Do generálního štábu české armády vnikli zloději

Domácí Domácí
21. 7. 2010 7:00
Na podrobné informace je uvaleno embargo. Loupež řeší policie
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Generální štáb, v němž kompletní velení české armády, by měl být nejstřeženější budovou v zemi, přesto do něj minulý týden vloupali zloději.

Deníku Mladá Fronta Dnes (MfD) to potvrdila jeho mluvčí Mira Třebická.

"Minulý týden, ze čtvrtka na pátek, vnikl dosud neznámý pachatel do prvního patra generálního štábu, ve kterém se nachází i kancelář Vlastimila Picka (náčelníka generálního štábu)," řekla deníku. Další podrobnosti odmítla sdělit s tím, že by mařila vyšetřování. Případem se zabývá policie.

Není tak zřejmé, jestli zloději vnikli i do Pickovy pracovny a co konkrétně si odnesli. Podle MfD však embargo na veškeré informace i znepokojení, které ve velení armády zavládlo, napovídají, že štáb bere nájezd zlodějů vážně.

Picek má podle své mluvčí osobní zájem na vyšetření celého případu. Tedy i míry selhání speciální jednotky vojenské policie, která budovu střeží čtyřiadvacet hodin denně. Podle odborníků nemá tento případ v třiasedmdesátileté historii této budovy obdoby.

Deník dále spekuluje, zda se za akcí nemůže skrývat ještě něco jiného než obyčejná loupež.

"Mohlo jít o test, kam až se té bandě podaří proniknout," naznačil bývalý šéf generálního štábu Jiří Šedivý jeden z možných motivů.

Loupež však mohl fingovat i některý z pracovníků štábu, například proto, aby po sobě zametl stopy po zmanipulované či z jiných důvodů podezřelé zbrojní zakázce. Právě na takové transakce si totiž chce nový ministr obrany Alexandr Vondra posvítit, píše list.

 

Právě se děje

Další zprávy