Zelení zmizeli a nový Temelín má ministerskou zelenou

Pavel Baroch
26. 7. 2010 12:30
Koalice chce další dva reaktory na jihu Čech, souhlasí i s modernizací Dukovan
Foto: Jan Langer

Praha - Stačilo, aby po volbách zmizela ze sněmovny Strana zelených, a stavba nových reaktorů v Temelíně a Dukovanech má rázem politickou podporu nové vládní koalice.

"Budeme podporovat jaderný program," řekl při představování svých priorit i ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS, který je v této otázce pravým opakem svého předchldce Martina Bursíka ze Strany zelených.

Právě zelení si v Topolánkově vládě vymohli, že kabinet nebude podporovat stavbu nových jaderných elektráren. Jenže u nové koalice je všechno jinak.

ODS, TOP 09 i Věci veřejné se dohodly na podpoře jaderné energetice a obě české atomové elektrárny v koaliční smlouvě dokonce zmiňují ve dvou kapitolách - v životním prostředí a podnikání.

"Koalice podporuje výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín a modernizaci jaderné elektrárny Dukovany v rámci vyváženého energetického mixu," uvádí se v podnikatelské části koaliční smlouvy.

ČEZ tak má jistotu, že v následujících čtyřech letech bude mít "politický klid na práci". Jde přitom o klíčové období. Do dvou let chce ČEZ vybrat generálního dodavatele na zakázku za stovky miliard korun a zároveň stavbu nových temelínských bloků zahájit.

Temelín má podle ČEZ zajistit dostatek elektřiny i v souvislosti s postupným útlumem hnědouhelných elektráren.

Rekordní zakázka pod Bartuškovým dohledem

S rozšířením Temelína o další dva bloky a modernizací Dukovan ostatně souhlasí i obě opoziční strany ve sněmovně: ČSSD a KSČM.

Lidé z ČEZ se musí smířit pouze s tím, že jim pod prsty bude neustále koukat vládní zmocněnec pro Temelín Václav Bartuška, kterého se svolením všem parlamentních stran vybral ještě kabinet Jiřího Fischera.

Svět sází na jádro, říká atomová studie

Dostavba Temelína (podle původních plánů z 80. let měla mít elektrárna hned čtyři reaktory) se nevymyká celosvětovému trendu, který sází na jádro.

Foto: TVEL

Aspoň podle společné studie Mezinárodní energetické agentury, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Agentury pro rozvoj jaderné energetiky, na níž odkázal Václav Hanus, prezident České nukleární společnosti. 

Zpráva Nuclear Energy Technology Roadmap tvrdí, že se výroba elektřiny z jádra ve světě během příštích čtyřiceti let ztrojnásobí.

"Jaderná energetika je nejsilnějším a nejúspěšnějším trumfem ve snaze snížit emise skleníkových plynů," cituje Hanus zmiňovanou studii.

Pozor, je to atomový zajíc v pytli!

Ekologické organizace Calla a Hnutí Duha označují dostavbu Temelína za atomového zajíce v pytli. Zakázce podle nich chybí nezávislá ekonomická analýza nebo porovnání s možnostmi úspor a využívání obnovitelných zdrojů.

"Reaktor ve finském Olkiluoto zatím zdražil z tří na 5,3 miliard eur, podobně eskalovaly náklady z 2,5 na devět miliard eur u připravovaného projektu v bulharském Belene," upozornily organizace.

První Temelín za 100 miliard, druhý za... ?

Připomněly, že i první dva bloky Temelína se v 90. letech neustále prodražovaly a jejich dokončení odsouvalo. Nakonec byl první blok spuštěn před 10 lety, cena elektrárny se nakonec přiblížila 100 miliardám korun.

"Strany podporují nové atomové reaktory, aniž by se zabývaly ekonomickými riziky. Zkušenosti z devadesátých let ukazují, že ani Česká republika není imunní proti zdražování jaderných projektů, a jiné evropské státy potvrzují, že dodavatelé mají stejné problémy dodnes," řekl Karel Polanecký z Hnutí Duha.

Edvard Sequens ze sdružení Calla připomněl, že Česko patří k největším vývozcům elektřiny v Evropě. Podle obsáhlé studie Chytrá energie, kterou si nechalo vypracovat Hnutí Duha, je přitom možné výrazně snížit oxidu uhličitého a zajistit dostatek energie i bez stavby nových jaderných bloků. Stačí úspory a obnovitelné zdroje.

 

Právě se děje

Další zprávy