Jurásková zastavila změny ve zdravotních ústavech

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
18. 3. 2010 10:56
Ministryni zdravotnictví prý k tomu vedl politický tlak, jemuž čelí
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková zastavila restrukturalizaci zdravotních ústavů. Během mimořádné schůze, kterou kvůli zdravotnictví svolala ČSSD, to oznámila poslancům.

"V řádech měsíců lze čekat jejich ekonomické problémy," varovala zároveň zákonodárce.

Ke všemu oznámila, že změny zastavila jen pod tlakem: "Já jsem se rozhodla pod tlakem, který nemohu považovat za odborný ani za tlak, který je ve veřejném zájmu, já jej bohužel musím považovat za tlak politický."

Zdravotní ústavy vznikly ve všech 14 krajích na základě zákona. Ministerstvo ale zákon obešlo a začalo krajská pracoviště slučovat pod dva zdravotní ústavy - v Praze a Ostravě. Odborníky na ústavech v ostatních regionech následně začalo tlačit k hromadným změnám smluv.

Na podivné ohýbání zákona upozornili zprvu odborníci z Liberce, kteří odmítli podat výpovědi a přejít pod jiné pracoviště. Následně se k min přidali i experti z Ústí nad Labem.

Zdravotní ústavy jsou specializované laboratoře, které jsou technickým zázemím pro krajské hygieniky. Právě jejich odborníci například pro hygienické stanice provádí měření a zajišťují podklady, podle kterých pak hygieny rozhodují. Provádějí také očkování nebo testy na virus HIV.

 

Právě se děje

Další zprávy