Liberec zaplatí rekordní pokutu za chyby v tendru

Michal Štůsek Michal Štůsek
6. 5. 2010 16:02
Tři miliony má město zaplatit za špatný tendr na svoz odpadků
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Liberec - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Liberci rekordní pokutu ve výši tří milionů korun.

Důvodem je pochybení v miliardovém tendru na zajišťování služeb v oblasti nakládání s odpadem a diskriminace uchazečů soutěže.

"V konečném důsledku byly pro nesplnění uvedených diskriminačních podmínek vyloučeni uchazeči AVE odpadové hospodářství s.r.o. a společnost SITA CZ a.s.," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

AVE přitom nabídla 823 milionů korun a byla o více než 300 milionů levnější než vítězný projekt společnosti .A.S.A. Liberec.

Podle Petra Rafaje porušilo město zásadu zákazu diskriminace, protože v zadání požadoval potvrzené rozhodnutí o uděleném souhlasu Libereckého kraje k provozování sběrného dvora. Uvedený požadavek přitom neměl žádný praktický význam pro plnění veřejné zakázky.

"Zadavatel rovněž diskriminoval dodavatele, kteří v době vypsání výběrového řízení v Liberci neměli své provozovny (sběrný dvůr, administrativní budova), avšak byli by je schopni pro plnění veřejné zakázky zajistit)," dodává Rataj.

Oba tyto neopodstatněné požadavky mohly ve výsledku podstatně ovlivnit výběr nejvýhodnější zakázky, protože kvůli nim předem došlo k zúžení uchazečů v tendru.

Správní řízení zahájil antimonopolní úřad z vlastního podnětu na konci loňského roku. Podle Petra Rafaje přitom nesouvisí s kontrolou zakázek souvisejících s pořádáním mistrovství světa v klasickém lyžování, kterou ÚOHS u města provedl loni.

 

Právě se děje

Další zprávy