V Hatích vyroste moravský Prátr. Zábavní park Země lží

Tomáš Fránek
28. 3. 2010 18:00
Plány obřího parku na hranicích s Rakouskem se už dostaly na stoly úředníků
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Znojmo - Na třiceti sedmi hektarech má v Hatích na Znojemsku vyrůst v Česku svou velikostí ojedinělá stavba: sportovní a zábavní park podobný tomu, jakým je například vídeňský Prátr.

Společnost Excalibur City, která chce park na hranicích stavět, nyní po několika letech plánování poslala úřadům celý projekt, na kterém spolupracovala Univerzita Palackého v Olomouci. V první fázi jej musí posoudit kvůli vlivu na životní prostředí.

Jde o první konkrétní plány celého sportovního a zábavního parku s pracovním názvem "Země lží", o kterém majitel firmy Ronald Seunig mluví už několik let.

Už letos se má začít stavět zázemí pro celý park. V pěti nových obchodních centrech má při jejich údržbě či ostraze najít práci přes dvě stě lidí.

Děti si užijí

Rozloha celého parku má činit 37 hektarů. Rozdělený bude do dvou tematicky odlišných částí.

Současnost:

  • V Hatích funguje firma Excalibur už do roku 1993.
  • Postupně zde vznikl největší středoevropský bezcelní obchod mezi českou a rakouskou hranicí.
  • V areálu je nyní několik nákupních center včetně jednoho z největších tuzemských outletových obchodních domů Freeport. Stojí tu obří asijská tržnice, restaurace nebo kasino.

"Pravá část má charakter akční, rušnější (koloběžky, venkovní stolní tenis, areál vzdušných atrakcí, zorbing, opičí ráj, dětský svět) a levá část je tvořena aktivitami volnějšími, klidnějšími, jako jsou opičí ráj, dětský svět, talířový golf, petanque, průprava na golf, šachy, piškvorky, žonglování, amfiteátr a stánky," napsala v oznámení úřadům odborná firma, která projekt zpracovala.

Vedle sportovního pak má vyrůst zábavní park. Ten bude mít podle autorů projektu rozlohu 24,6 hektarů a bude využíván komerčně.

"Jednotlivé atrakce budou zahrnovat kolotoče, vodní atrakce (raft, plavba na gondolách, na lodičkách pro nejmenší děti), autodráhy pro děti i dospělé, jízdy vláčkem, lanovky, skluzavky, horskou dráhu, volný pád z věží," je uvedeno v oznámení.

Park už má souhlas zastupitelstva nedaleké obce Chvalovice. Jihomoravský kraj už také souhlasil, že stohektarový pozemek, který má sloužit k výstavbě parku, bude vyňat ze zemědělského půdního fondu.

Celý park, ve kterém by mělo najít práci několik stovek lidí, by měl být kompletně hotový do deseti let. Není však úplně jisté, zda se všechny plánované atrakce postaví. Z oznámení totiž vyplývá, že firma chce získat na výstavbu parku také peníze z fondů Evropské unie.

Pokud se to nepodaří, chce firma zvážit, jak velký park nakonec bude.

Výnosné hranice

O výstavbě zábavního parku už podnikatel Seunig mluví několik let. Jmenovat se má Země lží podle knihy, kterou Rakušan napsal.

"Jde o fantasy román. Dvě děti zmizí v Zemi lží. A aby se dostaly zpátky, musí nalézt klíč pravdy. Dveře zpátky do reálného světa může otevřít jen král Země lží a tomu také musí děti klíč odnést. Cestou plní řadu úkolů... Podobně bude sestaven i zábavní park," popsal už v roce 2008 svůj nápad Seunig.

V Česku zatím tak velký zábavní park není, vznikají jenom menší zábavní nebo tematické parky. Příkladem je například Galaxie ve Zlíně, která nabízí zábavu pro celou rodinu na 2500 m². V Brně zase funguje o něco větší zábavní park Bongo.

V západní Evropě jsou přitom takových parků stovky, třeba v Nizozemsku je jich dvacet pět.

Podle studie poradenské společnosti Duane Marden, která zjišťovala situaci v celé Evropě, je v Česku místo pro dva nadregionální zábavní parky a pro dvě až tři regionální centra.

 

Právě se děje

Další zprávy