Nekuřácké hospody jedou. V Praze jich brzy bude většina

Lenka Hejhalová, spolupracovnice Aktuálně.cz
18. 3. 2010 9:30
Od července budou hospodští muset své podniky jasně označit

Praha - Nekuřáckých restaurací v České republice zřejmě výrazně přibude. Alespoň se tak budou označovat.

Majitelé hospod a restaurací se totiž do 1. července musí rozhodnout, jestli jejich podnik bude kuřácký, zcela nekuřácký či smíšený s odděleným místem pro kuřáky.

Podle nového protikuřáckého zákona musí své provozovny povinně označit předepsanými nálepkami.

Čeká tedy restaurace v Česku nekuřácká revoluce? Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka tvrdí, že podle jeho informací se například v Praze až půlka podniků rozhodne pro cestu bez cigaret.

Co zákon mění pro hospodské

  • provozovatel se musí rozhodnout, zda bude jeho podnik zcela kuřácký, nekuřácký nebo smíšený
  • prostory pro kuřáky a nekuřáky musejí být stavebně odděleny 
  • provozovatel musí o typu svého zařízení informovat cedulkou u vchodu

Nekuřáckých podniků přibývá

"Podle mých informací na základě rozhovorů s členy naší asociace bude za nekuřácké vyhlášeno až přes padesát procent hospod v Praze a restaurací nejvyšší cenové skupiny. Ve velkých městech je všeobecně přístup k těmto věcem takový modernější, než třeba na venkově," řekl Aktuálně.cz Hlinka.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti Kateřiny Langerové, ředitelky České koalice proti tabáku, která na webu povozuje databázi nekuřáckých hospod.

"Od začátku roku jsme zaregistrovali zvýšený počet přihlášených nekuřáckých restaurací na našich internetových stránkách. Zatímco na začátku roku byl jejich počet kolem 600, k dnešnímu dni jich evidujeme 852 v celé republice," říká.

Sdružení podle ní neponechává nic náhodě a přihlášené restaurace jednou za čas kontroluje.

Nálepka kouření povoleno
Nálepka kouření povoleno | Foto: Aktuálně.cz

K pivu cigaretu

Průzkum Aktuálně.cz mezi pražskými restauratéry naznačuje, že hospody a pivnice se spíše přikloní ke kuřácké variantě.

"Hospoda je hospoda, a k ní ta cigareta, pivíčko a karty odjakživa patří," vyjádřila se většina oslovených hospodských. Přestože jsou jejich hosté většinou kuřáci, zároveň se bojí, že nekuřáci k nim chodit přestanou. Do přestavby sálů ale řada z nich peníze investovat nechce.

"Situace na venkově a v menších městech je oproti Praze zcela odlišná. V těchto oblastech se dá předpokládat, že ještě mnoho let budou převažovat kuřácké hospody," dodává Hlinka.

Nálepka kouření zakázáno
Nálepka kouření zakázáno | Foto: Aktuálně.cz

Oproti tomu oslovené restaurace a pizzerie v Praze zatím s rozhodnutím váhají. "Je to v jednání, ještě jsme se zcela nerozhodli," uvedl manažer jedné z pizzerií v Praze 2. Tato restaurace má - jako řada dalších - prostor pro kuřáky a nekuřáky, který ale nejsou stavebně zcela odděleny, jak zákon požaduje.

Šedesát mrtvých denně

Novela protikuřáckého zákona patří podle kritiků mezi jednu z nejbenevolentnějších za posledních dvacet let. Majitelé podniků podle ní ani nemusí zakazovat cigarety v době snídaní, obědů a večeří, což bylo běžné ještě těsně po sametové revoluci.

Prakticky jedinou změnou, kterou přináší, je právě povinné označení podniku jednou z trojice nálepek Kouření povoleno, Kouření zakázáno nebo Stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle lékařů jsou přitom cigarety jedním z největších zabijáků. Jen v České republice zemře denně na následky kouření asi 60 lidí.  A například třetina lidí, kterým lékaři objevili v plicích zhoubný nádor, byli pasivní kuřáci. Tedy lidé, kteří musí žit nebo pracovat v zakouřeném prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy