Stovky lidí protestovaly proti plánu na druhou Ruzyni

Zpravodajská směna
28. 3. 2010 17:10
Demonstrace se odehrála před areálem podnikového letiště Aero Vodochody
Ranvej na letišti Vodochody
Ranvej na letišti Vodochody | Foto: Penta Investments

Vodochody - Před areálem podnikového letiště Aero Vodochody se v neděli dopoledne odehrála velká protestní akce.

Na pět set lidí přišlo demonstrovat svůj odpor k plánu společnosti Penta, která by ráda vodochodské letiště změnila na velký mezinárodní vzdušný přístav srovnatelný s Ruzyní.

"Lidem především vadí, o jak necitlivý záměr jde. Protože podnikové letiště je obklopené obcemi, které jsou od letiště mnohdy vzdálené jen stovky metrů," uvedla Lenka Procházková z kanceláře starosty.

Zpracovaná hluková studie mluví o hluku z letadel vysoce přesahujícím normy a o poškození zdravý občanů.

"Všichni přítomní včetně kamer televize Nova a České televize též jasně viděli, že letadla startují přímo nad jednu z největších chemiček v zemi a rafinérii ropy v Kralupech nad Vltavou. Od přítomných expertů na místní chemickou výrobu jsme se pak dozvěděli, že zejména zásobníky s plynem mohou v případě letecké katastrofy znamenat smrt stotisíců lidí, neboť tlaková vlna může znamenat vymazaní severu Prahy a všeho dalšího v okruhu 20 kilometrů," doplnila Procházková.

Zhruba pět set občanů pak zatleskalo projevu starosty Postřižína pana Bubeníčka, který připomněl výsledky referenda v jejich obci, kdy se proti letišti v referendu vyslovilo 96% občanů. Zároveň připomněl i výsledky dalších referend v obcích Chvatěruby (95% proti), Zlončice (99% proti), Bášť (96% proti).

"Je to něco strašného. Ani komunisti se nechovali takhle arogantně proti zájmům občanů. Ať jdou s letištěm do prdele," uvedla nejstarší obyvatelka regionu paní Čížková z Panenských Břežan, která příští měsíc oslaví 100. narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy