Je kocour Mikeš rasista? Romské spolky se neshodnou

Domácí Domácí
14. 4. 2010 16:15
Milé děti, ti lidé byli cikáni, napsal Josef Lada ve 30. letech minulého století

Praha- Hned několik romských organizací si stěžuje na výuku ve školách.

Občanská sdružení Roma Realia, Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma vyjádřila "hluboké znepokojení nad opět nekontrolovaným přístupem školství ČR a rasistickým přístupem české kultury".

Trnem v oku jim jsou knihy Josefa Lady o kocouru Mikešovi, které byly napsány v 30. letech minulého století.

"Z jedné pasáže zakončuje autor napadení kocoura s tím, že Milé děti, ti lidé byli cikáni," stěžují si v dopise, který adresovali ministryni školství Miroslavě Kopicové, ombudsmanovi Otakaru Motejlovi a předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Mikeš do škol nepatří

Tyto spolky pobuřuje, že mnohé základní školy knihu údajně používají jako školní pomůcku. "Považujeme za tragické, že české školství podporuje neustálou nevraživost a vystavuje romské děti výrazným tlakům a ponížení," stojí v dopise.

A zároveň ministerstvo vyzývají, aby do budoucna zabránilo používání podobných materiálů. "O žádné stížnosti zatím nevíme," řekla Aktuálně.cz Hana Žáková z ministerstva školství.

Ministerstvo ale přiznává, že starší knihy mohou obsahovat z dnešního hlediska nepřijatelná vyjádření a postoje k menšinám.

"Učitelé by tuto pasáž měli používat pouze tehdy, pokud na ní budou chtít vysvětlit dětem otázku xenofobie, která se dostala i do dětské literatury," míní mluvčí ministerstva Tomáš Bouška.

Samotný výběr a použití školních pomůcek je ale čistě v rukou učitelů a ředitelů, dodává.

Stížnost na Mikeše škodí Romům

Romské sdružení ROMEA považuje stížnost na kocoura Mikeše za úsměvnou. "Dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou hnutí Roma Realia a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou," vysvětluje v prohlášení.

Podle sdružení by návrhy podobného rázu mohly poškodit romskou komunitu jako celek. "Josef Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, jenž i samotní Romové považovali v dané chvíli za neutrální," dodává. 

Sdružení Roma Realia na sebe v minulosti upozornilo již několikrát. V roce 2006 například poslalo papeži Benediktu XVI. žádost, aby se vložil do případu Romů vystěhovaných ze Vsetína. Stěžovali si zároveň na tehdejšího vsetínského starostu Jiřího Čunka.

Před měsícem pro změnu informovalo o tom, že se chystá hromadný exodus Romů z České republiky. Podle mluvčího hnutí Václava Mika by mělo zemi v první vlně opustit na 50 tisíc Romů. A to za peníze sponzora, jímž měl být hollywoodský herec.

 

Právě se děje

Další zprávy