Sluneční elektrárny "blackout" nezpůsobí, tvrdí studie

Pavel Baroch
11. 3. 2010 17:25
Právní rozbor: Úřady porušují odmítáním zeleného proudu zákon
Foto: Pavel Baroch

Praha - Ani kdyby se letos připojil rekordní počet slunečních elektráren, nezpůsobí to výpadek energetické sítě a domácnosti nezůstanou bez elektřiny.

Konstatuje se to v analýze, kterou si u renomované společnosti EGÚ Praha Engineering nechala vypracovat České průmyslová fotovoltaická asociace.

Studie slouží sdružení jako jeden z argumentů při jednání se správcem přenosové soustavy ČEPS, který v únoru nechala dočasně pozastavit připojování nových slunečních či větrných elektráren. Má to být obrana před tím, aby mimořádně rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie nezpůsobil energetický kolaps.

Odborná analýza společnosti EGÚ takovou hrozbu odmítá.

"Mohou fotovoltaické elektrárny, které jsou nyní připojeny do sítí, způsobit blackout? Podle některých, zřejmě nadnesených odhadů by mohly být v roce 2010 nově připojeny elektrárny o souhrnném výkonu až 2000 megawatt. Může tento nárůst výroby elektřiny způsobit blackout? Na otázky existuje jednoznačná odpověď - NE," uvádí se ve studii, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Proud ze slunce komplikaci v sítě nevyvolal

Ve zprávě se připomínají události z července 2006, kdy bylo Česko velmi blízko "blackoutu", ale nakonec si operátoři s obtížnou situací poradili.

Největší blackouty

  • Srpen 2003: severovýchod USA a Kanada (pády stromů na vedení)
  • Září 2003: Dánsko a Švédsko (odstavení jaderné elektrárny Barseback z politických důvodů)
  • Září 2003: Itálie (výpadek páteřní přenososové linky mezi Švýcarskem a Itálií)
  • Červenec 2004: Řecko (omezení prostředků na údržbu sítí)
  • Srpen 2005: Bali, Indonésie (tehcnické problémy)
  • Duben 2007: Kolumbie (technické problémy)

Sítě v okolních státech byly tehdy kvůli běžné údržbě přetížené, takže se změnil objem energie, který protéká přes české území. "V 9 hodin ráno byla teplota již 33 stupňů Celsia, zatížení sítě bylo o 500 megawatt vyšší než obvykle," uvádí se ve zprávě.

Ve stejný den se navíc vracelo do provozu poškozené vedení mezi rozvodnou Hradec a německým Etzenrichtem. Kvůli požáru nedaleko rozvodny Diviča ve Slovinsku narostl odběr proudu z Česka do Rakouska, přičemž přetížená rozvodna Hradec nevydržela a vypadla.

"Dominovým efektem pak došlo k dalším výpadkům, čímž část sítě přešla do ostrovního provozu a v tomto provozním stavu byla část sítě provozována bez negativního dopadu na konečného spotřebitele," konstatuje dokument.

Komplikace trvaly celý den, stav nouze byl ukončen až hodinu před půlnocí.

"Z uvedeného je patrné, že žádný z blackoutů nebyl vyvolán aktuální nadvýrobou elektřiny v soustavě a na žádném z nich se nepodílela fotovoltaika a ani žádný z dalších obnovitelných zdrojů," zdůrazňuje analýza.

Slunce pomáhá "blackoutům" předcházet

Autoři studie tvrdí, že sluneční elektrárny pomáhají výpadkům sítě předcházet.

"Příčinou blackoutů je enormní přetěžování páteřních vedení. Stavby fotovoltaických elektráren v České republice umožňují spotřebu elektřiny přímo nebo v blízkosti místa její výroby, a tím prospívají elektrizační soustavě jako celku," tvrdí se ve studii.

"Zvyšují spolehlivost dodávky elektřiny konečnému odběrateli a stabilitu celého energetického systému, neboť odlehčují zatížení páteřních vedení přenosové soustavy a významných distribučních vedení," dodávají autoři studie, podle nichž se díky slunečním elektrárnám rovněž ušetří na dálkovém tranzitu elektřiny.

Foto: Jan Langer

ČEPS: Nepřipojíme!

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS ovšem zatím trvá na tom, že žádné nové fotovoltaické elektrárny a další obnovtelné zdroje do sítě připojit nelze.

A to až do doby, než začnou platit nové zákony, které umožní především proud ze slunce a větru lépe regulovat, což dnes není možné.

"Jsme přesvědčeni, že pouze za těchto podmínek je možný trvale udržitelný rozvoj obnovitelných zdrojů v energetice," řekl Petr Zeman, ředitel ČEPS.

Porušujete zákon, upozorňuje právní rozbor

Česká fotovoltaická průmyslová asociace to ovšem pokládá za porušení zákona, podle něhož má distributor povinnost připojit elektrárnu, která splňuje technické podmínky.

Z právní analýzy, kterou si asociace nechala vypracovat u advokátní kanceláře Šikola a partneři, navíc vyplývá, že obnovitelné zdroje mají před ostatními elektrárnami přednost.

"Podle zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů jsou provozovatelé distribučních sítí povinni přednostně připojovat výrobny elektřiny z obnovitelných zdrojů," stojí v právním posudku, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Právníci z kanceláře Šikola a partneři upozorňují, že podle stejného zákona musí distribuční společnosti elektřinu z obnovitelných zdrojů vykoupit. "Za nesplnění této povinnosti jim může Státní energetická inspekce uložit pokutu do 5 milionů korun," stojí v právní analýze.

 

Právě se děje

Další zprávy