metrů. Silnice je nyní podle náčelníka Horské služby Jizerských hor Reného Mašína jedinou komunikací, po které se mohou dostat vozidla hasičů a policie do Frýdlantského výběžku. Horská služba bude celou oblast, ve které hrozí další sesuvy, monitorovat.

20:25 - Starosta Chrastavy Michael Canov odhaduje škody v městečku, kde spadly dva mosty a poškozena je řada domů, na desítky milionů korun. Chrastavu možná čeká tento večer další záplavová vlna. 20:20 Prudce stoupla také hladina řeky v Jablonci nad Jizerou, kde se během dvou hodin dostala na třetí stupeň povodňové aktivity. Nyní začíná ale zase klesat. V Mladé Bolestavi by měl být třetí stupeň dosažen ve 22:00.

20:10 - Pobočka Českého Červeného kříže v Děčíně vyhlásila humanitární sbírku pro obce zasaženými povodněmi na říčkách Kamenice a Ploučnice. Zasažené obce naléhavě žádají o pitnou vodu, pracovní nářadí a desinfekční prostředky. Bližší informace na telefonním čísle 606 529 632. Týká se to mimo jiné Srbské Kamenice, Janské, Chřibské a Hřenska.

19:58 Ministr obrany Alexandr Vondra řekl Aktuálně.cz, že armáda již evakuovala ze střech 46 lidí.

19:40 - Na Děčínsku je zřejmě zaplaveno až 500 domů. Vyplývá to z údajů, které agentura ČTK nasbírala od záchranářů. Situace se na řadě míst stále zhoršuje.

19:35 - ZŘÍCENÝ DŮM V RASPENAVĚ - Reportér Aktuálně.cz Ludvík Hradilek se hlásí z Raspenavy, kterou v sobotu prakticky spláchla říčka Smědá.

"Jeden dům se skutečně zřítil. A vidím dalších nejméně deset, které byly zatopeny až do prvního patra. U další stavby chybí boční zeď, je vidět rozestlaná postel," popisuje Hradilek.

Přívalová vlna přišla rychle. "V půl jedenácté jsme žádali o evakuaci záchranné složky. Přijely před hodinou," říká o půl osmé večer jedna z místních obyvatelek.

Stejně jako další lidé si stěžuje na naprostý nedostatek informací. "Prý se na nás žene další vlna, nevím."

Aktuální povodňová mapa - sobota 7. 8. - 19:10 hod. Zelená kolečka označují první povodňový stupeň (bdělost), žlutá druhý povodňový stupeň (pohotovost), červená třetí povodňový stupeň (ohrožení).
Aktuální povodňová mapa - sobota 7. 8. - 19:10 hod. Zelená kolečka označují první povodňový stupeň (bdělost), žlutá druhý povodňový stupeň (pohotovost), červená třetí povodňový stupeň (ohrožení). | Foto: Repro: ČHMÚ

19:24 Nisa v Hrádku nad Nisou neustále stoupá a překročila 370 centimetrů. "Kvůli záplavám jsme museli evakuovat stovky lidí, vážná je situace v Hrádku, kde s evakuací pomáhá armáda," upřesnil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichman. Napětí stále trvá pod přehradou Mlýnice, která hrozí přelitím. Srážkoměrná stanice na další přehradě Fojtka naměřila už 270 milimetrů srážek.

19:17 Z břehů se vylila také říčka Mandava protékající Varnsdorfem a zatopena je část města. Podle starosty Josefa Poláčka je zatopeno dvacet objektů. Totéž platí pro Chřibskou Kamenici, v obci Chřibská je zatopeno padesát domů, spadl zde most a hrozí také přelití hráze vodní nádrže nad obcí.

18:16 Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák potvrdil, že vydatné srážky na severu a západě Čech potrvají až do půlnoci. Hladiny řek by podle něj měly nicméně začít opadat v neděli ráno. Třetí povodňový stupeň platí na nejméně dvanácti místech. Mimo jiné v Hřensku, České Kamenici, Mníšku, Chrastavě, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou.

18:01 Stoletá voda se nyní valí Českou Kamenicí, rychle stoupá také říčka Mandava ve Varnsdorfu. V nasazení je v Libereckém kraji, kde zasahují mimo jiné hasiči z Německa, je celkem 170 hasičských sborů. Na Liberecko míří ministr obrany Alexandr Vondra a jeho kolega z rezortu vnitra Radek John. Armáda a policie daly pro záchranné akce k dispozici pět vrtulníků.

17:56 Stav nebezpečí vyhlásil kvůli povodním od 20:00 hodiny rovněž Ústecký kraj a to na území okresu Děčín. V Hřensku stoupla Kamenice o čtyři metry.

