Další kraje ruší proplácení poplatků. Rath ale vytrvá

Domácí Domácí
7. 6. 2010 15:05
Od hrazení poplatků ustupují i v Královéhradeckém a Karlovarském kraji
Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové/Karlovy Vary - Proplácení zdravotnických poplatků kraji pomalu, ale jistě končí. Je tu ovšem jedna výjimka - Střední Čechy vedené hejtmanem Davidem Rathem.

Pacienti v Královéhradeckém kraji budou muset šáhnout do peněženek od 10. června. A od příštího úterý i v Karlovarském kraji.

"Kraj tak reaguje především na výhrady Evropské komise, podle níž může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi s tím, že o tom radní rozhodli na mimořádné schůzi.

Středočeský kraj ale bude poplatky proplácet i nadále.  "V tuto chvíli se v placení poplatků nemění nic," uvedl tamní hejtman David Rath. O dalším postupu rada kraje rozhodne, až vznikne nová vláda a bude známo, kdo se stane ministrem vnitra a zdravotnictví.

Evropská komise minulý týden poplatky ve svém neformálním stanovisku označila za diskriminační. Stejným verdiktem ostatně zdůvodnil konec proplácení poplatků i pardubický hejtman Radko Martínek. Jeho kraj od opatření upustil už minulou středu.

Proplácení, které vyšlo královéhradecké hejtmanství na 61 milionů korun, bylo podle Dioszegiho "dočasnou sociální službou". "Kraj předpokládal, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví," vysvětlil mluvčí.

Hejtmani totiž počítali s vítězstvím své ČSSD v parlamentních volbách. Na zrušení poplatků ostatně strana postavila značnou část své kampaně. A ačkoliv volby těsně vyhrála, vládnout zřejmě budou ODS, TOP 09 a VV.

"Bohužel většina voličů si nemyslí podle volebního výsledku, že zdravotnictví nemá být byznys," reagoval například šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Společně s některými kolegy ovšem odmítl, že by šlo o pomstu za volební propad.

Do konce měsíce by všechny kraje měly buď s proplácením skončit, nebo začít proplácet poplatky i soukromým zdravotnickým zařízením, která nezřizují.

 

Právě se děje

Další zprávy