Islandská sopka je novým členem sdružení proti Ruzyni

Pavel Baroch
19. 4. 2010 8:40
Vulkán pomáhá Pražanům, neletají jim hlučné letouny nad hlavami
Foto: Reuters

Praha - Pražské sdružení Motolský ordovik má od neděle nového člena - islandskou sopku Eyjafjallajökull, kvůli níž je uzavřen vzdušný prostor nad půlkou Evropy včetně Česka.

Zatímco se miliony lidí po celém kontinentě nemohou dostat tam, kam potřebují, pražské sdružení letecký klid uvítalo. Dlouhodobě totiž bojuje o to, aby nad hlavami obyvatel hustě obydlených pražských čtvrtí nelétala z Ruzyně hlučná letadla.

"Společně jsme projednali náš zájem na omezení letů nad Stodůlkami na dráhu 13-31," oznámil jednatel sdružení Petr Kučera výsledek přijetí nového člena z Islandu.

"Naše občanské sdružení dlouhodobě brojí proti neodůvodněným a vlastně jakýmkoli přeletům letadlem nad Prahou 13. Konstatovali jsme, že vítáme každou poctivou snahu o zlepšení životního prostředí," dodal Kučera.

Odborníci upozorňují, že islandský vulkán může svými oblaky prachu nad Evropou "zlobit" i několik dní. "Sopka uvažuje o další podpoře naší snahy o omezení hluku v Praze 13 z leteckého provozu," poznamenal Petr Kučera ze sdružení Motolský ordovik na jihozápadním okraji hlavního města.

Dvaadvacet dní beze spánku

Letadla přelétávají těsně nad touto pražskou částí v případě, když stroje z nějakého důvodu - například kvůli pravidelné údržbě - nemohou využívat hlavní dráhu. Kvůli nadměrnému hluku si sdružení dokonce loni stěžovalo premiérovi.

"Zažili jsme hlukovou zátěž naprosto překračující cokoliv myslitelného," napsalo sdružení předsedovi vlády loni v létě.

"Vzhledem k vedrům jsme museli větrat i v noci, kdy bylo trochu chladněji a současně nám každé dvě minuty těsně nad domem přelétala velmi hlučná letadla směřující na záložní dráhu 13-31. V podstatě jsme se 22 dní nevyspali."

Ruzyně chce novou dráhu

Pražské letiště Ruzyně tvrdí, že se situace na jihozápadě Prahy zlepší poté, co bude postavena nová dráha.

Jenže tím se problém s enormní hlukovou zátěží pouze přesune jinam. Nadměrným, zdraví škodlivým hlukem budou zasaženi například obyvatelé Suchdola na severozápadě Prahy.

Několik stovek lidí by například mohlo kvůli nadlimitnímu hluku ze startujících a přistávajících strojů onemocnět vysokým krevním tlakem. Vyplývá to ze studie, která je součástí zprávy o vlivu nové dráhy na životní prostředí. Ekologickou zprávu právě posuzuje ministerstvo životního prostředí.

"Hlukem může být různým stupněm obtěžováno 7494 obyvatel oproti 2428 stávajícím (z toho 1970 silně obtěžovaných oproti 652 stávajících) a 1599 obyvatel může pociťovat různý stupeň subjektivního rušení spánku oproti 803 stávajícím (z toho 653 silně rušeno oproti 318 stávajícím)," uvádí se v analýze, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy