Doplňte si autolékárny, ministerstvo mění jejich obsah

Hana Pecinová
30. 4. 2010 13:25
Od ledna budou muset obsahovat resuscitační masku či speciální nůžky

Praha - Ministr dopravy Gustav Slamečka představil novou vyhlášku ministerstva, podle které si řidiči musejí do konce roku doplnit obsah autolékárniček.

Nově tam přibude resuscitační maska, fólie proti prochladnutí, nerezové patnácticentimetrové zaoblené nůžky, leták s návodem postupu při dopravní nehodě a také konkrétní počet a druhy obvazů.

"Nové vozy jsou už většinou vybaveny lékárničkou podle nových požadavků, majitelé starších vozů ji ale budou muset do konce roku vyměnit nebo doplnit," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Změny u přechodů pro chodce

Změny čekají i přechody pro chodce přes tramvajové koleje. Nově je už nebude muset řídit semafor.

Kvůli dosavadnímu spornému znění vyhlášky totiž docházelo k rušení některých tramvajových přechodů.

Města, která z textu pochopila, že u přechodů musejí být světelné signalizace, totiž neměla na výstavbu světel dostatek financí, a tak přechody rušila.

S novou vyhláškou bude moci upozorňovat na přechody pro chodce například jen žlutý nápis na vozovce.

O povinném zimním pneu se jedná

Ministr na tiskové konferenci připomněl i snahu úřadu zavést na celém území republiky povinné užití zimních pneumatik.

Podle návrhu, který je nyní v meziresortním řízení, by řidiči museli od 1. listopadu do 31. března mít na svých vozech zimní obutí.

Tato povinnost by ale měla platit jen v případě, že by silnice v tu dobu pokrýval sníh a led nebo by se na nich námraza dala předpokládat.

"Navrhované znění u zimních pneumatik je stejné, jako mají například v Německu či na Slovensku," dodal Ptačinský.

Slamečka na konferenci také upozornil, že si necelých 800 tisíc řidičů mladších 50 let ještě nestihlo vyměnit řidičské průkazy, které platí jen do konce roku.

Vzhledem k tomu, že si měsíčně vymění průkazy jen zhruba 50 tisíc řidičů, hrozí podle ministra koncem roku výrazné zahlcení celého systému.

 

Právě se děje

Další zprávy