17:39 Přívalový déšť zvedl dnes ráno také hladinu říčky Nemilanky na Olomoucku. Zaplavena byla městská část Slavonín, kde voda pronikla do místní školy a sportovního areálu a napáchala zde milionové škody.

17:10 - Jedna z mála potěšitelných zpráv: Na Chrudimsku již voda opadává. Podívejte se na video z dnešního odpoledne.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

17:27 "Takovou povodeň jsme naposledy zažili v osmapadesátém roce," řekla reportérce Aktuálně.cz paní Monika Hoffmanová z Hrádku nad Nisou. "A stále to bylo níž než teď. Před chvílí se tu přehnala obrovská vlna, měli jsme strach, že se protrhla hráz přehrady u Mníšku. Nevíme, co dělat, septiky jsou pod vodou a studny také, jsme bez pitné vody."

17:03 - NEČAS K POVODNÍM - K situaci se vůbec poprvé vyjádřil premiér Petr Nečas. Do zaplavených obcí vzkázal, že vláda je připravená okamžitě pomoci s nápravou škod. Celé prohlášení ministerského předsedy si můžete přečíst zde.

17:01 - ZAVŘENÉ TRATI - České dráhy hlásí, že v důsledku spadlých stromů musely být v Libereckém kraji uzavřeny tratě mezi Raspenavou a Bílým Potokem a Libercem a Varnsdorfem. Uzavřena je trať mezi Rumburkem a Šluknovem. Totéž platí v Ústeckém kraji pro trať mezi Velkým Březnem a Boleticemi nad Labem, kde došlo k sesuvu zeminy, a trať mezi Lovosicemi a Teplicemi.

16:54 - Velká voda dorazila také do Hřenska. "Situace je více než špatná, něco podobného nepamatuji, Kamenice je na pěti metrech, začínáme s evakuací obyvatel," oznámil starosta obce Josef Černý.

16:30 - AKTUÁLNÍ PŘEDPOVĚĎ - Situace se především na Liberecku v nejbližších hodinách příliš nezlepší, déšť zde vydrží až do nedělního rána, napsala pro Aktuálně.cz meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. "Očekáváme, že na Liberecku spadne do půlnoci až 90 mm srážek. Intenzita bude následně klesat na 40 mm, které spadnou do čtyř hodin ráno. Poté by se v kraji nemělo snést více než 20 mm." (celou předpověď naleznete zde)

Výzva

Jste v místě, kde zuří povodně? Máte informace o tom, co se kolem děje? Máte fotografie ze záplav? Podělte se o ně s dalšími čtenáři.

E-mail do redakce je [email protected]

.

16:25 - TŘETÍ OBĚŤ ZÁPLAV - Krizový štáb Libereckého kraje potvrzuje úmrtí jednoho člověka v Lindavě na Českolipsku, další dva mrtví jsou v Dětřichovicích a Raspenavě na Frýdlantsku.

16:16 - Vodácká centra upozorňují, že vzhledem k tomu, že hladina Sázavy stoupla po vydatných deštích až o půldruhého metru, neměli by se vodáci pouštět na řeku. Nejkritičtější situace je u Týnce nad Sázavou.

16:11 - NÁDRŽ MLÝNICE ZABEZPEČENA - Podle vedoucího Krajského operačního střediska HZS Libereckého kraje Martina Rybáře momentálně nehrozí protržení vodní nádrže Mlýnice u Nové Vsi. Vodohospodáři nádrž postupně odpouštějí. Tisková mluvčí HZS Libereckého kraje Iva Michalíčková žádá občany Nové Vsi, aby nepodléhali panice.

15:57 - V souvislosti se záplavami na severu Čech požádalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru o pomoc i hasiče ze zahraničí, konkrétně z Německa a Polska. Podle mluvčího ředitelství Radka Kislingera vyslal hasiče také Středočeský a Královehradecký kraj.

15:53 - VYHLÁŠEN STAV NEBEZPEČÍ NA LIBERECKU - Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler vyhlásil kvůli velké vodě stav nebezpečí. Situace se po Frýdlantsku a Liberecku zhoršuje také na Semilsku. Stav ohrožení platí na Jeřici, Smědé, Lužické Nise a Jizeře. Vodohospodáři na řadě míst hovoří o tisícileté vodě.

15:49 - Velká voda podle všeho kulminuje na Klatovsku a situace by se zde již neměla dále zhoršovat. Na Úhlavě je sice vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity a hladina dosáhla tří metrů v Tajanově, další nárůst hladiny už ale okolní obce zřejmě nečeká.

