Tunel Blanka se změní, aby neotrávil Pražany smogem

Pavel Baroch
8. 6. 2010 7:00
Po otevření tunelového komplexu má Holešovičkami projet až 95 tisíc aut
Foto: tunelblanka.cz

Praha - Obyvatelé pražských Holešoviček by se měli dočkat lepší ochrany před hlukem a smogem od nekonečných kolon aut, které by jim pod okna měl přivést tunelový komplex Blanka.

Pražští zastupitelé minulý týden souhlasili, aby se upravil projekt u vyústění tunelu v Troji - kousek od ulice V Holešovičkách. A desítky tisíc vozidel neohrožovaly zdraví tamních lidí.

"Pokusíme se najít šetrnější řešení," potvrdil Aktuálně.cz pražský radní Martin Langmajer z ODS.

Rozhodnutí zastupitelstva přišlo tři měsíce poté, co Nejvyšší správní soud dal za pravdu obyvatelům Holešoviček, kteří se důvodně obávají, že hustý provoz ještě více zhorší jejich životní prostředí. Podle serveru iHned.cz soud zrušil povolení na technologické a inženýrské sítě, bez nichž není možné uvést tunel do provozu.

Ulicí projede až 75 tisíc aut

Pražský magistrát ovšem tvrdí, že soudní rozhodnutí dokončení tunelu Blanka nepoznamená a že i současná varianta vyhovuje hygienickým podmínkám. Přesto se nakonec rozhodl pro úpravu projektu.

Langmajer uznává, že jde z hlediska životního prostředí o "choulostivé místo". Sdružení Za naši budoucnost, které uspělo se žalobou u soudu, ovšem tvrdí například to, že už nyní musí žít lidé v ulici V Holešovičkách v prostředí s nadlimitním, zdraví škodlivým hlukem.

Připomnělo, že šestiproudá autostráda, kudy vede důležitá výpadovka na Teplice, byla původně projektovaná na 35 tisíc aut. Už teď ovšem tudy projede až dvojnásobek vozidel a po otevření Blanky se počet může přiblížit 100 tisícům aut. A to kousek od obytných domů.

"Myslím, že si každý dokáže představit, co takové množství aut způsobí: extrémní zátěž hlukem a exhalacemi výfukových plynů, silné otřesy a vibrace, což má za následek praskání zdí domů. Pro chodce a auta zajíždějící k domům je zde stálé nebezpečí dopravních nehod," uvedla předsedkyně sdružení Vlastislava Šenarová.

Upozornila rovněž na to, že v blízkosti frekventované autostrády stojí význmaná pražská nemocnice Bulovka.

Řešení bude v létě

Jedním z řešení, jak obyvatele Holešoviček ochránit, je další "tunel", kam by se auta "schovala".

"Variant je ovšem více, například je možné komunikaci zastřešit," konstatoval radní Langmajer. "Pracujeme na tom už asi dva měsíce. V létě bychom měli mít návrh řešení."

Ať Blanka škodí co nejméně, když už tady je

Úpravu projektu uvítala opoziční Strana zelených, která jinak tunelový komplex Blanka, který vede od Malovanky, přes Letnou a pod Vltavou do Troje, kritizuje.

"Když už se staví, je třeba hledat taková řešení, aby tato dopravní stavba škodila co nejméně," řekla Aktuálně.cz zelená zastupitelka Zuzana Drhová. Upozornila, že Blanka ústí do trojské kotliny, takže zplodiny a hluk dosáhnou větší intenzity.

Budou na stavbu peníze?

Podle Drhové ovšem existuje riziko, že na prodloužení tunelu v Holešovičkách nebudou peníze. Nový tunel má totiž vyjít na stovky milionů korun.

"Může to nakonec uváznout na nedostatku peněz," upozornila Drhová. Podle radního Langmajera se uvidí v létě, až bude návrh upraveného projektu dokončen.

 

Právě se děje

Další zprávy