Kraje "potichu" snížily policistům platy. Ti se bouří

Markéta Chaloupská
16. 6. 2010 11:50
Krajská policejní ředitelství nemají dost peněz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Některým krajským policejním ředitelstvím docházejí v rozpočtu peníze, a tak se policejní špičky rozhodly sáhnout policistům na mzdy.

Konkrétně se krajská vedení rozhodla snížit zvláštní příplatek, který policisté dostávají za rizika spojená se svým povoláním. Příplatek je totiž jedinou složkou platu, jehož výši lze podle zákona ovlivnit.

Strážcům zákona se to ale nelíbí. Jen v Libereckém kraji se proti opatření odvolalo 216 policistů.

"Zvláštní příplatek byl snížen u jednotlivých policistů dle jejich zařazení v rozmezí od 200 korun do 1 100 korun," řekla Aktuálně.cz tamní policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že nařízení platí od začátku dubna.

V Královéhradeckém kraji platí nařízení od června, policisté budou mít na výplatních páskách až o osm set méně.

A spořit se chystají i další kraje.

"Podle mých informací dojde ke stejným opatřením v Ústeckém kraji a velmi negativní situace je v Moravskoslezském kraji, kde mají také minusový rozpočet," řekl Aktuálně.cz šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Ústecký kraj jeho slova potvrdil s tím, že zvláštní příplatek sníží od 1. 7., a to v rozmezí od 200 do 1 100 korun. Moravskoslezský kraj dotaz nekomentoval.

Problémy s penězi

Podle odborů stojí za snížením platů ekonomické problémy jednotlivých ředitelství. Peníze z rozpočtu jim nestačí na pokrytí platů.

"Navíc se v některých krajích vydařila nákladná kampaň, která měla přilákat nové policisty. Teď je jich nad stanovený limit a nejsou na ně peníze," mímí Štěpánek.

Krajská ředitelství oficiálně snižování platů vysvětlují dlouhodobými analýzami, které prý ukázaly snížení kriminality.

"K přehodnocení výše zvláštního příplatku došlo v souladu se zákonnými podmínkami (snížení trestné činnosti, dopravní nehodovosti, snížení rizikovosti)," tvrdí královehradecká mluvčí Iva Marková.

Podobně mluví i liberecká mluvčí.

"Nyní jsou rozlišeny například útvary ve velkých městech, které jsou zatíženy více, od útvarů v menších obcích, kde je zatíženost nižší. Rovněž také došlo ke srovnání stejné výše zvláštního příplatku na jednom oddělení pro všechny policisty," uvedla.

Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Stávka byla, platy zůstaly

Policistům už minulý rok hrozilo, že přijdou o část platu. Vláda navrhovala, aby se jim plošně snížil plat o čtyři procenta.

V prosinci 2009 - v době, kdy se schvaloval rozpočet - proto vyšli do pražských ulic. Tehdy protestovalo přes dva tisíce policistů a hasičů. Demonstranti nakonec dosáhli svého, vláda schválila, že platy bezpečnostních složek zůstanou v roce 2010 na stejné úrovni jako loni.

 

Právě se děje

Další zprávy