Charles v šoku. A "měsíční" krajina se ještě přiblížila

Pavel Baroch
20. 3. 2010 10:20
Odpůrci těžby uhlí chtěli prince znovu přivést k povrchovému dolu
Foto: Ludvík Hradilek

Jezeří - Za zády ruina kdysi honosného zámku Jezeří. Před očima nekonečný povrchový důl. Když se britský následník trůnu princ Charles před 19 lety poprvé ocitnul v severozápadních Čechách, pohled na "měsíční" krajinu ho šokoval.

"Byl úplně otřesený," vzpomíná Pavel Koukal, mluvčí Společnosti za obnovu Jezeří, který se památného výletu zúčastnil.

Kdyby totéž místo navštívil ekologicky smýšlející Charles i při nynější návštěvě Česka, byl byl nejspíš šokován ještě víc. Velkolom se od roku 1991 ještě rozrostl a přiblížil se k zámku.

"Krajina v nejbližším okolí se ještě o něco zhoršila," řekl Aktuálně.cz Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína, který je od Jezeří jen pár minut jízdy autem. Jenže zatímco zámek, který byl ještě v polovině 80. let určen kvůli těžbě uhlí k zániku, se nakonec podařilo zachránit, těžaři nyní zamířili rypadla právě směrem na Jiřetín.

Chtěli jsme, aby k nám zase přijel

Lidé z radnice v Horním Jiřetíně, ale třeba i z české pobočky Greenpeace se sice pokusili pozměnit Charlesův program tak, aby následníkovi britského trůnu zůstal čas i na návrat na "místo činu", ale nevyšlo jim to.

Podívejte se na měsíční krajinu u Horního Jiřetína a zámku Jezeří:

"Bohužel se nám to nepodařilo," řekl Aktuálně.cz Jan Rovenský z pražské kanceláře Greenpeace. Místostarosta Jiřetína Vladimír Buřt by se měl s Charlesem potkat aspoň v pondělí na recepci v Praze. Má pro něj aspoň aktuální fotografie.

Pohledem do těžební jámy byl ohromen

Britský korunní princ byl na jaře 1991 se svou tehdejší manželkou Dianou na své první návštěvě ještě federativního Československa. Na závěr svého pobytu, když už Diana odletěla domů, se vypravil na Jezeří.

Letadlem, které sám pilotoval, dorazil na letiště u Žatce a pak pánevní oblastí dojel až k zámku, odkud se otevřel pohled do těžební jámy. "Princ byl upřímně ohromen," popsal později Charlesovu reakci geolog Jan Marek, který mu poskytoval odborný výklad.

Prince doprovázeli i ministři životního prostředí Josef Vavroušek a Jiří Dejmal, novinář Pavel Tigrid nebo kancléř Karel Schwarzenberg.

"Jeho štáb řekl, jaká témata ho zajímají, a pak se tvořil program," vzpomíná Schwarzenberg na rok 1991. Na podzim téhož roku vláda schválila těžební limity, které stanovily, kam až se mohou zakousnout obří rypadla. "Teď se těžba přiblížila až k hranici limitů," připomněl Vladimír Buřt, místostarosta Jiřetína.

Dělníci vypálili starodávný dub

Likvidaci krajiny symbolizuje i událost z roku 1993, kdy těžební dělníci vypálili vzácný, asi 1200 let starý dub, který stál na okraji někdejšího zámeckého areálu.

"Byl to druhý nejstarší dub v Čechách, dole měl po obvodu více než dvanáct metrů," poznamenal Buřt. Dodal, že 90. léta byla díky územním limitům pro Horní Jiřetín a přilehlé Černice obdobím naděje. Začalo se zase stavět, opravovat, Jiřetín se rozrostl o stovky obyvatel.

"Pomohla k tomu i návštěva Charlese. Byla pro nás velkým povzbuzením," řekl Aktuálně.cz Buřt, dlouhodobý bojovník za zachování těžebních limitů z roku 1991.

Foto: zamek-jezeri.cz

Jáma se zmenšuje, tvrdí těžaři

Společnost Czech Coal, která pod Jezeřím těží uhlí, ovšem tvrdí, že se sice těžební jáma posunuje, ovšem zároveň zmenšuje. Tam, kde se už netěží, se krajina rekultivuje.

"V roce 1999 celková plocha dotčená těžbou tehdejší Mostecké uhelné společnosti,  jejímž právním nástupcem jsou společnosti skupiny Czech Coal, představovala 14,9 tisíce hektarů V současné době Czech Coal působí na území o rozloze kolem 9 tisíc hektarů," uvedla manažerka komunikace Gabriela Benešová.

Dodala, že v současných i minulých těžebních lokalitách Czech Coalu bylo ke konci roku 2008 zrekultivováno celkem 6 367 hektarů.

Zámku se pomalu vrací jeho krása

Začalo se i s opravou barokního zámku. Jeho krása se mu ovšem vrací pomaleji, než by si tamní lidé přáli.

Pavel Koukal, mluvčí Společnosti za obnovu Jezeří dokonce poslal exprezidentovi Havlovi dopis s fotografiemi, aby Charlesovi ukázal, jak zámek vypadá.

"Upozornil jsem ho, že se s Jezeřín je pořád zchátralý," řekl Aktuálně.cz Koukal, který spolu s dalšími pamětníky tvrdí, že Charles v roce 1991 slíbil poslat na obnovu Jezeří slušný obnos. Jenže žádné peníze na sever Čech nikdy nedorazily.

Britská ambasáda to ovšem poté, co redakce Aktuálně.cz začala po osudu peněz pátrat, popřela.

"Jeho královská Výsost princ z Walesu neslíbil finanční podporu, ale pouze vyjádřil přání, aby se podařilo uskutečnit plány na opravu škod," sdělila Aktuálně.cz Karolína Rezková z tiskového oddělení ambasády.

 

Právě se děje

Další zprávy