Poltergeistem ve Strašicích byl vlak, odhalil vědec

Michal Štůsek Michal Štůsek
14. 4. 2010 17:50
Podle spisu může za podivné jevy souhra něšťastných okolností
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Plzeň - Záhada domu ve Strašicích je pravděpodobně vyřešena. Jejím autorem nakonec není poltergeist ani člověk, nýbrž souhra nešťastných náhod.

Výboje, vypadávání jističů, praskání žárovek i zapalování zásuvek v domku rodiny Mračkových ve Strašicích zapříčinila rušivá energie zavlečená až ze železničního koridoru u Rokycan. Alespoň to tvrdí analýza Ivana Cimbolince z ČVUT, kterou vypracoval pro společnost ČEZ.

"Odborníka z ČVUT jsme pozvali proto, abychom zjistili, zda v naší síti nedochází k nějakým dosud nepoznaným poruchám. Postupně jsme vylučovali všechny vlivy, ale chtěli jsme příčinu znát přesně, abychom se při případném opakovaném výskytu takových jevů mohli o něco opřít," uvedl vedoucí útvaru Poskytování sítí ČEZ Distribuce Richard Ceplecha.

Hlavní zdroj těžko vysvětlitelných jevů, ke kterým v domě docházelo, odhalil po krátké době Ivan Cimbolinec. "Záhy jsem přišel na to, že jde o bludné proudy. Stejně tak jsem brzy poznal i to, že příčinou budou velké motory. Po vyloučení pohonů ve vodárně jsem se dostal až k výstavbě železničního koridoru v prostorách nedaleko nádraží v Rokycanech," popisuje průběh pátrání po neznámé příčině rušivé energie.

Řada nešťastných náhod

Vodovodní rozvody z místní výstavby koridoru se další náhodou staly zároveň vodičem vln. K tomu navíc došlo v době, kdy byl podkriticky nízký stav podzemních vod.

Další podmínkou pro vznik jevů bylo odkrytí potrubí při výstavbě kanalizace a také jiný způsob uzemnění domku Mračkových než má okolní zástavba.

K odhalení podstaty problému pomohl také náhodný fakt, že vědec dojížděl na místo bádání vlakem.

"Z okna kupé jsem uviděl montážní vlak a uvědomil jsem si, co jsem v celé mozaice přehlédl. Bylo mi najednou jasné, že zdrojem rušivé energie může být jiskření v motorech starších typů lokomotiv," uzavírá svoji zprávu s tím, že výsledky studie sedí perfektně na harmonogram prací na koridoru.

Zdá se, že několik měsíců trvající detektivka dospěla do svého závěru. Jen pachatel nebude nikdy dopaden. Přestože k několika drobným činům se již na přelomu roku přihlásil syn Mračkových a policie v polovině března případ pro nedostatek důkazů uzavřela.

Hlavním viníkem je nakonec shoda okolností, která se projevila na domě rodiny Mračkových a nejen na něm. Až zpětně se totiž zjistilo, že s jevy ve Strašicích souvisí i selhání dvou železničních kabelů a nevysvětlené rušení televize a rozhlasu v blízkosti drážní napájecí stanice Mýto.

 

Právě se děje

Další zprávy