Žalobce zastavil stíhání úředníků za předražený nábytek

Domácí Domácí
13. 5. 2010 16:22
Zakázku za 36 milionů dali firmě bez jakékoliv soutěže
Administrativní centrum Královéhradeckého kraje.
Administrativní centrum Královéhradeckého kraje. | Foto: stavbaroku.cz

Hradec Králové - Královéhradecké okresní státní zastupitelství zastavilo stíhání pěti bývalých krajských radních a někdejší úřednice Královéhradeckého kraje.

Policie je podezírala z toho, že porušili povinnosti při správě majetku, když nakoupili do budovy krajského úřadu předražený nábytek.

"Trestní řízení v této věci ale běží dál a policie bude případ nadále prověřovat," řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Skřepek.

Na případ upozornil před rokem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když zjistil, že krajský úřad zadal zakázku na nábytek za 36 milionů korun bez jakékoliv soutěže.

Firmu Immorent tehdy oslovilo přímo vedení kraje. "Byli jsme krajem poptáni, chováme se komerčně, tak jsme toho využili. Pokud někdo pochybil, my jsme to nebyli," argumentoval tehdy mediální zástupce firmy Miroslav Dinga. Přes Immorent se k zakázce dostala Skanska, která ji pak poptala u jiných firem.

Foto: Královéhradecký kraj

Antimonopolní úřad tehdy uložil kraji pokutu ve výši 800 tisíc korun, proti níž se kraj okamžitě odvolal. Úřad ale na pokutě trvá dál - koncem loňského roku ji znovu potvrdil. Vedení kraje se proto obrátilo s žalobou k soudu. Ten zatím nerozhodl.

Na základě upozornění antimonopolního úřadu zahájila poté policie trestní stíhání. Tvrdí, že nábytek, kterým firma úřad vybavila, rozhodně není atypický, a kraji tak údajně vznikla škoda ve výši přesahující pět milionů korun.

Podezřelí stále vedou kraj

Někteří z podezřelých působí stále ve vedení kraje. Helmut Dohnálek (SNK ED) je náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje, Pavel Bradík (ODS) a Jiří Vambera (ODS) zasedají v krajském zastupitelstvu.

Úřednice Hana Moravcová, která původně vedla majetkoprávní odbor, je nyní ředitelkou krajské Správy nemovitostí.

Minulý týden se senátor Vladimír Dryml (ČSSD) na jednání zastupitelstva snažil o to, aby byl do programu schůze zařazen jeho návrh na odvolání Dohnálka, Bradíka a Vambery. Kladně se vyslovili ale jen tři ze sedmatřiceti zastupitelů - devatenáct bylo proti, patnáct se zdrželo hlasování.

Policie v případu dále podezřívá bývalé krajské radní Rostislava Všetečku (ODS) a Ivana Doležala (ODS). Ani jeden z nich už na kraji nepůsobí.

 

Právě se děje

Další zprávy