Povodně: Dva lidé se utopili, déšť postupuje do Čech

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 6. 2010 23:35
Výstraha před vydatnými dešti platí i pro Čechy. Situaci sledujeme online
Východ republiky zahalily dešťové mraky, ukazuje meteoradar
Východ republiky zahalily dešťové mraky, ukazuje meteoradar | Foto: Repro ČHMÚ

Praha - Stačila jedna noc přívalových dešťů a koryta řek na Moravě jsou opět přeplněná.

Na řadě toků na Zlínsku a na jihu Moravy platí třetí povodňový stupeň, stav ohrožení. Hasiči museli čerpat vodu za zaplavených sklepů, místy voda zaplavila silnice a komplikuje provoz.

Ve Zlínském a Jihomoravském kraji vyhlásili hejtmani stav nebezpečí, na Opavsku hasiči evakuovali desítky lidí.

Na Moravě pomalu přestává pršet, meteorologové ovšem varují, že se vydatné deště přesunou do Čech. Na Šumavě očekávají až 70 milimetrů srážek.

Situaci jsme ve středu sledovali v podrobné online reportáži:


Oznámení

Důležité

Zajímavost

Doprava

23:30 - Pozor, ve čtvrtek se na Moravu vrátí vydatné deště. Na Moravě sice přestává pršet a srážky se přesouvají do Čech, ve čtvrtek se ovšem znovu rozprší nad moravskými kraji. "Déšť se na Moravu částečně vrátí," řekl Aktuálně.cz Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu. Dodal, že zatím nelze říci, kolik srážek a kde přesně spadne. "To se v tuto chvíli nedá odhadnout." (Podrobnější předpověď si přečtěte zde)

22:39 - Poškozená nádrž opravena. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely se už podařilo výpusť nádrže Barnovská ve vojenském prostoru Libavá opravit. "Porouchala se elektroinstalace a po jejím selhání se nádrž vypustila během několika minut. V současné době už voda odtéká regulovaně a nádrž se začíná opět naplňovat," řekl Kůdela.

21:07- Ve Zlínském kraji jsou stále uzavřené některé komunikace. Policie jejich seznam aktualizuje na svých internetových stránkách. Uzavřena je cesta z části Kelče na Vsetínsku Němetice do Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Kvůli sesuvům motoristé neprojedou ani dvěma úseky na Kroměřížsku, silnicí v obci Troubky-Zdislavice a dokonce několik měsíců bude kvůli sesuvu půdy a poškození vozovky uzavřena komunikace mezi městem Koryčany a jeho částí Jestřabice.

20:55 - Poškozená nádrž zvyšuje průtok Odry. Voda z poškozené vodní nádrže Barnovská už zvýšila průtok v řece Odře, která protéká městem Odry na Novojičínsku. Podle mluvčího novojičínské policie Petra Gřese zvýšený průtok zatím nezpůsobil žádné škody. V místní části Loučky je sice částečně zaplavená silnice, ale voda už opadává.

20:40 - Podle aktuálních podvečerních informací Ředitelství silnic a dálnic je kvůli padlému stromu uzavřena silnice mezi Střelicemi a Radosticemi na Brněnsku. Voda pak zatopila silnice mezi Tasovem a Hrubou Vrbkou a silnice v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku.

20:35 - Jaká je situace na jihu Moravy podle aktuálních přehledů

Stav nebezpečí je vyhlášen v lokalitách Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Kyjov, Bučovice, Slavkov u Brna, Šlapanice a Židlochovice. Opatření se vztahují na katastrální území obcí ležících u vodních toků Morava, Kyjovka, Litava, Velička, Svodnice, Radějovka, Morávka a Svratka.

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, platil v podvečer ve Strážnici na řekách Veličce a Moravě, dále v Lanžhotě na Moravě, v Brankovicích na Litavě a nově na Svratce v Židlochovicích. Druhý stupeň, tedy pohotovost, evidovali vodohospodáři v podvečer mimo jiné na Dyji v Ladné, Svratce ve Veverské Bítýšce a na Svitavě v Letovicích a Bílovicích nad Svitavou. První stupeň, tedy bdělost, se nevyhnul ani Brnu a dalším místům v kraji.

20:20 - Armáda do Slavkova. Jihomoravský kraj hodlá požádat o nasazení armády na záchranné či prevenční práce v kraji, konkrétně ve Slavkově, který byl záplavami poškozen již v květnu. Využita by mohla být zřejmě vojenská jednotka z Bučovic, která by ve Slavkově vystřídala profesionální a dobrovolné hasiče. "Tamní hasiči se potýkají s následky velké vody již déle než týden a i dnes bylo poznat, že už je to na nich docela vidět," podotkl hejtman kraje Michal Hašek.

20:15 - Jaká je situace ve Zlínském kraji?

Nejvyšší povodňový stupeň, stav ohrožení, trvá na Moravě v Kroměříži, Otrokovicích a ve Spytihněvi na Zlínsku.
Na řadě míst zasahují hasiči, mnohé silnice byly neprůjezdné, další jen s velkou opatrností. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil pro celý kraj stav nebezpečí.

19:55 - Ve vojenském prostoru Libavá je poškozená vodní nádrž Barnovská. Voda z ní prudce zvýšila průtok v řece Odře, která protéká městem Odry na Novojičínsku.  "Nádrž se využívá při tankových cvičeních. Zjistili jsme, že má poškozené stavidlo. Voda z ní zvýšila průtok v Odře o třetinu," uvedl zástupce podniku Povodí Odry Jindřich Vaněk. Ohrozit by to mohlo část města Odry.

19:30 - Kyjovka hrozí. Povodňové komise Jihomoravského kraje se obává večerního a nočního vývoje na řece Kyjovce na Hodonínsku. Na rozdíl od mnohých dalších menších toků totiž Kyjovka bude teprve kulminovat. To může ohrozit obce na Hodonínsku, zejména Hodonín, Kyjov či Rohatec. "Tam očekáváme velké problémy," řekla dnes po 19:00 místopředsedkyně povodňové komise Anna Hubáčková.

18:30 - Oběť povodní z Brna potvrzena - Druhá oběť červnových povodní je potvrzena - utonulý muž z Divišovy čtvrti pod brněnským sídlištěm Lesná. Třiapadesátiletého muže nalezli hasiči.

"Do lokality pod svatým Antoníčkem u Trtílkovy ulice vyjížděli hasiči krátce po půl páté hodině odpoledne. Muže středních let se bez známek života našli v nepřístupném terénu v betonové skruži pod mostkem," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Hasiče na místo přivolala záchranná služba, která se muže pokusila resuscitovat.

Tělo muže objevil náhodný chodec, který přivolal zdravotníky. "Poté, co muže hasiči vyprostili, prováděli jsme několik desítek minut resuscitaci. Bohužel bezúspěšně," řekl mluvčí záchranářů Radek Turin.

17:42 - Povodně si zřejmě vyžádaly další oběť. V Divišově čtvrti pod brněnským sídlištěm Lesná našli hasiči v potoce mrtvolu muže. Patrně jej strhl proud vody, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Totožnost muže zjišťují policisté.

17:25 - Nádrže na jihu Čech jsou připraveny na případné vzedmutí řek. V regionu od rána vytrvale prší a například na Jindřichohradecku a v podhůří Novohradských hor už spadlo 25 mm vody. Retenční prostory všech vodních nádrží Povodí Vltavy jsou ale prázdné. "Jsme v zásobním prostoru. V posledních dnech jsme ještě upouštěli, vzhledem k aktuální předpovědi počasí bylo jasné, že to bude potřeba," řekla ČTK mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

17:11 - Vydatně prší i v Pardubickém kraji. Na pěti místech už překročily úroveň prvního povodňového stupně, v Luži na Chrudimsku už dokonce Novohradka dosáhla nejvyššího třetího stupně ohrožení. Voda také uzavřela jednu vedlejší silnici na Svitavsku.

16:00 - Jihomoravský kraj vyhlásil kvůli hrozícím povodním od 16:00 stav nebezpečí na osmi místech kraje. Bude platit deset dní.

16:02 - Rozvodněný potok Velká ohrožuje na dvě desítky domů ve Stěbořicích na Opavsku. Hasiči museli evakuovat asi sedmdesát obyvatel. Podle starosty Libora Volfa jde o preventivní opatření. "Žádné domy se nám tu neřítí. Začíná ale opět pršet, takže se situace může měnit," řekl ČTK.

15:27 - Jihomoravští hasiči zřídili kvůli povodním speciální povodňovou linku. Lidé, kteří se kvůli rozvodněným tokům dostali do potíží, mohou volat na televizní číslo 950 640 601.

14:51 - Ve Zlíně-Lůžkovicích byl nalezen utonulý muž. Zřejmě jde o první oběť nynějších povodní, informovala Česká televize.

14:44 - Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek oznámil, že v kraji bude od 16:00 platit stav nebezpečí. Důvodem jsou stupající hladiny řek. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí vodohospodáři například z Moravy v Lanžhotě.

14:27 - Ve Vsetíně zasedal krizový štáb města. Situace se nadále zlepšuje, informuje na webu. "Na krizové lince bylo dosud zaznamenáno cca deset telefonátů, které se však ve většině případů týkaly dotazů na průjezdnost silnic.  Radnice může zapůjčit 15 vysoušečů, k dispozici jsou i pytle. Opět se aktivuje pracovní skupina pro odhad škod."

14:17 - "S obtížemi hledáme na povodněmi postižené Moravě adresáta naší pomoci. Nikdo nepotřebuje," píše se na twitteru Benešova nad Ploučnicí. Město nabízí čistící a dezinfekční prostředky.

13:40 - Zatím nejvíce zahrozila říčka Litava v Brankovicích na Vyškovsku, kde hydrometeorologové zaznamenali dokonce takzvaný extrémní stav ohrožení. V Brankovicích už Litava zatopila deset sklepů a místní doufají, že více škod nenapáchá. "Udělali jsme, co jsme mohli. Přestalo pršet a očekáváme kulminaci, odpoledne by voda mohla klesat," řekl ČTK starosta Josef Hlaváč.

13:08 - Přestalo pršet, hladiny vodních toků klesají, píše se na webu města Vsetín. Vsetínská Bečva klesla na 2. povodňový stupeň. Snižuje se i přítok do přehrady na Bystřičce.

11:53 - Hlavní silniční tah ze Vsetína do Valašského Meziříčí je neprůjezdný. Silnici v Jarcové zalila voda. Objížďka vede přes Bystřičku, informovala mluvčí Vsetína Eva Stejskalová.

11:49 - Meteorologové rozšířili výstrahu před vydatnými dešti a záplavami i pro Čechy. "V povodí Labe, Vltavy a Dyje budou vzhledem k přesouvání srážkového pásma od středy stoupat hladiny toků na úrovně 1. až 2. SPA. Předpokládáme intenzivnější průběh zejména na návětřích Českomoravské vrchoviny a Orlických hor, Krkonoš a Jizerských hor," píše se na webu ČHMÚ. "Na návětří Šumavy, tj. zejména v povodí horní Vltavy, Malše, Blanice ale i Otavy a horní Berounky mohou být dosaženy 2. až 3. SPA."

11:28 - Po silných deštích nemohou být v klidu ani lidé za hranicemi Česka. Situace se zhoršila například na Slovensku, kde muselo domovy opustit několik set lidí. Problémy s rostoucí vodou hlásí rovněž severovýchod Maďarska a jižní Polsko. Celkem zde muselo domovy opustit na 2000 lidí.

11:12 - Zvedají se hladiny řek i v Olomouckém kraji. Na Bečvě v Teplicích na Přerovsku vystoupila řeka již na 2. SPA. Na říčce Moštěnce v Prusích, části obce Beňov na Přerovsku, platí 3. SPA. Pokud tam hladina stoupne o dalších 13 centimetrů, dosáhne stavu z roku 1997. Tehdy se část obce proměnila v ostrov.

11:00 - Na Vsetínsku je kvůli vylitým tokům uzavřeno několik silnic. "Řidiči ve Vsetíně neprojedou takzvanou "myší dírou" na ulici Jiráskova. Ve Valašském Meziříčí je proud řeky na ulici M. Alše a také na ulici Kouty," sdělila Aktuálně.cz mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová.

10:56 - Hasiči zrušili kvůli povodňové situaci na Moravě a ve Slezsku pravidelnou zkoušku sirén. Ta připadá na každou první středu v měsíci. "Zkoušku jsme zrušili na celém území republiky, protože vedle Moravy a Slezska očekáváme zhoršení hydrometeorologické situace i na Šumavě," vysvětlil mluvčí Radek Kislinger.

10:46 - V Ostravě-Porubě preventivně evakuovali Mateřskou školu V Zahradách. Ta se nachází nedaleko říčky Porubka, kde platí třetí povodňový stupeň.

10:24 - Na Moravě by mělo přestat pršet odpoledne. Srážkové úhrny se dnes zastaví do 40 mm, ve čtvrtek by mělo spadnout nejvýše 5 mm srážek a situace se bude uklidňovat. Dešťové mraky se ale přesunou do Čech, informovala Aktuálně.cz Dagmar Honsová z Meteopressu s tím,že ve východních Čechách, v Jihočeském kraji a na Plzeňsku může napršet až kolem 50 mm, na Šumavě až 70 mm. Předpověď najdete zde.

Foto: Aktuálně.cz

10:00 - Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil stav nebezpečí. "Hlavními důvody vyhlášeného stavu nebezpečí je ohrožení životů, zdraví a majetku osob v důsledku opakujících se dlouhotrvajících dešťových srážek, vysoká úroveň spodní vody, vyhlášené 2. a 3. stupně povodňové aktivity na většině toků ve Zlínském kraji, reálná hrozba zaplavení značného území Zlínského kraje, nebezpečí přelití neregulovatelných toků vodních nádrží, hrozbě sesuvů půdy a nepříznivá meteorologická předpověď," stojí v prohlášen krajkého úřadu.

09:34 - S napětím sledují hladiny řek i v Bohumíně, který se s velkou vodou potýkal před dvěma týdny. Na Odře platí od sedmé hodiny ranní 1. SPA, stoupá i Lutyňka v Nové Vsi. Zasedla proto povodňová komise. "Z Lutyňky v Nové Vsi nám začala voda téct z koryta do polí v místě, kde jsme po posledních povodních museli udělat překop, aby se mohla vylitá voda vrátit zpátky do potoka. V tuto chvíli míří na místo bagr, který překop zahradí," popsal situaci starosta Bohumína Petr Vícha.

09:28 - Na třetím stupni je také říčka Senice v Ústí u Vsetína. "V tuto chvíli jsme naměřili 2,8 metru, což je deset centimetrů v třetím povodňovém stupni. Pomalu nám to začíná zatopovat první sklepy," uvedl starosta Ústí Jakub Hladký. Podle něj ale situace zatím není nijak dramatická. "Už jsme si tady na to zvykli, brzy nám asi narostou plovací blány," poznamenal.

09:25 - Třetí povodňový stupeň hlásí Vsetínská Bečva na Bystřičce. Podle zástupců Povodí Moravy a obce Bystřička je ale přehrada na deště připravena, protože v minulých dnech vydatně odpouštěla. "Přítok je v tuto chvíli pouze o sedm kubíků větší než odtok, ale do bezpečnostního přepadu nám schází čtyři metry, což je dost velká rezerva, abychom to v klidu zvládli," řekl starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Podl mluvčí Vsetína Evy Stejskalové na Vsetínsku za poslední tři dny napadalo přes šedesát milimetrů srážek.

09:17 - Voda už začala komplikovat i dopravu. Ostravská ulice v Šenově je neprůjezdná ve směru na Ostravu, potvrdila policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Na konci obce na silnici v Ostravě-Proskovicích ve směru na Starou Ves nad Ondřejnicí se propadla silnice. "Propad je asi jeden metr široký, asi tři metry dlouhý, zhruba 15 centimetrů hluboký. Na místě jsou policisté, byli přivoláni specialisté k posouzení situace," uvedla Holčáková. Uzavřena je i část Havlíčkova nábřeží v Ostravě a část ulice 1. května v Polance nad Odrou, a to od železničního přejezdu.

09:10 - Přestože vodohospodáři uklidňují, že by se situace měla odpoledne ukliňovat, obyvatelé Petrovic mají strach, informovala agentura ČTK. Od časného rána proto stavějí improvizované hráze z pytlů s pískem.

09:00 - Třetí stupeň, stav ohrožení, byl vyhlášen na Petrůvce u Petrovic na Karvinsku a na Stonávce v Hradišti. "V Hradišti to je nad Těrlickou přehradou, která vodu bez problému pojme. Na Petrůvce je třetí stupeň zase mimo obec u státní hranice s Polskem," vysvětlil mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

08:45 - Organizátoři Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně svolali krizový štáb. Na zlínské řece Dřevnici platí třetí stupeň povodňové aktivity. Část doprovodných akcí určitě zrušíme, potvrdila vedoucí produkce Irena Skaunicová.

08:30 - Nejvážnější situace je na Dřevnici ve Zlíně, na Olšavě v Uherském Brodě na Slovácku a na Bystřici nad přehradou Bystřička, kde byl dokonce vyhlášen stav ohrožení. Třetí stupeň platí také Na říčce Veličce ve Strážnici na Hodonínsku a na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku. Čtěte více: Řeky na Zlínsku zas vystupují z koryt. Stav ohrožení

 

Právě se děje

Další zprávy