Stížnost do Bruselu: Česko chce zničit solární byznys

Pavel Baroch
24. 5. 2010 8:03
Chystaná vyhláška podle fotovoltaické asociace odporuje evropským pravidlům
Foto: Jan Langer

Praha - Česká fotovoltaická průmyslová asociace je přesvědčená o tom, že chystaná vyhláška ministerstva průmyslu povede k likvidaci sluneční energetiky.

A rozhodla se poslat do Bruselu stížnost.

Vyhláška nově stanovuje minimální účinnost fotovoltaických panelů. Podle asociace jsou ovšem kritéria příliš přísná a pro mnohé nesplnitelná.

"Podle právních rozkladů je vyhláška v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a požadavky Evropské unie na volný pohyb zboží a služeb," uvedlo fotovoltaické sdružení.

"České republice tak v případě přijetí vyhlášky hrozí finanční sankce nejen ze strany komise, ale tisíce žalob v řádech desítek miliard od investorů, kteří projekty na fotovoltaické elektrárny v současné době připravují," tvrdí asociace.

Vyhláška ještě neplatí, brání se ministerstvo

Ministerstvo průmyslu argumentuje, že vyhláška ještě neplatí a o její konečné podobě jedná s různými úřady i organizacemi včetně fotovoltaické asociace.

"Česká průmyslová asociace si chce stěžovat na právní předpis, jehož definitivní platná verze ještě není," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček.

"Cílem vyhlášky je, aby se v České republice využívaly nejlepší dosažitelné technologie," dodal Vlček, podle něhož ministerstvo průmyslu při přípravě předpisu zohlednilo připomínky od ostatních resortů, úřadů a dalších odborníků.

Foto: Jan Langer

Elektrárny do pouště

Poslední verzi navrhované vyhlášky, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici, je opravdu oproti prvnímu návrhu mírnější, ale podle fotovolatické asociace nadále diskriminující.

V původní verzi ministerstvo průmyslu chtělo, aby všechny sluneční elektrárny nad 20 kilowatt dosahovaly minimální účinnosti 22 procent, což by ovšem bylo pro české podmínky zcela nevhodné.

"Hodí se do pouštních oblastí, fungují například v Nevadě či Arizoně," poznamenal Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Tenké fotovoltaické panely v ohrožení

V nové verzi chystané vyhlášky se pro různé typy fotovoltaických panelů požaduje různá účinnost.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace kritizuje například to, že pro amorfní, tenkovrstvé panely se požaduje minimální účinnost 16 procent, které ovšem tento typ zatím nedosahuje.

"V Evropě jsou přitom hodně podporované, je u nich velký potenciál růstu," sdělilo sdružení. Výhodou například je, že se na jejich výrobu spotřebuje méně křemíku, takže jsou ekologičtější.

 

Právě se děje

Další zprávy