Miliardový byznys s elektrošrotem má černé pasažéry

Pavel Baroch
16. 3. 2010 19:22
Mnohé firmy neplní zákon, nestarají se o vysloužilé počítače či ledničky
Foto: Asekol

Praha - Nezisková společnost Asekol, která v zemi organizuje sběr a recyklaci vysloužilých televizorů, mobilních telefonů nebo počítačů, vloni v kategorii monitory splnila plán na 120 procent.

Žádné mimořádné odměny za to ovšem nebudou, spíše jde o finanční ztrátu. Oněch dvacet procent nad plán totiž pochází od firem, které obcházejí zákon a o svůj elektrošrot se nestarají.

Poslanci by ovšem ve středu měli projednat novelu, která by měla "černé pasažéry" v recyklačním systému aspoň výrazně omezit. Hraje se o velké peníze. Ročně se ve sběru a recyklaci starých eloktrospotřebičů otočí více než miliarda korun.

Až pětina firem nedodržuje zákon

Podle zákona o odpadech se musí všichni výrobci a dovozci postarat o vysloužilé ledničky, elektronické hračky, počítače a další elektrošrot. Buď sami, anebo - což je častější - firmy přispívají do takzvaných kolektivních systémů, které se pak o elektrošrot postarají. Jako třeba zmiňovaný Asekol.

Někteří výrobci či dovozci ovšem na svůj elektrošrot vědomě "zapomínají", anebo nevědomky přispívají do neseriózních systémů, které se pak postarají třeba jen o část odpadu.

Martin Seiler, generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů odhaduje, že takových firem může být až pětina. Jsou to například dovozci elektroniky z Asie a dalších mimoevropských regionů, nebo malé tuzemské firmy, které mají přehled o všech legislativních novinkách.

Foto: Asekol

Lepší kontrola elektrošrotu

Novela odpadového zákona počítá rovněž s lepší kontrolou recyklačního systému.

"Cílem je zpřesnit a upravit pravidla tak, aby pro všechny platila stejná pravidla, nebylo možné jejich obcházení, podvody a aby byla zajištěna vymahatelnost zákona," stojí ve společném prohlášení tří sdružení výrobců elektrozařízení, která přijetí novely podporují.

Asociace spotřební elektroniky, Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů a Česká asociace dovozců a výrobců světelné techniky reprezentují 85 procent trhu s domácími elektrospotřebiči.

"Odmítáme nadále přihlížet situaci, kdy stovky výrobců bez skrupulí parazitují na naší práci," konstatoval Miroslav Sezima, výkonný ředitel asociace výrobců a dovozců světelné techniky.

Recyklaci zaplatí jiné společnosti

Organizace upozornily, že čeští zákazníci platí za recyklaci, která se mnohdy uskuteční na náklady jiných výrobců než těch, o jejichž elektrospotřebiče ve skutečnosti jde.

"Jestliže je v současnosti možné, aby se na zpětném odběru elektroodpadu, který by měl být neziskovou záležitostí, vydělávalo či parazitovalo, po přijetí novely by mohli systém sběru elektroodpadu provozovat pouze výrobci a dovozci, kteří jsou za odpad podle zákona odpovědní," poznamenal Michal Mazal, předseda představenstva Asociace spotřební elektroniky.

Dodal, že to povede i k tomu, že se bude recyklovat více vysloužilých počítačů, mobilů, televizorů nebo ledniček.

 

Právě se děje

Další zprávy