Školy se zalekly hejtmanů. 50 vzdalo volby nanečisto

Domácí Domácí
26. 4. 2010 14:55
Projekt tento týden organizuje sdružení Člověk v tísni
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Téměř padesát škol vzdalo pořádání studentských voleb, ve kterých si žáci gymnázií a jiných středních škol i učilišť mohou tento týden nanečisto vyzkoušet, jak se volí do Poslanecké sněmovny.

Důvodem je jednak kritika hejtmanů z ČSSD a také to, že od projektu dalo ruce pryč ministerstvo školství.

"Původně se mělo zúčastnit dvě stě škol, nakonec se zhruba padesát odhlásilo," řekl Aktuálně.cz Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni, který má celý projekt na starosti.

Volby si tak mohou vyzkoušet všichni žáci nad patnáct let přibližně na sto padesáti školách. Na výběr mají ze stran, které se o přízeň voličů ucházejí v řádných květnových volbách. Termín voleb Člověk v tísni naplánoval na 26. až 28. dubna.

"Volby máme naplánované na zítřek. Dnes upravujeme třídu, aby vypadala jako skutečná volební místnost. Bude tam plenta, od městského úřadu máme domluvené, že nám půjčí volební urnu," řekl Aktuálně.cz například Marek Výborný z Gymnázia Mozartova v Pardubicích.

Dodal, že mezi žáky byl obrovský zájem o to, aby mohli sedět ve volební komisi. "Škola je tak musela vylosovat," řekl.

Chceme vést k občanské zodpovědnosti

Ačkoli hejtmani z řad ČSSD akci kritizovali s tím, že by mohla být v rozporu se zákonem, který ve školských zařízeních zakazuje politickou agitaci, pardubická škola se odradit nenechala.

"Kritika hejtmanů nás rozhodně neodradila, spíše posílila. Naše škola se o tom radila s právníky a v rozporu se zákonem to rozhodně není. O žádnou propagaci politických stran nebo hnutí nejde," řekl Marek Výborný.

Podle něj je hlavně důležité vzbudit v žácích zájem o volby, aby k nim nebyli lhostejní.

Stejně se k volbám postavila i Střední odborná škola v Olomouci. "Chceme žáky vést k občanské zodpovědnosti. A protože se zaměřujeme na veřejnou správu, tak si myslíme, že je pro ně dobré, aby si vyzkoušeli volit v praxi," řekla tamní pedagožka Pavla Suchánková.

Kritika hejtmanů, se kterou vystupoval především šéf Středočeského kraje David Rath, odradila podle Člověka v tísni od pořádání voleb hlavně školy na jeho území.

"Nechceme si zbytečně zavařit. Přeci jen jsme placeni hlavně z krajských peněz," řekl ředitel jednoho středočeského gymnázia, který ale nechtěl být jmenován.

 

Právě se děje

Další zprávy