Klaus o Křivoklátsku: Ochranáři jdou zase proti většině

Pavel Baroch
9. 4. 2010 17:45
Prezident se postavil na stranu odpůrců plánovaného národního parku

Praha - Prezident Václav Klaus se poprvé veřejně vyjádřil k plánům ministerstva životního prostředí vyhlásit na Křivoklátsku nový národní park. A podle očekávání se postavil na stranu jeho odpůrců.

Podle Klause jde o další snahu malé skupiny lidí (ochranářů) omezovat většinu veřejnosti včetně místních obyvatel tím, že se Křivoklátsko zakonzervuje bezzásahovým národním parkem.

"Podobné snahy vnímám jako boj minoritních zájmových skupin, kteří si zcela nepochopitelně a trestuhodně přivlastňují právo rozhodovat o částech naší země, které chtějí před většinou z nás ostatních chránit," napsal Klaus v dopise, který zveřejnil na své internetové stránce.

Dopis je odpovědí na nabídku předsedy křivoklátské pobočky České lesnické společnosti Miroslava Pechy, který pozval Klause v květnu na vyhlášení lesnického parku Křivoklátsko. Ten má být alternativou národního parku, který lesníci včetně státního podniku Lesy odmítají.

Foto: archiv ex voto

Zásah do každodenního života

Klaus konstatoval, že přírodní bohatství Křivoklátska poznal ještě dříve, než jako prezident začal přebývat v Lánech.

"O to více jsem s obavami sledoval diskuze o možném vyhlášení národního parku na území křivoklátských lesů. Dobře totiž vím, že by to byl nemalý zásah do každodenních životů občanů žijících v tomto krásném koutu naší země," napsal Klaus.

Předsedu místní pobočky lesnické společnosti Miroslava Pechu, velkého odpůrce národního parku, Klaus ubezpečil, že se s tím nemíní smířit.

"V prvé řadě pro mě člověk není něčím, před čím by měla být příroda chráněna, člověka považuji za její přirozenou součást. Navíc jsem přesvědčen, že o jakémkoliv území by si měli rozhodovat především sami občané, kteří v něm žijí a nikoliv od místa odtržení úředníci často s extrémními názory v oblasti ekologie," tvrdí Klaus.

Foto: CHKO Křivoklátsko

Pozor na ochranáře!

Prezident Klaus upozornil, že květnovým vyhlášením Lesnického parku Křivoklátsko snahy o vznik národního parku neskončí.

"Nejsem přesvědčen, že se zastánci vyhlášení národního parku s tímto stavem dlouhodobě spokojí. Hrozí riziko, že se Lesnický park stane pouze mezikrokem k vyhlášení již zmíněného národního parku. Buďte si, prosím, tohoto rizika dobře vědomi," povzbudil lesníky Klaus.

"Obecně jsem přesvědčen, že kvalita lesů závisí především na kvalitě a odbornosti práce Vás lesníků, nezbytné ohleduplnosti jeho návštěvníků a až následně na jakékoliv institucionální formě," dodal Klaus, který se omluvil, že kvůli jiné práci se 13. května vyhlášení lesnického parku nemůže zúčastnit.

Klaus neví, co je národní park

Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha uvedl, že prezident Václav Klaus neví, co to vlastně národní park je. "Klaus jen využívá jakoukoli záminku k tomu, aby se kriticky opřel do ochrany přírody," řekl Aktuálně.cz Bláha.

Foto: Martina Běhounková

Dodal, že tamní obyvatele národní park v zásadě neomezí víc než současné chráněné krajinné území. "Obce z toho ovšem získají mnohem víc," řekl Bláha, podle něhož národní park přiláká mnohem více turistů než lesnický park, který znají jen lesničtí odborníci.

Bláha připomněl studii Roberta Zemana, studenta Vysoké školy evropských a regionálních studií, podle níž obce uvnitř Národního parku Šumava mají na jednoho obyvatele zhruba dvojnásobný příjem než vsi mimo park.

"Národní park je pro obce naprosto zásadním ekonomickým přínosem. Obce mají lepší přístup k dotačním titulům, ale především těží z toho, že národní park je atraktivním cílem turistů," konstatovalo ministerstvo životního prostředí.

Hranice navrhovaného Národního parku Křivoklátsko

Hranice plánovaného Národního parku Křivoklátsko
Hranice plánovaného Národního parku Křivoklátsko | Foto: MŽP

 

Právě se děje

Další zprávy