Rána pro pražský okruh. Přišel o další územní povolení

Pavel Baroch
26. 3. 2010 19:14
Po úseku u Běchovic zrušil úřad rozhodnutí i mezi Suchdolem a Březiněvsí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Stavba dálničního okruhu kolem Prahy dostala další ránu a její dokončení nabere zpoždění.

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo územní povolení pro úsek mezi Suchdolem a Březiněvsí na severním okraji hlavního města. Je to už druhé zmařené územní rozhodnutí v tomto roce.

Počátkem února ministerstvo zrušilo povolení na část dálničního okruhu přes Běchovice na východním okraji metropole.

Zatímco v případě Běchovic bylo důvodem to, že obyvatelé 120 domů měli být kvůli nové autostrádě vystaveni nadměrnému a zdraví škodlivému hluku z desítek tisíc aut, u dálnice mezi Suchdolem a Březiněvsí šlo spíše o procesní vady.

I tak stavba pražského silničního okruhu u Suchdola nabere minimálně několikaměsíční zpoždění.

Zruší ministerstvo povolení i pro třetí úsek?

Za dílčí vítězství pokládá zrušené územní povolení starosta Suchdola Petr Hejl, který se dlouhodobě snaží o to, aby okruh vedl větším obloukem dál od Prahy a neprotínal jeho městskou část.

Suchdolská radnice byla jedním z 233 subjektů, kteří se proti územnímu rozhodnutí odvolali. A ministerstvo pro místní rozvoj stížnostem vyhovělo.

"Rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy, odboru stavebního ze dne 28. srpna 2008 se ruší a věc se vrací k novému projednání," stojí v písemném rozhodnutí ministerstva, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Suchdolský starosta na základě tohoto rozhodnutí doufá, že ministerstvo stejně naloží i s úsekem pražského okruhu mezi Ruzyní a Suchdolem. "Lze s nadějí očekávat, že v příštích dnech bude zrušeno i toto územní rozhodnutí," řekl Aktuálně.cz Hejl.

Foto: MD

Úřad ohrozil práva občanů

Ministerstvo pro místní rozvoj vyčítá pražskému magistrátu, že pochybil například při jednání o ochranném hlukovém pásmu.

Magistrát například 19. března 2008 přerušil veřejné jednání a oznámil, že bude pokračovat 31. března. Jenže pak termín posunul na 21. března, ale na úřední desce to oznámil pouze den předem, 20. března.

"Tím byla porušena základní zásada správního řízení, podle kterého správní orgán uvědomí dotčené osoby s dostatečným předstihem," konstatovalo ministerstvo, podle něhož tak pražský magistrát ohrozil práva občanů.

 

Právě se děje

Další zprávy