Proud ze slunce už se tolik nevyplatí. Ceny se sníží

Jan Němec (redaktor) Pavel Baroch, Jan Němec (redaktor)
17. 3. 2010 11:40
Poslanci umožnili větší regulaci solárních elektráren
Foto: Jan Langer

Praha - Vydělávat na výrobě elektřiny ze slunce už nebude tolik výnosné.

Poslanci schválili novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, která umožní Energetickému regulačnímu úřadu výraznější měnit výkupní ceny z fotovoltaických elektráren.

Předloha ministerstva průmyslu, kterou podpořila vláda, reaguje na aktuální situaci, kdy díky rychlému technologickému rozvoji solární panely výrazně zlevnily, ovšem výkupní cena zůstává takřka stejná.

Podle platných zákonů se její cena může snížit maximálně o 5 procent, přičemž ceny panelů klesly o více než 40 procent.

Zákon vrátí zelený proud do sítě

Pokud předlohu schválí i Senát, mohl by napříště Energetický regulační úřad stanovit cenu tak, aby se investice do fotovoltaických elektráren vrátila do 11 let. V praxi tedy ceny klesnou zřejmě citelně.

"Díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let," řekl už dříve Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Právě masivní rozvoj především fotovoltaických elektráren vedl k tomu, že správce přenosové soustavy ČEPS před měsícem vyhlásil dočasný stop-stav pro nové sluneční panely. Sněmovnou schválená novela je významným krokem k tomu, aby se zákaz pro zelený proud zase zrušil.

Novela nevadí ani ekologických organizacím

Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

Předloha získala ve sněmovně výraznou podporu - z přítomných poslanců jich 169 zvedlo ruku pro, jen jeden hlasoval proti. S novelou souhlasilo i ministerstvo životního prostředí a nevládní organizace.

"Novela zákona je velmi dobrá zpráva pro čistou energetiku. Potvrzuje, že podpora pro obnovitelné zdroje zabrala a motivovala výrobce k rychlému snižování nákladů," uvedla ve společném prohlášení sdružení Calla, Hnutí Duha a Centrum pro energetiku a dopravu.

"Podpora se musí nyní přizpůsobit, aby držela tempo s inovacemi a nebyla zbytečně vysoká," dodaly nevládní organizace.

ČEZ varoval před zdražením elektřiny

Při hlasování ve sněmovně neuspěl návrh hospodářského výboru, aby úřad mohl ceny meziročně snížit maximálně o čtvrtinu. A neuspěl ani poslanec Ondřej Plašil z ODS, který chtěl odložit pokles cen pro velké investory.

Exministr životního prostředí a poslanec za zelené Martin Bursík na to reagoval, že je to šité na míru společnosti ČEZ, která nyní staví velkou sluneční elektrárnu v jižních Čechách.

Do politického rozhodování včera ještě na poslední chvíli zasáhl otevřený dopis kapitánů energetiky - Martina Romana, generálního ředitele ČEZ, Michaela Fehna z E. ON Czech Holding a šéfa Pražské energetiky Drahomíra Ruty. Varovali, že kvůli solárním elektrárnám zdraží proud, pokud parlament novelu neschválí.

 

Právě se děje

Další zprávy