Zažalujeme stát kvůli čistému vzduchu, oznámila Ostrava

Domácí Domácí
19. 5. 2010 13:00
Žalobu Ostrava podá během několika dnů u Městského soudu v Praze
Ostrava má dlouhodobě problémy s kvalitou ovzduší
Ostrava má dlouhodobě problémy s kvalitou ovzduší | Foto: Marek Jagla

Ostrava - Rada města Ostravy chce příští týden zažalovat Českou republiku za nečinnost. Soudní cestou si chce na státu vymoci, aby obyvatelé třetího největšího města v zemi dýchali čistší vzduch.

Žalovat bude město vládu a ministerstva životního prostředí a dopravy.

"Máme za sebou téměř čtyři roky jednání, čekání a slibů. Teď už nám došla trpělivost. Nemůžeme už dále spoléhat na angažovanost a odpovědnost vlády a ministerstva životního prostředí, musíme se bránit sami," řekl ČTK primátor Petr Kajnar.

Ostrava žalobu podává s očekáváním, že se stát následně rozhodne ke krokům, které zlepší situaci. Podle primátora je možné, že se přidají i další města nebo obce.

Region patří v některých ukazatelích k místům s nejhorším ovzduším v Evropě. Naposledy se to ukázalo letos v zimě, kdy koncentrace prachu a karcinogenního benzo(a)pyrenu mnohonásobně překračovaly hygienické limity.

Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej už dříve prohlásil, že pravomoci města při ochraně svého ovzduší jsou velmi omezené a takřka vyčerpané. "Teď je řada na státu," poznamenal počátkem května.

Ostravské ovzduší znečišťuje tamní těžký průmysl, automobilová doprava, ale také vytápění domů nekvalitním palivem či dokonce odpadky anebo velké zdroje v sousedním Polsku.

Madej tvrdí, že město nemá ani účinnou možnost, jak přimět lidi, aby doma netopili například i PET lahvemi naplněnými použitým olejem.

A právě zde by měl sehrát stát roli toho, kdo bude domácnosti motivovat k tomu, čím mají topit.

Problematickou podle Madeje byla i nová dálnice. Město prý marně žádalo ministerstvo dopravy, aby úsek přes město zůstal bez poplatku, a tak pomohl odvést dopravu z centra. Jenže výjimku nedostali.

 

Právě se děje

Další zprávy