15:42 - Meteorologové upozorňují, že na severu Čech bude pršet ještě několik hodin, protože okluzní fronta se nad celou oblastí neustále otáčí a způsobuje vydatné srážky koncentrované na relativně malém území. S deštěm je ale třeba počítat přinejmenším ještě v první polovině noci. Zítra by nicméně měly danou oblast postihnout jen přeháňky.

15:40 - Chrastavou se valí obrovská bahnitá řeka. Sklepy a garáže jsou podle reportérky Aktuálně.cz Martiny Machové zaplavené, velká voda domy začíná vyplavovat a odnášet jim věci.

15:11 - Český hydrometeorologický úřad hlásí, že v noci na neděli by srážky měly postupně od jihozápadu ustávat a celková situace by se tak mohla zlepšit. Povodňové ohrožení nadále platí pro Plzeňský, Ústecký, Liberecký a Královehradecký kraj a také pro Vysočinu.

15:02 - Reportérka Aktuálně.cz hlásí z Chrastavy, že ulice jsou zaplaveny vodou. Proud je tak silný, že se nedá dojít na náměstí. Lidé se snaží pytlovat písek, voda teče po všech hlavních ulicích. V městečku byla vypnuta elektřina. Lidé sedí při svíčkách a nemají absolutně žádné informace, co se děje. V nasazení je v oblasti nejméně dvě stě hasičů, armáda a policie poskytla vrtulníky.

Aktuální povodňová mapa - sobota 7. 8. 13.50 hod. Zelená kolečka označují první povodňový stupeň (bdělost), žlutá druhý povodňový stupeň (pohotovost), červená třetí povodňový stupeň (ohrožení).
Aktuální povodňová mapa - sobota 7. 8. 13.50 hod. Zelená kolečka označují první povodňový stupeň (bdělost), žlutá druhý povodňový stupeň (pohotovost), červená třetí povodňový stupeň (ohrožení). | Foto: Repro: ČHMÚ

14:20 - DVĚ POTVRZENÉ OBĚTI - Ve 13:30 byli hasiči požádání o záchranu muže, kterého smetl příval do rozvodněného potoka v Lindavě na Cvikovsku. Muže se jim podařilo vytáhnout z vody, zdravotníkům se jej ale již nepodařilo oživit. Druhá z dnes hlášených obětí je v Dětřichově.

14:16 - Reportérka Aktuálně.cz hlásí, že v Chrastavě lidé čekají na střechách a na stromech, až pro ně přijedou hasiči. Z Frýdlantu bylo evakuováno tisíc lidí.

14:00 - Problémy jsou hlášeny i ze samotného Liberce. Kvůli dopravě musely být uzavřeny Žitavská a Volgogradská ulice. Na silnici I/35 na průjezdu městem je v tunelu voda.

13:54 - V Plzeňském kraji je situace nejhorší v Tajanově u Klatov na řece Úhlavě. Zde byl vyhlášen třetí povodňový stupeň. Říčka stoupla na tři metry. Stoupají také hladiny Radbuzy a Úhlavy.

13:24 - HROZÍ PROTRŽENÍ HRÁZE - Přes hráz přehradní nádrže Mlýnice na Liberecku se valí tisíciletá voda. Jak na místě sdělil reportérce Aktuálně.cz hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, hrozí, že hráz se protrhne. Armáda musela vyklidit obce pod přehradní zdí. Nejvíce ohroženy jsou Nová Ves a Chrastava. Kritická je také situace na přehradě Fojtka, kde byla zaznamenána stoletá voda.

12:59 - PRVNÍ OBĚTI? - V Dětřichově a Heřmanicích na Frýdlantsku podle dosud neověřených zpráv utonuli dva lidé. Kompletně pod vodou je Mníšek u Liberce, kde potok Jeřice vystoupil o čtyři metry.

12:49 - Povodeň hrozí řadě obcí na Děčínsku. Noční deště zvedly hladinu říčky Kamenice vysoko nad hodnoty třetího povodňového stupně. Nejhorší situace je v Srbské Kamenici, která se jen těžko vzpamatovává z povodně z 9. června. Voda se na řadě míst vylila z koryta a silnice probíhající obcí je neprůjezdná. Nebezpečně stoupá také hladina Mandavy ve Varnsdorfu.

12:38 - V Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku byl po vydatných deštích evakuován dětský tábor. Děti jsou v pořádku a čekají, až si je vyzvednout rodiče. Povodeň zasáhla patnáct obcí v okolí, hasiči, kteří pomáhají čerpat vodu z tří desítek objektů, museli evakuovat celkem asi 110 lidí.

12:23 - Po přívalovém dešti byla silně poničena silnice z Rabštejnské Lhoty do Čejkovic na Pardubicku. Policie musela komunikaci, kterou podemlela voda, uzavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy