Pošta se mění, balík dodá i večer, ne když jste v práci

Petr Kučera Petr Kučera
14. 7. 2010 13:38
Další červencovou novinkou - zdražením doručenky - se Česká pošta nechlubí
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta rozjela pilotní projekt doručování balíků později odpoledne, nikoli pouze v hodinách, kdy je valná část lidí v práci.

Dosud totiž mohla doručovat zásilky jen do čtyř hodin, nyní získala výjimku od Českého telekomunikačního úřadu.

Na vhodnější čas doručování balíků - do sedmi hodin večer - se však zatím mohou těšit jen obyvatelé krajských měst. Teprve od dubna příštího roku by se dostalo i na menší města.

"Jestliže pilotní test vyjde, konečně se vypořádáme s tlakem konkurence, která podobným způsobem doručuje již několik let," říká mluvčí pošty Štěpánka Selicharová.

S další červencovou novinkou se ale Česká pošta médiím nepochlubila. Jde o zdražení dodejky (doručenky) ze šesti na deset korun.

Základem je telefonní číslo adresáta

"Jakmile doručovací pošta obdrží zásilku, zavolá adresátovi, ve kterou podvečerní hodinu zásilku přiveze. Podmínkou ovšem je, aby na něj získala telefonický kontakt. K tomu bude sloužit především upravený podací lístek, kde odesilatel aktuální kontakt na adresáta uvede," upozorňuje mluvčí. Za službu se neplatí žádný příplatek.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Úřad plísní Poštu za to, za co vy. Za nespolehlivost
Exkluzivně: Kde vám letos opraví poštu? Podívejte se
Jedete na dovolenou? Vyřiďte si poštu, není to drahé

"Pokud jde o doručování firmám, úspěšnost doručení se pohybuje kolem 95%, u fyzických osob zdaleka tak úspěšní nejsme. Nižší procento doručení balíkových zásilek obyvatelstvu nám pravidelně vytýká Český telekomunikační úřad a hlavně nespokojení jsou především samotní zákazníci," připomíná generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá.

Rozhodne regulátor

Problém je však podle ní ukryt právě v Základních kvalitativních požadavcích, které vydává Český telekomunikační úřad. Podle nich může Česká pošta v současné době doručovat zásilky pouze od ranních osmi do odpoledních čtyř hodin. Teprve nyní úřad povolil testovací provoz až do sedmé večer.

A zástupci pošty si testovací provoz, zahájený v červenci, pochvalují: "Zatímco dosud dokážeme doručit soukromým osobám na první pokus pouze 55% balíkových zásilek, úspěšnost doručení v testovacím provozu strmě vystoupala téměř na 90 %. Ohlasy veřejnosti jsou proto velmi pozitivní," říká Selicharová.

Doručenka výrazně zdraží

Další červencovou novinkou se ale Česká pošta příliš nechlubí. Jde o zdražení dodejky (doručenky) ze šesti na deset korun. Služba je určena odesílatelům, kteří chtějí dostat písemné potvrzení o doručení zásilky, ať už jde o dopis, balík nebo poštovní poukázku.

Podle informace na webu pošty souvisí zvýšení ceny s větším rozsahem informací na dodejce a vyšší technologickou náročností zpracování, zejména v důsledku loňské změny občanského soudního řádu, správního řádu a dalších zákonů. Doporučené zásilky lze od loňského léta vkládat do schránek adresátů a o tomto vložení vytvořit záznam na dodejce.

Cena se zvýšila jen u tuzemské doručenky, nikoliv u mezinárodních služeb.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Pozor na dopisy z bank. Jsou doručené, i když nepřijdou
Česká pošta vám pije krev. Nespravedlivě, tvrdí firma
Konec olizování známek. A místo ceny budou písmena
 

Právě se děje

Další zprávy