Vláda schválila stěhování nemocnice na Karlově náměstí

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor)
29. 3. 2010 16:30
Vláda schválila 1,5 miliardy pro 9 nemocnic, pražský Motol dostane 400 milionů

Praha - Po týdenním odkladu schválila vláda 11 strategických investic do zdravotnictví, mezi něž patří projekt a přípravné práce na stěhování v pražské nemocnici na Karlově náměstí. 

Ještě tento rok stát poskytne některým nemocnicím včetně zmíněné Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jeden a půl miliardy korun.

Kromě Všeobecné fakultní nemocnice jsou ve schváleném plánu investic také například nemocnice v Motole, která má dostat přes 421 milionů korun, pražský IKEM získá 69 miliónů na vybudování hybridního operačního sálu. Brněnská nemocnice U svaté Anny v Brně má dostat 410 milionů korun na mezinárodní centrum klinického výzkumu.

Infobox

Nemocnice, které dostanou peníze:

  • FN Motol Praha - 421 mil.
  • FN U sv. Anny Brno - 410 mil.
  • FN Bulovka Praha - 45 mil.
  • Thomayerova nem. Praha - 163 mil.
  • Všeobecná FN Praha - 40 mil.
  • IKEM Praha - 69 mil.
  • ÚHKT Praha - 50 mil.
  • FN Olomouc - 147 mil.
  • FN Ostrava - 155 mil.

"Pro tyto investice má ministerstvo financí připravené prostředky, takže nebudou zvýšeny výdaje státního rozpočtu," uvedl  premiér Fischer s tím, že "jsou ty případy už velmi naléhavé".

Vláda použije peníze z bývalého Fondu národního majetku. Na konci dubna pak na setkání s hejtmany budou zástupci vlády vysvětlovat, proč se rozhodli dát peníze právě těmto, a ne jiným nemocnicím.

Stěhování se vrací

Penězi pro nemocnici na Karlově náměstí v centru Prahy se vláda vrací k někdejšímu plánu Topolánkova kabinetu, podle něhož se měl komplex nemocnice vystěhovat na okraj Prahy.  

Současný návrh ministryně Juráskové s tak radikálním krokem nepočítá. Podle vládního materiálu ministerstva zdravotnictví se má komplex v centru Prahy modernizovat, přesunuta však do něj budou oddělení, která dnes sídlí v budovách v blízkém okolí. 

Hlavní areál nemocnice tvoří třetinu všech jejích pozemků. Přesun některých oddělení tam by tudíž uvolnil lukrativní parcely v Praze.

Červeně ohraničeny jsou pozemky, které patří druhé největší nemocnici v republice - VFN.
Červeně ohraničeny jsou pozemky, které patří druhé největší nemocnici v republice - VFN. | Foto: Aktuálně.cz

Šťastný: Počkáme si na studii

Plán na stěhování VFN kritizují politici pražské ODS.

Poslanec ODS a člen zdravotní komise pražského magistrátu Boris Šťastný pro Aktuálně.cz prohlásil, že magistrát akceptuje, že se připraví studie proveditelnosti a ta se projedná s nemocnicí, ministerstvem, univerzitou i magistrátem a městskou částí.

"Pokud ale někdo předtím zahájí nevratné kroky, třeba zadáním projektové dokumentace, je to mrhání veřejnými prostředky," dodal Šťastný. Pak je podle něj magistrát připraven projekt blokovat.

 

Právě se děje

Další zprávy