Homolka má nový gama nůž. Zaplatila ho nejdráž na světě

Petr Holub
29. 4. 2010 11:50
Podle dostupných informací je unikátní zařízení předraženo o 40 miliónů korun
Leksellův gamma nůž od firmy Elekta.
Leksellův gamma nůž od firmy Elekta. | Foto: Wikimedia Commons

Praha - Arcibiskup pražský Dominik Duka požehnal v Nemocnici na Homolce nový Leksellův gama nůž. Přístroj patří ke špičce radiační léčby rakoviny a právě zakoupený model Perfexion je teprve druhý ve střední Evropě.

Má ještě jeden primát.

Podle dostupných informací jde o nejdražší gama nůž na světě. Nemocnice Na Homolce za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako daň z přidané hodnoty.

Dvacet miliónů navíc

Švédský výrobce Elekta nabízí podle informací Aktuálně.cz Leksellův gama nůž v přepočtu za 115 milionů korun.

Tomu odpovídá cena, kterou v roce 2007 zaplatila Washingtonova nemocnice v kalifornském Fremontu. Když si ho pořizovala, celkové náklady dosáhly 6 milionů dolarů, podle tehdejšího kursu 121,8 milionu korun. Zvýšené náklady lze připsat dopravě přes oceán.

Česká nemocnice tedy i bez DPH zaplatila za stejné zařízení o dvacet milionů korun víc než zámořští kolegové.

Dalších dvacet ztráta

Zároveň čeští doktoři odmítli výpomoc, kterou nabízela Nadace Charty 77.

Její předseda František Janouch v roce 1992 nemocnici zdarma pronajal první český gama nůž. Ten se ještě před čtyřmi lety modernizoval za 50 milionů.

A když se státní nemocnice rozhodla koupit nový nůž, dostal Janouch svůj přístroj zpátky. Nabídl, že starší gama nůž prodá a z výnosu přispěje na nový přístroj.

"Návrh odmítli bez udání důvodu," shrnuje jednání Janouch. Nemocnice tak přišla o 800 tisíc eur, v přepočtu o dalších 20 milionů korun.

Od Topolánka na rozloučenou

Nemocnice Na Homolce se obvinění ze zbytečného vyhazování peněz brání.

Nákup nového přístroje se prý vyplatil, protože Topolánkova vláda na předposledním zasedání v květnu 2009 přidělila na nákup nového nože 120 milionů.

"Nemocnice předpokládala, že v budoucnosti taková možnost nebude reálná - ekonomická situace lepší nebude," vysvětluje mluvčí Jitka Kalousková, proč vedení Homolky příležitost využilo, i když starý přístroj byl ještě funkční.

Extend za příplatek

Mluvčí připouští, že nemocnice nakonec za přístroj zaplatila vyšší cenu.

Běžnou sazbu překročila údajně z toho důvodu, že přikoupila systém Extend. "Rozšiřuje možnosti gama nože o frakcionovanou radioterapii bez použití Leksellova rámu, tedy neinvazivní metodou," zdůvodňuje Kalousková vyšší náklady.

Část peněz na dodávce gama nože ovšem vydělala také dodavatelská společnost Transkontakt Medical.

"Společnost Elekta nemá v České republice zastoupení a jedinou firmou, která má od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost rozhodnutí k nakládání se zdroji ionizujícího záření je společnost Transkontakt Medical," vysvětluje mluvčí nezbytnost dohody s monopolním prodejcem.

Elekta: Ceny nekontrolujeme

Verzi Nemocnice Na Homolce potvrzuje zčásti i výrobní firma Elekta. "Transkontakt Medical je náš exkluzivní dodavatel pro Českou republiku," uvedl viceprezident Olof Sandén.

Nechce však komentovat cenu, za kterou Homolka gama nůž pořídila. "Nekontrolujeme nabídkové ceny pro jednotlivé státy a nemáme ani přehled o tom, jaká je cena pro konečného zákazníka," odmítl Sandén žádost o podrobnější informace.

Státní ústav pro jadernou bezpečnost potvrzuje, že s gama nožem může v Česku obchodovat pouze Transkontakt Medical.

"Do dnešního dne skutečně nikdo jiný než firma Transkontakt o povolení k dovozu zdrojů záření typu gama nože nepožádal a tudíž ani nikdo jiný takové povolení nemá," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz náměstkyně ústavu Karla Petrová.

Transkontakt podle ní funguje jako zprostředkovatelská firma, která pro fyzickou manipulaci se zdrojem najímá specializovanou odbornou firmu a přitom vyřizuje potřebné dokumenty.

Zbytečný prostředník

Z  toho vyplývá, že účast Transkontaktu je v celé operaci zbytečná.

Nemocnice Na Homolce má pochopitelně rovněž povolení zacházet s gama nožem. Nic nebrání, aby nůž koupila přímo od Elekty.

Podle atomového zákona může prostřednictvím odborné firmy přemístit gama nůž sama, bez dalšího zprostředkovatele.

"Připomíná mi to poměry v komunistickém Československu. Také tehdy nesměly zdejší podniky přímo nakupovat v cizině, ale musely využít služeb podniků zahraničního obchodu," diví se Janouch, který první model gama nože kupoval přímo od Elekty.

Vzpomínka na Ústí

Transkontakt Medical ani nemůže nabídnout jiné služby než vyřízení dokumentů o dovozu nebo případných reklamací. Všichni přední čeští odborníci na gama nůž totiž pracují v Nemocnici Na Homolce a běžně pomáhají se zapojováním nože v cizích ústavech.

Samotný Transkontakt je dcerou stejnojmenného bratislavského podniku. Jde o běžnou zprostředkovatelskou firmu, která se specializuje na dodávky rentgenů od společnosti Philips.

Většinu ve firmě mají bratři Roman a Ivan Zizičové, kteří se angažovali během slovenské zdravotní reformy při privatizaci nemocnice v Levicích.

Nákup přístrojů přes prostředníka způsobil už loni v Česku politickou aféru.

Holding severočeských nemocnic Krajská zdravotní nakoupil přístroje přes konsorcium Hospimed/Puroklima a prokazatelně zaplatil v průměru o pětinu vyšší cenu, než kdyby přístroje nakoupil od výrobce či jiných dodavatelů. Podmínky výběrového řízení na dodavatele přitom byly upraveny tak, aby je mohlo splnit pouze jmenované sdružení.

Zakázku dnes prověřuje ministerstvo financí a protikorupční policie.

 

Právě se děje

Další zprávy