Větrné elektrárny ve víru odporu, odmítl je další kraj

Tomáš Fránek
17. 3. 2010 15:14
Se stavbou větrníků nesouhlasí kraj Vysočina, povolení nechce dát ani Ústecký kraj
Foto: Reuters

Brno - Stavitelé větrných elektráren mají problém, stavby obřích sloupů začínají narážet na odpor krajských i místních politiků, protestují proti nim také občanská sdružení.

Za několik uplynulých týdnů už existují tři projekty, které mají problémy - kraj Vysočina tak nesouhlasí se stavbou větrných parků u Jaderné elektrárny Dukovany, Ústecký kraj nevydal souhlas se stavbou větrné elektrárny v Rumburku.

A na protesty a nesouhlas úřadů naráží také připravovaný větrný park nedaleko Oderských vrchů na severu Moravy.

Hluk, krajina, rekreace

Všechny protesty nebo nesouhlasné stanoviska úřadů mají jedno společné - větrné elektrárny podle úředníků, politiků i obyvatel výrazně změní krajinu k horšímu. A přidávají se k tomu obavy z hluku a ztráty atraktivity celých oblastí pro turistiku.

Na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje investoři plánují stavby několika větrných elektráren.

Větrný park by měl stát na území obce Rešice, tvořit by ho mělo pět elektráren s celkovým výkonem deset megawattů. Projekt podle údajů na krajských stránkách chystá společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Stejně velký větrný park se chystá také u nedalekých Horních Dubňan, záměr oznámil soukromý podnikatel. Oba parky počítají se 150 metrů vysokými stožáry.

Podle usnesení krajských radních na Vysočině by ale větrníky byly dalším výrazným zásahem do krajiny. Podle politiků je už sice krajina u Dukovan narušena atomovými bloky, přesto by podle nich mohly větrníky tamním lidem škodit.

"Zůstávají tam další problémy, což je například omezování hlukem a nebezpečí odletování ledu," uvedl krajský radní Zdeněk Ryšavý.

Vysočina se přitom jako první region v zemi rozhodla, že omezí výstavbu větrníků úplně. S prvním pokusem neuspěla, její plán zrušil soud, kraj ale chce zákaz prosadit.

Lidé se bojí o atraktivitu krajiny

K odporu Vysočiny proti větrníkům se přidávají i další kraje. Krajský úřad Ústeckého kraje se tak rozhodl zasáhnout do přípravy výstavby větrné elektrárny v Rumburku. V rámci posuzovaní vlivu na životní prostředí tak kraj vydal stanovisko, podle kterého stavba elektrárny není v zájmu města a ni kraje.

"Celý proces posuzování vlivu na životní prostředí byl provázen odporem samosprávy i místní samosprávy včetně té krajské," uvedli krajští úředníci v nesouhlasném stanovisku se stavbou větrníku.

Také u větrného parku v blízkosti Oderských vrchů se stavba stožárů nelíbí lidem ani krajským politikům. Podle nich jde o výrazný zásah do podoby přírodního parku Oderské vrchy. "Lidé se obávají ztráty atraktivnosti oblasti pro rekreaci a poklesu ceny nemovitostí," je uvedeno v odborném posudku k záměru výstavby elektráren.

Problémy kolem stavby větrných elektráren v Česku řeší i Evropská komise. Stížnost na neprůhledné a diskriminační podmínky výstavby větrných elektráren podala do Bruselu Česká společnost pro větrnou energii  (ČSVE).

"Rádi bychom dosáhli toho, aby povolovací řízení předcházející výstavbě větrných elektráren byla skutečně zjednodušena, zkrácena a podmínky výstavby byly skutečně transparentní a nediskriminační," řekl předseda ČSVE Michal Janeček.

Nové větrné elektrárny navíc stejně jako ty solární nyní odmítá ČEPS připojovat do sítě. Podle zástupců ČEPS totiž hrozí kolaps sítě.

 

Právě se děje

Další zprávy