Tendr na náramky: Vězně chce hlídat pošta i Telefonica

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 4. 2010 16:20
Ministerstvo spravedlnosti otevřelo obálky s nabídkami
Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo spravedlnosti začalo posuzovat nabídky společností, které chtějí pro stát kontrolovat domácí vězně. Vězni budou elektronicky sledováni pravděpodobně pomocí náramků.

Do obří veřejné zakázky jejíž hodnota se odhaduje na 2 miliardy korun se přihlásilo pět uchazečů: Télefonica O2, Česká pošta, Konsorcium Siemens- ABL, Konsorcium Assecco a Fenix international.

"Hodnotící komise, čítající 13 členů a složená ze zástupců Ministerstva spravedlnosti ČR, Ministerstva obrany ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR, Ministerstva vnitra ČR, Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby ČR, Městského soudu Praha a znalců z oboru, dnes otevřela obálky s návrhy," stojí v tiskovém prohlášení ministerstva.

Kdy přesně bude znám vítěz tendru se neví, ministerstvo mluví o řádu měsíců.

Místo náramků teď hlídají úředníci

Stát teď za každého vězně zaplatí více než devět set korun denně, u domácího vězení by to bylo jen dvě stě až tři sta korun denně. Podle propočtů by v Česku, až se sytém rozhýbe, mohly být až čtyři tisíce takových odsouzených.

Domácí vězně teď v Česku hlídají úředníci probační a mediační služby, takto potrestaných ale nejsou ani desítky. Někteří soudci čekají až na elektronické hlídací náramky, bez nich jim hlídání nepřijde spolehlivé.

Systém elektronického hlídání by měl začít fungovat od počátku příštího roku.

Cena je hlavní kritérium, ne jediné

Hlavním kritériem je cena, na hodnocení se však podílí jen šedesáti procenty.

"Dalšími kritérii jsou návrh řešení předmětu veřejné zakázky a délka záruky za centrální úložiště a rozhraní," řekla už dříve ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Vedle spolehlivosti sledování budou prý uchazeči o zakázku muset prokázat také transparentní vlastnické vztahy. 

Podle průzkumu společnosti Aspectio pro ministerstvo spravedlnosti podporuje nový typ trestu 69 procent obyvatel Česka.

Za pozitivní pokládají zejména úsporu státních peněz a fakt, že vězeň není vystaven kriminálnímu prostředí ve věznicích.  Čtvrtina obyvatel naopak nový typ trestu nepodporuje. Je podle nich nedostatečný, navíc odsouzená prý mohou ohrožovat okolí 

 

Právě se děje

Další zprávy