Ostrava hrozí vědci žalobou. Řekl, jak škodí ovzduší

Pavel Baroch
28. 4. 2010 14:10
Radim Šrám zjistil, že exhalace změnily DNA už po třech týdnech
Ostrava svítání
Ostrava svítání | Foto: Marek Jagla

Ostrava - Zveřejnění poznatků předního českého vědce Radima Šráma, že silně znečištěné ovzduší na Ostravsku se projeví v lidském organismu už po relativně krátkém pobytu ve městě, vyvolal ostrou reakci ostravského magistrátu.

Žádá po Šrámovi prostřednictvím advokátní kanceláře omluvu a prohlášení, že své výsledky zveličil. Jinak hrozí žalobou. Šrám si za objevy stojí a omlouvat se odmítá.

"Žádné výsledky jsme nezveličili," řekl Aktuálně.cz Šrám, který se v Ústavu experimentální medicíny zabývá vlivem znečištěného ovzduší na zdraví lidí dlouhodobě. Díky svým poznatkům například dostal i jedno z ocenění v rámci Národní ceny vlády Česká hlava.

Exhalace poškodily DNA čtyřem vědcům

Spor se zrodil letos v lednu, kdy na Ostravsku panovaly mimořádně špatné rozptylové podmínky a hodnoty drobných částic prachu a rakovinotvorného benzo(a)pyrenu výrazně překračovaly hygienické normy.

Šrám v té době odebral čtyřem kolegům vzorky krve a zjistil, že škodliviny dočasně narušily jejich DNA už po třech týdnech pobytu v extrémně znečištěném ovzduší. "Je to indikátor, že situace na Ostravsku není v pořádku," vysvětlil Šrám.

Své poznatky pak v březnu a v dubnu zveřejnil na dvou odborných seminářích. A právě to se nelíbí ostravské radnici, podle níž Šrám město poškozuje.

Hyperbolické prohlášení, omluvte se!

Advokátní kancelář Pyšný, Weber & Partneři, které ostravský magistrát zastupují, označilo Šrámovu prezentaci za "záměrně hyperbolické prohlášení s cílem upozornit na existující problém a zdůraznit jeho závažnost".

Radim Šrám
Radim Šrám | Foto: Josef Tuček

"Máme za to, že vámi zvolený způsob upozornění na alarmující stav životního prostředí na Ostravsku je velmi nešťastný a kontraproduktivní," napsali advokáti Šrámovi 21. dubna a dali mu 14 dní na to, aby svá prohlášení uvedl na pravou míru.

"Vámi veřejně učiněná prohlášení a tvrzení v této záležitosti, ze kterých mj. vyplynulo riziko závažných negativních zdravotních důsledků pro osoby nacházející se na Ostravsku, byla značně veřejně medializována a jejich obsah a forma město i region ve svém důsledku poškozují, než aby existující situaci řešila," stojí v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Přijdeme o turisty, bojí se Ostrava

Ostravská radnice prostřednictvím advokátní kanceláře tvrdí, že Šrámova prezentace výzkumu vyvolala obavy u obyvatel i případných návštěvníků města.

"Statutární město Ostrava vynakládá značné finanční prostředky na propagaci a prezentaci města a regionu v oblasti cestovního ruchu," napsali advokáti.

Radim Šrám odmítl, že by jeho výzkum o znečištěném ovzduší na Ostravsku jakkoli mířil na turisty. "Je to problém pro lidi, co tam žijí. Škodlivé látky se u nich mohou kumulovat," upozornil Šrám, který už advokátní kanceláři odepsal.

"Zdůrazňuji, že výsledky studia nejsou žádné "hyperbolické prohlášení", ale prokazatelná fakta," napsal Šrám.

"Nadále jsme já i celý výzkumný tým přesvědčeni, že tento postup byl korektní, zahrnoval i návrhy na zlepšení situace a nevidím důvodu cokoliv měnit na prezentovaných výsledcích a názorech, ani zastavovat další pokračování výzkumu a prezentaci jeho výsledků."

Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu.
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu. | Foto: Ludvík Hradilek

Chceme znát všechny výsledky

Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej byl po výměně dopisů už smířlivější a ve středečním rozhovoru pro Českou televizi se o žalobě na Radima Šráma nezmínil.

Naopak požádal Šráma, aby zveřejnil všechny své výsledky. "Nepovažuji za šťastné zveřejňovat dílčí závěry, které poděsily veřejnost," řekl v ČT Madej.

Šrám ovšem všechny výsledky své dlouhodobé práce na Ostravsku zveřejňuje průběžně, mimo jiné i v odborném tisku nebo na seminářích.

 

Právě se děje

Další zprávy