Zemák znovu vyjel. Změnila se strana, jinak skoro nic

Martina Machová Martina Machová
10. 3. 2010 12:25
Reportáž o cestě s Milošem Zemanem v Zemáku po severních Čechách
Foto: Martina Machová

Praha - Fax nahradil internet, místo videa je tu DVD přehrávač, vedle klasické televize ve stropě visí na stěně ještě plazmová. Becherovku a pivo vystřídaly pálenky a moravské víno, mezi pasažéry sedí populární moderátor.

Legendární volební autobus Zemák, který Miloši Zemanovi pomohl v roce 1998 poprvé vyhrát volby, po dvanácti letech opět brázdí české silnice.

Už to není slavná česká Karosa jako tehdy, ale moderní typ dálkového autobusu, a Miloš Zeman už také není předsedou ani členem sociální demokracie, ale lídrem své nové Strany práv občanů - Zemanovců.

Reportérka Aktuálně.cz však po celém dni na palubě autobusu zjišťuje, že jinak se mnoho nezměnilo.

Foto: Martina Machová

I love ABBA 

Například hudba, které se Zemákem line.

"Hudební repertoár je skoro stejný. Přidali jsme jen moji oblíbenou Abbu," říká v autobuse Miloš Zeman. "Vivaldiho jsme měli už tenkrát...," vzpomíná předseda... "...a dechovku už nehrajeme," doplňuje jeho osobní tajemník.

První cesta omlazeného Zemáku směřuje z Prahy do Ústeckého kraje. 

Lídr Strany práv občanů tu kandiduje a jeho hlavním soupeřem je předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek - muž, který se přičinil o to, že Miloš Zeman ČSSD opustil. 

Historie Zemáku
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Historie Zemáku

  • Nápad vznikl před volbami v roce 1996 v hlavě Miroslava Šloufa. Tehdy ještě Miloš Zeman těsně volby prohrál. Výsledek, kdy ODS měla 29,62 procent hlasů a ČSSD 26,44 procenta, však Zemanovi stačil k tomu, aby se stal předsedou Poslanecké sněmovny.

  • O dva roky později si už ve speciálně vybaveném autobuse dojel Miloš Zeman pro vítězství. Získal 32,31 procenta hlasů, zatímco ODS vedená Václavem Klausem 27,74 procenta.

  • Nápad se Zemákem pak využila Paroubkova ČSSD také v roce 2006, kdy objížděla republiku patrovým Double-deckerem. Volby prohrála. Získala 31,32 procenta hlasů, ODS 35,38.

  • Letos vyjel Miloš Zeman se Zemákem znovu. Předvolební průzkumy zatím jeho nové straně SPOZ nedávají velké naděje dostat se do sněmovny.

Příště: Nemocnice

Program připomíná spíše poznávací zájezd než předvolební agitaci.

Na seznamu je továrna na výrobu dílů do letadel na okraji Loun, místní Úřad práce (nedávno tu byl i Paroubek), procházka a oběd v chomutovském hypermarketu Globus, beseda se seniory v Jirkově a nakonec mítink v Klášterci nad Ohří.

"No, bylo to sice zajímavé, ale takto získáme jen pár desítek voličů," hodnotí po první návštěvě v lounské továrně Miloš Zeman. "Musíme mít více mítinků. Že nejsou v Chomutově a Lounech je škoda." 

Po zastávce na úřadu práce ho absence setkání s místními lidmi už viditelně mrzí.

"Objeli jsme to tu a rozdali pár programů. Lidé se ptají, kdy tu budeme," hlásí totiž Bořek Slezáček, známý moderátor ve službě SPOZ. Moderuje mítinky a podílí se i na tvorbě tiskových zpráv. 

"Říkají, vyřešte nemocnici a budeme vás volit," tlumočí alespoň něco z improvizovaných setkání.

"Nemocnici jsem teď aspoň zmínil v rozhovoru pro regionální televizi. Tak až příště přijedeme, uděláme tu jeden speciální," uzavírá Zeman. Usedá na své místo v autobuse, zapaluje cigaretu, nad novinami usrkává třešňovici.

Dršťkovku nebo tlačenku?

V Zemáku panuje pracovní ticho a z kabiny řidičů ho občas naruší hlas z navigace. Z částečně oddělené přední části Zemáku je slyšet útržky hovorů, kam výprava pojede v příštích dnech.

Volají organizátoři z Karlovarska, situaci si telefonicky zjišťuje i hlavní tvůrce "zemákovské" části kampaně Miroslav Šlouf. Dnes ve voze nesedí, připomíná ho jen cedulka s nápisem "Výsostné území Miroslava".

Miloš Zeman čte noviny a nad nimi přetíná panující klid. "Ten Paroubek se ještě stačí do voleb znemožnit sám," odkládá noviny a ptá se na další část programu.

"Projdeme vestibulem, koupíme cigarety a jdeme na něco dobrého," rýsuje návštěvu chomutovského Globusu předseda SPOZ v ústeckém kraji Pavel Jursík. 

Téma hlad, oběd a co k němu na chvíli převažuje nad volbami. "Už jsem snědl i tu zmraženou tlačenku," přiznává Bořek Slezáček. "Dal bych si nějakou dobrou dršťkovou polívku," přemítá Zeman.

Foto: Martina Machová

Mezi regály

Naděje na poklidný oběd blízko voličům však záhy pohasíná. Od nákupních košíků se zdvihají udivené oči, někteří se s expremiérem zdraví. Místní sdružení SPOZ nenechalo nic náhodě a vyslalo sem i pár svých členů.

O příjezdu Zemana tu vedení supermarketu ví, zdá se jim ale, že příliš agituje a doporučí mu odejít.

"Pozor! Toho by se dalo mediálně zneužít. No, uvidíme," varuje pak v autobuse Zeman. Druhý den se skutečně objevují titulky, že Miloš Zeman byl ze supermarketu vyhozen.

Dobré zprávy

Náladu nad nepodařenou misí mezi regály spraví výpravě z SPO až telefonát a odhalení.

V Pardubickém kraji, kde budou tradiční předvolební Otázky Václava Moravce, prý nemají Zemanovci jen 5,1 procent, jak se oficiálně uvádí, ale dokonce 6,2.

"Jestli nám hodlají neustále snižovat procenta… Něco s tím udělej," rozdává expremiér po telefonu příkazy.

"Takže na těch pět procent mi nalij skleničku. To bude můj oběd," obrací se s širokým úsměvem k osazenstvu autobusu.

Oběd pak skončí jen u bramboračky v narychlo vybrané restauraci.

Senioři nezklamou

Vítán je Miloš Zeman v jirkovském domově pro seniory.

Ve městě vládne ČSSD, se kterou jsou Zemanovci v Ústeckém kraji na kordy víc než kde jinde.

"Raději bych, kdyby to bylo bez médií," přiznává sociálně demokratický starosta Radek Štejnar. A jestli se nebojí odplaty Lidového domu? "Jsem rebel," směje se.

Foto: Martina Machová

S blížícím se vrcholem cesty - jediným skutečným mítinkem v Klášterci nad Ohří - vyplave na povrch další nepříjemnost.

"Vy jste nedali pozvánky do schránek? A jak se o tom lidi dozví?" zlobí se na organizátory lídr.

Dokuřuje, v dýmu jedné z mnoha cigaret se s námahou zvedá a obléká.

"Dvacet nebo dvě stě. Výsledek musí být stejný," prohodí a jde nakonec asi stovce posluchačů přednést svůj program za jejich práva. 

 

Právě se děje

Další zprávy