Zemřel Paumer, který se s Mašíny prostřílel do Berlína

Domácí Domácí
22. 7. 2010 18:16
Byl to jeden z nejvýznamnějších představitelů protikomunistického odboje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve věku 79 let zemřel po dlouhé nemoci Milan Paumer, jeden z nejvýznamnějších představitelů protikomunistického odboje. Informoval o tom server idnes.cz

Paumer byl členem odbojové skupiny, která se s bratry Mašíny po dramatických událostech na podzim roku 1953 prostřílela přes východní Německo do amerického sektoru Berlína.

Ve Spojených státech vstoupil do armády a byl například vyslán do Koreje. Po odchodu z armády žil na Floridě. Do důchodu odešel v roce 1998 jako majitel taxislužby.

V roce 2001 se Milan Paumer vrátil do České republiky, kde se aktivně zapojil do politického života. Neúspěšně například kandidoval do Evropského parlamentu.

Milan Paumer s bratry Mašíny u poděbradské vodárny. Nacisté poraženi, komunisté začínají s třídním bojem. Je třeba se dobře připravit.
Milan Paumer s bratry Mašíny u poděbradské vodárny. Nacisté poraženi, komunisté začínají s třídním bojem. Je třeba se dobře připravit. | Foto: Ludvík Hradilek

Mašínové rozdělili veřejnost

Při své odbojové činnosti a útěku z komunistického Československa do západní zóny Berlína v 50. letech zastřelila odbojová skupina bratří Mašínů šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu a později tři východoněmečtí policisté.

Tím rozdělili českou veřejnost na dva tábory. Jeden je pokládá za hrdiny, druhý za zločince.

Mezi členy odbojové skupiny patřili také Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, kteří byli chyceni a v komunistickém Československu popraveni.

Premiérská medaile od Topolánka

Někdejší premiér Mirek Topolánek v březnu 2008 Paumera ocenil plaketou předsedy vlády.

Senátní podvýbor pro státní vyznamenání letos v červnu oznámil, že navrhne na nejvyšší státní ocenění - po jednoroční odmlce - opětovně členy protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Horní komora navrhovala Mašíny vyznamenat v minulosti už pětkrát, ovšem prezident zatím nikdy doporučení nevyhověl.

 

Právě se děje

Další zprávy