Hra o miliardy: Nemocnice v centru Prahy se má stěhovat

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
23. 3. 2010 11:00
Fischerova vláda opakuje manévr kabinetu Mirka Topolánka

Praha - Fischerova vláda opakuje manévr kabinetu Mirka Topolánka. Několik měsíců před plánovanými volbami rozhoduje o tom, že se bude stěhovat nemocnice na Karlově náměstí, která stojí na nejlukrativnějších pozemcích v pražském centru.

Jednání o investici 40 milionů na projekt a přípravné práce vláda přerušila a definitivně rozhodne příští pondělí.

"Musí se vysvětlit některé formální otázky s ministerstvem financí," zdůvodnil odklad Jiří Hrbek z tiskového oddělení.

Do menšího prostoru

Postup Fischerova a Topolánkova kabinetu se liší ve dvou detailech. Topolánkova vláda schválila obdobný materiál na své předposlední schůzi 4. května 2009, Fischerovi lidé ještě povládnou nejméně tři měsíce.  

Návrh současné ministryně zdravotnictví Dany Juráskové také nepočítá se stěhováním celého komplexu za Prahu, jak předpokládal plán její předchůdkyně Daniely Filipiové.

To vše - červeně ohraničené - jsou pozemky patřící druhé největší nemocnici v republice.
To vše - červeně ohraničené - jsou pozemky patřící druhé největší nemocnici v republice. | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní areál Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí, který leží mezi ulicemi U nemocnice, Benátská a Vyšehradská, zůstane zachován pro zdravotnictví a dokonce má být modernizován. Přesunou se však do něho oddělení z blízkého okolí.

"Příprava výstavby nového objektu pro centrální příjem a navazující funkční oddělení, vytvoří možnost rušení satelitů VFN a jejich přenesení do centrálního areálu," navrhuje doslova vládní dokument.

Změny se dotknou chirurgických a interních oborů, které budou napříště pracovat efektivněji.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň odmítl upřesnit, které satelity se budou stěhovat: „Konkrétní představa vyplyne až z projektových a přípravných prací," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz.

Od 10 miliard nahoru

Hlavní areál tvoří pouze třetinu všech pozemků nemocnice, které leží v prostoru mezi Vyšehradskou, Ječnou, Sokolskou a Horskou ulicí na pražském Novém městě.

Přesunem jakýchkoli oddělení se uvolní nejdražší parcely v Praze.

Cenu 13,5 hektaru pozemků se pokusil ocenit naposledy před třinácti lety tehdejší ředitel nemocnice Martin Holcát a došel k deseti miliardám korun. Objevují se však i několikanásobně vyšší odhady.

Proti loňskému plánu na stěhování v éře ministryně Filipiové, který získala odborná veřejnost až díky úniku informací po jednání vlády, se postavila Karlova univerzita a zvláště její 1. lékařská fakulta. Poté dosáhly toho, že byl vládní verdikt o stěhování zrušen. 

Letos je situace o něco jiná. "Tentokrát to vidíme více optimisticky, protože ministerstvo s námi změny konzultuje," říká děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima.  

Nechce být však konkrétní v tom, jaké ústavy by se podle nového plánu měly stěhovat nyní.

ODS v Praze překvapena

Se stejnou nedůvěrou jako loni v květnu reagoval na plán s VFN významný člen pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

 „Podporujeme vznik expertní studie, jak optimalizovat zdravotní péči ve Všeobecné fakultní nemocnici, vadí nám však, že za hlavní město Prahu nikdo nebyl v poradenském sboru, ani nebyl před jednáním vlády kontaktován," řekl.

Pražská ODS ani magistrát podle Šťastného nepřipustí, aby současná vláda učinila nezvratné rozhodnutí, že se bude nějaké oddělení rušit nebo stěhovat.

„Rozhodnout musí všechny zainteresované osoby, včetně Univerzity Karlovy, její 1. Lékařské fakulty, vedení nemocnice, hlavního Města Prahy a přilehlých městských částí.," požaduje Šťastný.

Připravený, avšak dosud neschválený vládní materiál ale počítá s tím, že stěhování podle blíže neurčeného plánu může začít.

Primátor Prahy Pavel Bém je také plánem překvapen.

"Čas od času si někdo vymyslí, že nemocnici přestěhuje a pozemky či nemovitosti prodá. Tento záměr má tři chyby na kráse," řekl a vzápětí je vypočítal: "Dva měsíce před volbami se nedělají velká rozhodnutí. Uprostřed hospodářské krize nemáme peníze a k tak vážnému rozhodnutí je třeba mít strategický dokument o rozvoji pražského zdravotnictví."

Mlha slov

Ministerský mluvčí Sršeň teprve po publikaci zprávy o plánech s nemocnicí popřel, že se uvažuje o stěhování oddělení, která dnes sídlí v okolí Karlova náměstí.

„Nepočítá se stěhováním nebo jakýmkoli útlumem v hlavním areálu na Karlově náměstí a v areálech, které na tento centrální areál v jeho okolí navazují a tudíž se v této oblasti nebudou uvolňovat žádné parcely," napsal.

Všeobecná fakultní nemocnice provozuje mimo městské centrum ještě interní oddělení v Praze na Strahově a transfuzní stanici na Zbraslavi.

Podle informací z 1. lékařské fakulty se však přinejmenším uvažuje o stěhování oddělení z Ječné a Kateřinské ulice poblíž hlavního areálu.

 

Právě se děje

Další zprávy