Učitel prozradil, jak volili studenti: Vyhrála TOP 09

Domácí Domácí
29. 4. 2010 16:35
Studentské volby se tento týden konaly na sto padesáti školách
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Učitel brněnského gymnázia zveřejnil i přes zákaz výsledky studentských voleb, které se tento týden konaly na sto padesáti školách.

Z výsledků hlasování na tamním gymnáziu vyplynulo, že by volby vyhrála TOP 09 s 39 procenty hlasů, druhá se umístila ODS (22 %) a na třetím místě skončila Česká pirátská strana (11 %). Do sněmovny studenti také poslali politiky z Věcí veřejných (8 %) a Dělnické strany sociální spravedlnosti (5 %).

Zcela propadli sociální demokraté, kteří proti volbám nejostřeji vystupovali. Získali pouhé procento hlasů.

Volební výsledky měly být přitom až do konání řádných voleb v květnovém termínu tajné. Alespoň na to po kritice hejtmanů z ČSSD přistoupila nezisková organizace Člověk v tísni, která celý projekt zaštiťuje.

"Člověk v tísni jako pořádající organizace studentských voleb školám v rámci metodiky tohoto projektu doporučila, aby výsledky svých škol ve studentských volbách nezveřejňovaly. Zveřejnění výsledků voleb brněnského gymnázia je vlastní aktivita pana Pulkrábka (učitel, který výsledky zveřejnil, pozn. red.)," řekl ředitel společnosti Šimon Pánek.

Ředitel gymnázia Jiří Herman nechtěl o aktivitě svého podřízeného mluvit. "Nevím o tom, že by mělo být cokoliv zveřejněno. Mají to na starosti studenti, ne my," řekl Aktuálně.cz.

Sám Půlkrábek svůj krok odůvodnil tím, že je nesmysl, aby se na výsledky čekalo měsíc.

"Projekt Člověka v tísni měl studentům přiblížit, jak fungují volby ve svobodné společnosti. Čekal by snad v případě regulérních voleb někdo měsíc na to, než se dozví výsledky? Myslím, že nátlakové akce a cenzurní snahy některých politiků jsou pro studenty skvělou ukázkou (ne)fungování demokracie v Česku, a doufám, že bez ohledu na různé politické dohody brzy zveřejní i oni výsledky ze svých škol," napsal Aktuálně.cz.

ČSSD i lidovci propadli

Voleb se zúčastnilo 225 žáků z 502. Volit mohli jen ti, kteří dosáhli patnácti let. Hranice nad pět procent dosáhlo celkem pět stran: TOP 09, ODS, Česká pirátská strana, Věci veřejně a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Ve sněmovně pak studenti nechtěli Stranu zelených (3 %), KSČM (3 %) ani ČSSD (1 %). Pod jedním procentním bodem se umístili lidovci.

Gymnázium Brno je zatím jediné, které výsledky voleb pustilo "ven".

"Nevíme o žádných jiných zapojených školách, které by v médiích zveřejnily volební výsledky své školy. Zda to dělají na půdě školy, nezjišťujeme, " sdělil Pánek.

50 škol odstoupilo

Pořádání voleb se stalo trnem v oku hlavně hejtmanům z ČSSD. Ti tvrdili, že by celá akce mohla být v rozporu se zákonem, který ve školských zařízeních zakazuje politickou agitaci.

Na jejich výtky přistoupila i ministryně školství Miroslava Kopicová, která se rozhodla projekt na poslední chvíli nezaštítit. Z projektu se také stáhlo asi na padesát škol, především ze Středočeského kraje, kde je hejtmanem David Rath (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy