Návrat zeleného proudu je v nedohlednu, slibu navzdory

Pavel Baroch
20. 6. 2010 17:42
ČEPS chce mít možnost regulovat výkon obnovitelných zdrojů. Pak je pustí do sítě
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Praha - Takřka půl roku poté, co správce distribuční soustavy ČEPS uzavřel dráty pro nové sluneční a větrné elektrárny, nemá tento úřad pro investory příznivou zprávu: Současný stop-stav v nejbližších měsících nezruší.

ČEPS si stanovil několik podmínek, za nichž je ochoten zelený proud z nových obnovitelných zdrojů do sítí pustit. Patří mezi ně i změna zákonů a dalších předpisů, což bude trvat měsíce.

Nové zákony mají správci soustavy umožnit v určitých chvílích omezovat výkon fotovoltaických a větrných elektráren, což zatím legislativa neumožňuje.

"Čekáme na změnu zákona o obnovitelných zdrojích a energetického zákona, a následně pak na úpravy podzákonné legislativy. Pokud tyto normy regulaci umožní, lze očekávat, že bude možné ještě určitý výkon do soustavy připojit," řekla Aktuálně.cz Jana Jabůrková, mluvčí ČEPS.

Obava z energetického kolapsu

"Předpokládáme regulaci v řádu desítek až několika stovek hodin za rok, a to v nejméně příznivých situacích v elektrizační soustavě," dodala Jabůrková.

ČEPS požádal zkraje února distribuční společnosti, aby pozastavily připojování solárních a větrných elektráren, protože se obává energetického kolapsu kvůli jejich enormnímu rozvoji.

Další krok k likvidaci proudu ze slunce

Česká průmyslová fotovoltaická asociace opakovaně vyzvala ČEPS, aby do sítě zatím pouštěla aspoň malé solární elektrárny, které nemohou distribuční soustavu ohrozit.

Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Současný absolutní stop-stav a čekání na nové zákony označilo za další krok ke konci solárních elektráren v Česku.

"Je to další snaha k zastavení fotovoltaických instalací," řekla Aktuálně.cz Zuzana Musilová z fotovoltaického sdružení, které už kritizovalo například připravovanou vyhlášku ministerstva průmyslu o minimálním výkonu solárních panelů.

Podle asociace jsou plánované parametry příliš přísné a pro většinu investorů nesplnitelné. Proto oznámila, že si na tento postup bude stěžovat v Bruselu.

Malá, nebo velká elektrárna? Nerozlišujeme

ČEPS trvá na tom, že do sítě nemůže pustit ani malé fotovoltaické elektrárny, které si lidé montují třeba na střechy svých domů.

"Fotovoltaické zdroje pokládáme za smysluplné, ale i velký počet malých elektráren ovlivní soustavu stejně jako malý počet velkých zdrojů," konstatovala mluvčí Jabůrková.

Dodala, že ČEPS ani neví, jaké jsou plánované výkony malých slunečních elektráren, protože má k dispozici jen celková čísla. A z nich vyplývá, že rezervované zelené zdroje několikanásobně překračují kapacitu, kterou je schopna česká elektrizační soustava pojmout.

Foto: MŽP

"A je zde další otázka: Co je to malá a co velká elektrárna? Tuto situaci by mohla řešit i zmíněná úprava legislativy, platné předpisy nerozlišují mezi 'malým' a 'velkým' výkonem," dodala Jabůrková.

Dohoda ministrů v zapomnění

Koncem února se přitom ministr průmysl Vladimír Tošovský a tehdejší ministr životního prostředí Jan Dusík domluvili, že úřady nebudou malým slunečním elektrárnám bránit.

"S kolegou Tošovským jsme se dohodli, že už nyní je možné ze zákazu vyjmout fotovoltaické zdroje na střechách budov, protože rozhodně neohrožují stabilitu přenosové soustavy," řekl tehdy Aktuálně.cz Dusík.

Dohoda ovšem nebyla do dnešního dne naplněna, přestože ministerstvo životního prostředí ji i písemně připomínalo.

Foto: Aktuálně.cz

Dalším krokem, který by měl pomoci znovu otevřít síť především fotovoltaickým elektrárnám, je nová vyhláška Energetického regulačního úřadu, která chce vytlačit ze solárního trhu spekulativní projekty, jejichž cílem je pouze vydělat na prodeji zamluvených kapacit v elektrizační soustavě.

Vyhláška začala platit v dubnu.

"Její dopad očekáváme za tři, respektive šest měsíců od její účinnosti. Všechny žádosti budou podle této vyhlášky převedeny na smlouvy. Tak se zjistí, kolik výkonu byly jen spekulativní žádosti," dodala Jana Jabůrková, mluvčí společnosti ČEPS.

 

Právě se děje

Další zprávy