Pokuta za kráter nad Blankou? Vůbec nemusí přijít

Kateřina Eliášová
9. 7. 2010 9:00
Za předchozí propadlou zem nad tunelem sankce nepřišly
Foto: tunelblanka.cz

Praha - Celkem třikrát se propadla zem nad největší podzemní stavbou republiky tunelem Blanka v Praze. Dosud za to nebyl nikdo potrestán a firma Metrostav, která tunel razí, ustála problém bez sankcí od investora, tedy města Prahy.

Situace se může opakovat i teď, po třetím, úterním sesuvu nedaleko ulice Milady Horákové.

Smlouva mezi městem a stavitelem se sankcemi sice počítá, samotný propad půdy nad stavbou ale ještě neznamená, že bude Metrostav finančně potrestán.

"V tuto chvíli nemůžeme sankci uplatnit, protože nevíme jaký je důvod sesuvu. Musí dojít k tomu, že obvodní báňský úřad, případně policie, určí, co se stalo a proč se to stalo. Do té doby nemůžeme konat, platí presumpce neviny," uvedl ředitel odboru městského investora Jiří Toman.

21. březen 2011

Fakta

Tunel Blanka se začal stavět v roce 2007. Bude největší podzemní stavbou nejen v Praze, ale i v Česku a také nejdelším městským tunelem v Evropě. Stavební práce vyjdou Prahu na 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun.

"Muselo by dojít k tomu, že by firma nedodržela harmonogram prováděných prací, případně dokončení celého díla nebo by muselo šetření Báňského úřadu nebo policie prokázat pochybení. Pak je to porušení smlouvy a teprve pak můžeme vymáhat sankce," vysvětlil okolnosti smlouvy Toman.

Jak vysoké sankce může město staviteli uložit, Toman ale nesdělil. "Z hlavy to nevím, zkusím to zjistit," řekl.

Ražba tunelu je až do odvolání zastavena, povolit ji může znovu až Báňský úřad. "Z mých zkušeností odhaduji, že šetření příčin sesuvu může trvat i dva měsíce. Správní řízení může trvat déle," uvedl pro Aktuálně.cz ředitel báňsko-technické sekce úřadu Dušan Havel.

"Dostavbu tunelu nepovolíme dřív, dokud ta ražba nebude bezpečná ," dodal. Teprve pak budou moci stavitelé práci dokončit. Pokud to stihnou do 21. března příštího roku, jak stojí ve smlouvě, pak pokuta za prodlení Metrostavu nehrozí.

Kráter ve Stromovce bez viníka

Když se půda nad Blankou propadla ve Stromovce předloni poprvé, zalarmoval primátor Prahy policii a žádal potrestání viníka. Verdikt ale nepadl, policie při vyšetřování žádného viníka neodhalila, stejně jako při předchozím propadu z května 2008 a oba případy odložila.

Praha proto nemohla od Metrostavu vymáhat pokutu, stavitel totiž smlouvu neporušil. Teď je pražský primátor přesvědčen, že třetí propad už konkrétního viníka má.

"Není možné, aby došlo k náhodnému propadu neovlivnitelnému lidskou silou. Předpokládám, že mohlo dojít k technologickému pochybení, nedbalosti nebo jiné formě nezodpovědnosti, která to způsobila," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pavel Bém.

Jedině v tomto případě by Praha mohla sankce vymoci. Znovu záleží na policii i Báňském úřadu, jak se k havárii při ražbě tunelu postaví.

Jediná pokuta? 200 tisíc

Metrostav přeci jen jednu pokutu musel zaplatit. A to 200 tisíc korun od Báňského úřadu. Jeho úředníci nezjistili sice přímou souvislost s předloňskou havárií ve Stromovce, firma ale porušila některá nařízení úřadu.

"Organizace neučinila včas všechna preventivní opatření," řekl loni v červenci šéf úřadu Ivo Pěgřímek s tím, že Metrostav měl podle předpisů nechat posoudit svůj postup Oblastní báňský úřad v Kladně, což neučinil.

Město nyní nicméně uvažuje, že smlouvu s Metrostavem vypoví a Blanku dostaví jiný stavitel.

"Zadání, které teď od města dostala právní kancelář, je najít a právně analyzovat, jestli na základě toho, co se stalo, je možné smlouvu vypovědět," uvedl Pavel Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy