Romové nejsou retardovaní, kritizuje AI Česko

Domácí Domácí
27. 5. 2010 1:01
Naopak chválí přijeti antidiskriminačního zákona
Řečníci se střídali a sluníčko svítilo
Řečníci se střídali a sluníčko svítilo | Foto: Jan Langer

Praha - Česko by se mělo polepšit v dodržování lidských práv, a to především vůči romskému obyvatelstvu. Vyplývá to z výroční zprávy organizace Amnesty International, která se zabývá lidskými právy.

Organizace sice Českou republiku chválí za antidiskriminační zákon či omluvu vlády za nucené sterilizace romských žen, vytýká jí ale toleranci nárůstu aktivit krajně pravicových stran a hnutí či vyčleňování Romů ze společnosti.

"Rok 2009 byl z hlediska dodržování lidských práv pro Českou republiku poměrně turbulentní. Oceňujeme několik legislativních pokroků, alarmující je naopak nárůst aktivit krajní pravice. Obdobný vývoj sice sledujeme i v dalších evropských zemích, odpovědnost ale leží na nás," míní ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Romští žáci nejsou mentálně postižení

Organizace vidí jako velmi znepokojující případ dubnového žhářského útoku neonacistů na dům romské rodiny ve Vítkově a upozorňuje na nárůst otevřených nepřátelských postojů ve společnosti vůči Romům.

Nelíbí se jí také, že Česko vyčleňuje Romy ze společnosti. Nejvíce je to podle ní patrné ve vzdělávání, kdy byli v loňském roce romští žáci například až nepřiměřeně často zastoupeni ve školách a třídách pro žáky s lehkým mentálním postižením.

"Analýzy zpracované pro Ministerstvo školství ukázaly, že český vzdělávací systém má tendenci vylučovat žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Téměř polovina romských žáků nedokončí školu se svými spolužáky, protože opakuje ročník nebo je přesunuta do škol pro děti s lehkým mentálním postižením," píše se ve zprávě.

Chvála boje s diskriminací

Organizace ale našla v české oblasti lidských práv i světlé stránky. Chválí například přijetí antidiskriminačního zákona, který garantuje všem občanům republiky právo na rovné zacházení a zakazuje diskriminaci ve vzdělávání, přístupu k bydlení či zaměstnání.

Česko získalo pochvalu i za to, že se loni připojilo k dalším 109 státům světa v otevřené podpoře činnosti Mezinárodního trestního soudu, který stíhá válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu.

"Amnesty International přivítala částečný pokrok v otázce nedobrovolné sterilizace romských žen, když premiér vyjádřil politování nad individuálními nezákonnými sterilizacemi. Soud nicméně odmítl přiznat nárok na finanční odškodnění za újmu v případě individuální stížnosti," chválí i vytýká zpráva v závěru.

Lidská práva ve světě

Organizace při svém loňském působení ve světě zjistila, že jsou lidská práva porušována ve 159 zemích. Ve více než 111 z nich zaznamenala výskyt mučení nebo špatného zacházení, v 55 zemích se podle jejího zjištění konaly nespravedlivé procesy a v 96 státech byla omezována svoboda projevu.

"Miliony lidí po celém světě nemají možnost dovolat se spravedlnosti, čelí represím, útlaku a chudobě. V přístupu ke spravedlnosti existuje obrovská propast," uvedl dočasný generální tajemník Amnesty International Claudio Cordone.

 

Právě se děje

Další zprávy